Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Puncstorta  recept
Puncstorta
Desszert

Mákos guba, magyaros specialitás

A mákos guba a bejgli, a halászlé és a pulyka mellett az egyik legfontosabb karácsonyi ételünk, járjuk együtt körbe elkészítésének módjait és a különböző fajtákat.

Miért jó a mák?

A gyakori mákfogyasztás igen kedvező hatással van a csontritkulásra. A mák jótékony hatásából mákolaj fogyasztásával is részesülhetünk. Karácsonykor azért kell mákot enni (vagy babot, borsót, esetleg tököt), hogy sok pénzünk legyen. A mákos gubát persze nemcsak azért szeretjük, mert szerencsét hoz, hanem azért is, mert isteni finom, és pont elég egy bőséges halászlés pulykavacsora után.

Mákos gubónak vagy bobajkának is hívják a gubát, de rajtunk kívül nem fogyasztják túl sokan. Németországban Mohnpilen, Lengyelországban makówki néven találkozhatunk vele.

 

Jól megy a mákos gubához a narancs
Jól megy a mákos gubához a narancs

Mákos guba egyszerűen…

Kifli, tej, cukor, mák, ezek az alap guba hozzávalói. A kifli lehet szikkadt is, de legyen jó minőségű, ahogy a tej is inkább 2,8 vagy akár 3,5% zsírtartalmú.
Vannak, akik vészhelyzetben kenyérből készítik, de kaláccsal is nagyon finom, ha éppen abból van otthon.
A tejet érdemes igazi vaníliával ízesíteni és ha már a fűszereknél tartunk, említsük meg a fahéjat és a szegfűszeget is, amivel tovább bolondíthatjuk a gubát. A citrom sem rossz választás, ha különleges gubát szeretnénk kipróbálni, de narancshéjjal, mazsolával, de akár aszalt áfonyával vagy más gyümölcsökkel is gazdagíthatjuk. Léteznek felturbózott változatok, tönkölykiflivel készül például ez a banános-almás mákos guba

Ha a mákos gubát szeretnétek igazán gusztusosan tálalni, próbáljátok meg kisebb hőálló tálakban elkészíteni, mint a fiúk az aranygaluskát.

 

Kis tűzálló tálakban is süthetjük a mákos gubát, akár szufléként is
Kis tűzálló tálakban is süthetjük a mákos gubát, akár szufléként is

 

Mákos guba variálva...

Az eredeti mákos guba - még nagyanyáink idejében - élesztős tésztával készült. A megkelt tésztából ujjnyi vastag rudakat kell formázni, ezt darabokra vágni, de vannak, akik egyben megsütik a rudakat, mézzel édesítik, és ezután szórják meg mákkal.

A mákos guba népszerűsége töretlen, egyre gyakrabban készítik szakácsok is, mint például Zsolt, aki szuflé formájában, fehércsokis tökfőzelékkel tálalta itt, a Mindmegettén.

 

Szakácsaink itt tökfőzelékkel tálalták
Szakácsaink itt tökfőzelékkel tálalták

 

Ha különlegesebbé szeretnénk tenni a gubát, tálalhatjuk sodóval, mártással is. Jól harmonizál hozzá a vaníliasodó, de fahéjas mártással is bátran kiegészíthetjük.

Gazdag mákos guba

Hozzávalók:
10-12 db szikkadt kifli karikára vágva
20 dkg darált mák
8 dkg cukor
1 üveg magozott meggy
5 dkg cukrozott narancshéj
2 marék mazsola
pici só
1 citrom reszelt héja
10 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
1 l tej

Elkészítés:
A tejet felforraljuk a cukorral és a vaníliás cukorral. A felkarikázott kifliket egy nagyobb tálba öntjük, megszórjuk a darált mákkal, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a cukrozott narancshéjat, a lecsepegtetett meggyet, összeforgatjuk, majd egyenletesen meglocsoljuk a forró tejjel. Átforgatjuk.

Egy tepsit kikenünk vastagon vajjal, meghintjük zsemlemorzsával, majd a mákos gubát, a tetejére morzsoljuk a maradék vajat, és előmelegített sütőben megsütjük. 
Langyosan, porcukorral meghintve tálaljuk.

 

Jól állnak a mákos gubához az aszalt gyümölcsök is
Jól állnak a mákos gubához az aszalt gyümölcsök is

 

Karácsonyi mákos guba

Hozzávalók:
A kovászhoz:
8 dkg finomliszt
2 dkg friss élesztő
1 dl tej
A tésztához:
40 dkg finomliszt
5 dkg porcukor
kevés tej
10 dkg vaj
csipetnyi só
A tészta tetejére:
10 dkg darált mák (vagy dió)
5-6 evőkanál méz

Elkészítés: A langyos tejbe belekeverjük a szétmorzsolt élesztőt és a lisztet, majd letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután összedolgozzuk a liszttel, a cukorral, a sóval és annyi langyos tejjel, hogy kenyértészta keménységű legyen. Jól kikeverjük, majd a tetejét liszttel meghintjük, tiszta ruhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztából kétujjnyi vastag, kifli nagyságú rudacskákat formálunk, és a vaj felével kikent tepsire fektetjük. Félórányi pihentetés után az előmelegített, forró sütőben pirosra sütjük.

A megsült rudakat szétválasztjuk, 2-3 cm-es darabokra vágjuk, és egy nagy tésztaszűrőbe tesszük. Forrásban lévő sós vízzel leöntjük a tésztát, majd a lecsöpögtetett gubát, sorban egymás mellé betesszük a maradék vajjal kikent tűzálló tálba. Soronként megszórjuk darált mákkal, és kevés mézzel meglocsoljuk. Előmelegített, forró sütőben 15-20 percig sütjük.

Ezt a tésztát nagyobb mennyiségben is érdemes megsütni, mert ha jól kiszárad, akár három hónapra is eltehető, akárcsak a morzsának való zsemle, kifli. Ha a guba nagyon száraz, felhasználás előtt forró tejjel kell leönteni, de nem kell leszűrni, hadd szívja be a tejet.

Darált dióval elkevert cukorral ugyanolyan finom, mint mákkal.
 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.