Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mákos guba  recept
Mákos guba
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Desszert

"Szörnyen édesszájú vagyok, ezért kezdtem sütni" - interjú Márk Szonja cukrásszal

Márk Szonja
Újságíróból gasztroblogger, cukrász és cukrászdatulajdonos - Márk Szonja nehéz döntések sora után végre elmondhatja magáról: mára azzal foglalkozik, ami régóta a valódi szenvedélye. Az Édesem cukrászda megálmodójával beszélgettünk, akinek hamarosan saját rovata indul a Mindmegettén.

Gyerekkorodban is szerettél a konyhában sürögni?

A legkorábbi főzős emlékeim a dédnagymamámhoz kötődnek, aki fantasztikusan főzött, de leginkább a dédnagypapám segédkezett körülette. Én inkább csak haszonélvezője voltam a munkájuknak.

Márk Szonja
Márk Szonja

És enni?

Enni mindig is imádtam, ráadásul alapanyagok tekintetében egyáltalán nem vagyok válogatós, mindent szeretek. Irigylem a szüleimet, hogy ilyen egyszerű dolguk volt velem. Sajnos szörnyen édesszájú vagyok, ezért is kezdtem el sütni. Amikor elkezdtem írni a blogom, még nem volt ennyi jó kézműves cukrászda, a családomban pedig senki sem sütött, muszáj volt magamnak megcsinálni, amit megkívántam.

Emlékszel rá, mit sütöttél életedben először egyedül?

A muffinokkal kezdtem, és általában ezt is szoktam tanácsolni minden kezdő háziasszonynak. Nem mondom, hogy a kulinária csúcsa, de ahhoz ideális terep, hogy az ember gyakorolja a technikákat, és megismerkedjen és kísérletezzen az alapanyagokkal.

Főzni is tudsz? Szeretsz is?

Igen, nálunk minden nap van otthon valamilyen meleg étel. Igaz, néha nem én készítem, van, hogy a férjem főz.

Teljesen más pályán indultál el, újságíró voltál. Hogy jöttél rá, hogy a sütéssel akarsz foglalkozni?

Amikor azt vettem észre magamon, hogy minden nap sütök valamit, gyanús lett, hogy nemcsak egy egyszerű hobbiról, hanem igazi hivatásról van szó.

Álmodoztál te régen cukrászdáról, vagy később jött az Édesem ötlete?

A blogom fülszövege eredetileg ez volt: „Az otthon sütögetéstől a saját cukrászdáig. Bárcsak.” De ez a vágy csak felnőtt koromban tört rám, gyerekként eszembe sem jutott.

Mesélj egy kicsit, hogy zajlik egy átlagos napod?

Annyi mindent sűrítek bele egy-egy napba, hogy nehéz lenne röviden mesélni róla. Egyszer majd megírom, hogy senki ne irigyeljen annyira.

Melyik sütit szeretik a legjobban a gyerekeid?

A fiam a sajttortát, a lányom a Nanaimo szeletet, de annak örülne a legjobban, ha néha macaront is csinálnék.

És te melyiket készíted a legszívesebben?

Bármelyiket, amelyikben friss gyümölcs van.

Hányféle desszertet készítesz egy nap?

Ketten készítjük a süteményeket Iványi Laurával. Forgalomtól függ, hogy éppen mennyi megrendelés és éhes száj van a boltban.

Sok ember példaképévé válhatsz, akik álmokat dédelgetnek, de nem mernek belevágni. Mit üzennél nekik?

Azt hiszem, most biztatnom kéne mindenkit, hogy valósítsák meg az álmaikat, de ez túlságosan rózsaszín vattacukros lenne. Bennem is rengeteg kétely volt, hogy belevágjak-e vagy sem, és ez így van jól. Néha még most is elbizonytalanodom, hogy megér-e ennyi áldozatot az, hogy a hobbimat választottam a munkámnak. Pedig imádom csinálni, de még így sem olyan egyszerű!

Most pedig a két szakmádat egyszerre kamatoztatod: saját rovatod lesz a Mindmegettén. Felkészültél az új kihívásra?

Folyamatosan készülök. :)

Márk Szonja rovata hamarosan indul a Mindmegettén!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.