A Lakáskultúra ünnepi száma is a készülődésről szól, a karácsonyváráshoz ezer tippet és ötletet ad.
Ahogy minden hónapban, a decemberi lapban is találtok finomságokat, most természetesen karácsonyi ihletésű, akár ajándéknak is remek finomságokat - Török-Bognár Renátától, az Élet napos oldala blog szerzőjétől.
Hozzávalók: 100 g porcukor, 100 g darált mandula, 40-40 g tojásfehérje, 25 g cukor, 35 g víz, 100 g cukor, 200 g tejcsokoládé, 1 dl tejszín, 1 teáskanál őrölt gyömbér
Elkészítés: A csokoládét olvasszuk fel gőz fölött, majd keverjük hozzá a gyömbért és a tejszínt. Hűtsük le.
A 100 g cukorból és a vízből főzzünk szirupot, melegítsük 110 °C-ra. Közben verjünk kemény habbá 40 g tojásfehérjét 25 g cukorral. Folyamatos keverés mellett csurgassuk hozzá a szirupot, és verjük addig, amíg kihűl. A darált mandulát, a porcukrot, illetve a másik 40 g tojásfehérjét keverjük össze, majd óvatosan forgassuk bele a tojáshabba.
Töltsük a masszát sima csövű habzsákba, majd nyomjunk sütőpapírral bélelt tepsibe 3 cm átmérőjű köröket belőle. Toljuk 150 °C-ra előmelegített sütőbe 14 percre.
Ha kihűltek a habcsókok, szedjük le a sütőpapírról, és töltsük meg a csokoládékrémmel.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1,5 dkg friss élesztő, 2 evőkanál méz, 2-3 teáskanál só, 3 dl langyos víz, 3-4 evőkanál olívaolaj, 2-3 evőkanál finomra vágott rozmaring, 2-3 evőkanál frissen reszelt parmezán
Elkészítés: Az élesztőt futtassuk fel a langyos vízben. A lisztet szitáljuk egy tálba, öntsük hozzá a felfutott élesztőt, az olajat, adjuk hozzá a sót, a rozmaringot, a sajtot és a mézet, majd kb. 10 perc alatt dagasszuk ruganyos tésztává. Takarjuk le, és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni. Gyúrjuk át újra, majd hagyjuk ismét a duplájára dagadni.
Ezután sodorjunk kb. 0,5 cm átmérőjű rudakat belőle, majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, és 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük meg (nem kell megbarnulniuk, elég, ha csak épp az alja kezd színt kapni).
***
A decemberi Lakáskultúra magazinban találtok még krémes vaníliás-whiskys likőrt, fahéjas kekszet és fehércsokis, goji bogyós granolát is! És persze sok ötletet, ajándéktippet, dekorációs trükköt!
A www.lakaskultura.hu oldalon pedig napról napra újabb érdekességeket és szépségeket, amelyekkel szebbé, barátságosabbá, ünnepibbé varázsolhatjátok otthonotokat!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.