Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Egészséges

Egészséges zsírok kontra káros zsírok: ezekre van szüksége a testnek

Nem csak finomak, hanem a teltségérzetet is biztosítják, hogy sikeresen vehessük fel a harcot a nassolási vággyal szemben.

Az egészséges, magas zsírtartalmú élelmiszerek azon túl, hogy felhasználásukkal ízletesebb és finomabb ételeket készíthetünk, energiával és olyan értékes tápanyagokkal is ellátják a szervezetünket, mint a rostok, a fehérjék, illetve a különböző vitaminok és ásványi anyagok.

A jó, a rossz és a csúf

A különböző zsirdékfajtákat alapvetően az egészséges és az egészségtelen kategóriába szoktuk besorolni. Ám a helyzet azért ennél egy picit bonyolultabb!

A „rossz és csúf” zsírokhoz a telített és a transzzsírok (növényi olajokból hidrogénezéssel előállított zsírok) tartoznak, melyek fogyasztását lehetőleg kerülni kell, mivel számos – főleg szív- és érrendszeri – betegség kialakulásához vezethetnek. Ám ezek nemcsak az olajban és a zsírban vannak jelen, hanem például a legtöbb nápolyiban, kekszben és a rosszabb minőségű csokifigurákban is.

A „jó” zsírokhoz az egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírsavakat soroljuk. A többszörösen telítetlen zsírsavak olyan, a szervezet számára nélkülözhetetlen esszenciális zsírsavakat tartalmaznak, mint az omega-3 és omega-6 zsírsavak.

Azonban ne hidd azt, hogy ha teljesen száműzöd az étkezéséből a telített és a transzzsírokat, és helyettük kizárólag „jó” zsírokat használsz, akkor egy csapásra megoldódik minden problémád! Szakértők szerint ugyanis ahhoz, hogy a „jó” zsírok valóban az egészségünket szolgálják, nemcsak az elfogyasztott mennyiségre kell odafigyelni (a telítetleneknek is magas a kalóriatartalma), hanem az omega-3 és omega-6 megfelelő beviteli arányára is.

Milyen élelmiszerek jöhetnek szóba?

1. Avokádó

Egy közepes példányban kb. 21 g zsír van, ám ezek a krémes, zöld egészségbombák 9 g rostot is tartalmaznak. Próbáljuk ki saláta, vagy guacamole formájában pirítóssal, vagy ha szeretnénk kreatívabbak lenni, akkor desszertekhez és tésztákhoz is nyugodtan adhatjuk.

GUACAMOLE (VENDÉGVÁRÓ AVOKÁDÓKRÉM) >>>

2. Dió

Egy adag (kb. 28 g) 21 g zsírt tartalmaz, ugyanakkor gazdag omega-3 és omega-6 zsírsavakban, továbbá mangánban és rézben is. Apróra vágva felhasználhatjuk saláták díszítéséhez, tehetjük müzlibe, alakbarát süteményekbe.

JOGHURTOS-KÁPOSZTÁS SALÁTA >>>

3. Olívabogyó

Lehet, hogy pici, de az összes fajtája finom és kiváló egészséges zsírforrás. 1 adag zöld olajbogyó (kb. 14 db) 4 g zsírt tartalmaz. Próbáljuk ki pizza- és tésztafeltétként, vagy salátákhoz, esetleg kínáljuk sós kekszek, sajttálak és zöldségek kiegészítőjeként.

SZALÁMIS-OLÍVÁS PIZZA >>>

4. Tonhal

Egy doboz tonhal kb. 5 g zsírt tartalmaz, valamint bővelkedik omega-3 zsírsavakban. Felhasználhatjuk többek között tésztaszószokhoz, salátákhoz, szendvicsekhez.

TONHALAS-PARADICSOMOS PENNE >>>

5. Étcsokoládé

Ez az egyik olyan élelmiszerféle, amit nem kell magyarázni, miért is szeretünk. Hangsúlyozzuk azonban, hogy most kizárólag a magas kakaótartalmú étcsokoládéról van szó! 1 adagja (kb. 28 g) kb. 11 g egészséges zsírt és 2 g rostot tartalmaz. Fogyasztásának módját természetesen rátok bízzuk.

6. Tojás

Köztudottan remek fehérjeforrás, és ha nem szabadulunk meg a sárgájától, akkor a zsírutánpótlást is biztosítja; 1 db extra nagy tojás ugyanis 6 g zsírt tartalmaz. Sokan csak a fehérjét fogyasztják, pedig a sárgája tele van fontos vitaminokkal és olyan ásványi anyagokkal, mint a szelén vagy a kolin.

TOJÁSKRÉM >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.