Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Jó és rossz koleszterin? Gyakran halljuk: vigyázzunk, nehogy magas legyen a koleszterinszintünk. De mi is az a koleszterin? Mit ehetünk és mit nem, ha vigyáznunk kell a koleszterin szintünkre? Utánajártunk!

A koleszterin természetes, zsírszerű anyag, fontos alkotóeleme a sejtjeinknek. Szerepet játszik bizonyos hormonok létrejöttében és az epesavak termelődésében is. Viszont ha az ideálisnál magasabb a vérünk koleszterinszintje, nagyobb eséllyel alakulhatnak ki a szervezetünkben különböző szívbetegségek.

Miért alakul ki?

Bár a magas koleszterinszint öröklött is lehet, de létrejöttéhez nagyban hozzájárulhat a rosszul megválasztott étrend és az elhízás is. Ha magas a koleszterinszintünk, első lépésként mindig diétáznunk kell, ezt követően jöhet a gyógyszeres kezelés.

Ha az ideálisnál magasabb a vérünk koleszterinszintje, nagyobb eséllyel alakulhatnak ki a szervezetünkben különböző szívbetegségek.
Ha az ideálisnál magasabb a vérünk koleszterinszintje, nagyobb eséllyel alakulhatnak ki a szervezetünkben különböző szívbetegségek.
Fontos az arány

A koleszterin különböző formákban van jelen a vérben. A jó koleszterin, vagyis a HDL (nagy sűrűségű lipoprotein) a szövetek felől a májba szállítja a koleszterint. A rossz koleszterin, vagyis az LDL (alacsony sűrűségű liprotein) visszafelé teszi ugyanezt. Az a jó, ha a vérünkben magas a HDL- és alacsony az LDL-szint.

Mit tehetünk mindezért?

Egészségtudatos étkezéssel normál szinten tartható a koleszterin szintünk, ehhez csupán pici odafigyelés szükséges. Egy idő után pedig beépül a mindennapjanikba a koleszerintbarát étkezés!

Avokádó, articsóka, bab, fokhagyma, zeller, szójabab, paradicsom, borsó, vöröshagyma - mind csökkenti a koleszterinszintet!
Avokádó, articsóka, bab, fokhagyma, zeller, szójabab, paradicsom, borsó, vöröshagyma - mind csökkenti a koleszterinszintet!

Húsok, amelyek növelik a koleszterinszintet: zsíros húsok, hurka, szalámi, kolbász, disznósajt, virsli, pástétom, belsőségek, kacsa.

Húsok, amelyek csökkentik a koleszterinszintet:borjú, nyúl, vadhúsok, gyöngytyúk, tyúk, pulyka (minden szárnyas a zsíros bőre nélkül).

Tenger gyümölcsei, amelyek növelik a koleszerintszintet: rák, garnéla, homár, tintahal, angolna, sózott és füstölt hering.

Tenger gyümölcsei, amelyek csökkentik a koleszterinszintet: pisztráng, tőkehal, sügér, lazac, hering, tonhal, makréla.

Tejtermékek, amelyek növelik a koleszterinszintet: 3,5%-os zsírtartalmú tej, sűrített tej, tejszín, 40% zsírtartalom feletti sajt, tejföl.

Tejtermékek, amelyek csökkentik a koleszterinszintet: 1,5%-os zsírtartalmú tej és joghurt, író, kefir, aludttej, sovány sajtok, sovány túró.

Zöldségek és gyümölcsök, amelyek növelik a koleszterinszintet: tepsis burgonya, sült krumpli, kandírozott gyümölcsök.

Zöldségek és gyümölcsök, amelyek csökkentik a koleszterinszintet: alma, körte, grépfrút, szilva, avokádó, articsóka, bab, fokhagyma, zeller, szójabab, paradicsom, borsó, vöröshagyma

Gabonák, amelyek növelik a koleszterinszintet: croissant, briós, leveles tészta.

Gabonák, amelyek csökkentik a koleszterinszintet: teljes kiőrlésű gabonából készült termékek.

Édességek, amelyek növelik a koleszerinszintet: cukor, méz, lekvár, krémes torták, keksz, jégkrém, csokoládé, karamella, praliné.

Édességek, amelyek csökkentik a koleszterinszintet: sörbet, puding sovány tejből.

Italok, amelyek növelik a koleszterinszintet: kávé, eszpresszó, forró csokoládé, alkoholtartalmú italok.

Italok, amelyek csökkentik a koleszterinszintet: ásványvíz, tea, hozzáadott cukor nélküli zöldség- és gyümölcslevek.

6 természetes tipp, amivel csökkentheted a koleszterinszintedet! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.