Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mákos guba  recept
Mákos guba
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Jó és rossz koleszterin? Gyakran halljuk: vigyázzunk, nehogy magas legyen a koleszterinszintünk. De mi is az a koleszterin? Mit ehetünk és mit nem, ha vigyáznunk kell a koleszterin szintünkre? Utánajártunk!

A koleszterin természetes, zsírszerű anyag, fontos alkotóeleme a sejtjeinknek. Szerepet játszik bizonyos hormonok létrejöttében és az epesavak termelődésében is. Viszont ha az ideálisnál magasabb a vérünk koleszterinszintje, nagyobb eséllyel alakulhatnak ki a szervezetünkben különböző szívbetegségek.

Miért alakul ki?

Bár a magas koleszterinszint öröklött is lehet, de létrejöttéhez nagyban hozzájárulhat a rosszul megválasztott étrend és az elhízás is. Ha magas a koleszterinszintünk, első lépésként mindig diétáznunk kell, ezt követően jöhet a gyógyszeres kezelés.

Ha az ideálisnál magasabb a vérünk koleszterinszintje, nagyobb eséllyel alakulhatnak ki a szervezetünkben különböző szívbetegségek.
Ha az ideálisnál magasabb a vérünk koleszterinszintje, nagyobb eséllyel alakulhatnak ki a szervezetünkben különböző szívbetegségek.
Fontos az arány

A koleszterin különböző formákban van jelen a vérben. A jó koleszterin, vagyis a HDL (nagy sűrűségű lipoprotein) a szövetek felől a májba szállítja a koleszterint. A rossz koleszterin, vagyis az LDL (alacsony sűrűségű liprotein) visszafelé teszi ugyanezt. Az a jó, ha a vérünkben magas a HDL- és alacsony az LDL-szint.

Mit tehetünk mindezért?

Egészségtudatos étkezéssel normál szinten tartható a koleszterin szintünk, ehhez csupán pici odafigyelés szükséges. Egy idő után pedig beépül a mindennapjanikba a koleszerintbarát étkezés!

Avokádó, articsóka, bab, fokhagyma, zeller, szójabab, paradicsom, borsó, vöröshagyma - mind csökkenti a koleszterinszintet!
Avokádó, articsóka, bab, fokhagyma, zeller, szójabab, paradicsom, borsó, vöröshagyma - mind csökkenti a koleszterinszintet!

Húsok, amelyek növelik a koleszterinszintet: zsíros húsok, hurka, szalámi, kolbász, disznósajt, virsli, pástétom, belsőségek, kacsa.

Húsok, amelyek csökkentik a koleszterinszintet:borjú, nyúl, vadhúsok, gyöngytyúk, tyúk, pulyka (minden szárnyas a zsíros bőre nélkül).

Tenger gyümölcsei, amelyek növelik a koleszerintszintet: rák, garnéla, homár, tintahal, angolna, sózott és füstölt hering.

Tenger gyümölcsei, amelyek csökkentik a koleszterinszintet: pisztráng, tőkehal, sügér, lazac, hering, tonhal, makréla.

Tejtermékek, amelyek növelik a koleszterinszintet: 3,5%-os zsírtartalmú tej, sűrített tej, tejszín, 40% zsírtartalom feletti sajt, tejföl.

Tejtermékek, amelyek csökkentik a koleszterinszintet: 1,5%-os zsírtartalmú tej és joghurt, író, kefir, aludttej, sovány sajtok, sovány túró.

Zöldségek és gyümölcsök, amelyek növelik a koleszterinszintet: tepsis burgonya, sült krumpli, kandírozott gyümölcsök.

Zöldségek és gyümölcsök, amelyek csökkentik a koleszterinszintet: alma, körte, grépfrút, szilva, avokádó, articsóka, bab, fokhagyma, zeller, szójabab, paradicsom, borsó, vöröshagyma

Gabonák, amelyek növelik a koleszterinszintet: croissant, briós, leveles tészta.

Gabonák, amelyek csökkentik a koleszterinszintet: teljes kiőrlésű gabonából készült termékek.

Édességek, amelyek növelik a koleszerinszintet: cukor, méz, lekvár, krémes torták, keksz, jégkrém, csokoládé, karamella, praliné.

Édességek, amelyek csökkentik a koleszterinszintet: sörbet, puding sovány tejből.

Italok, amelyek növelik a koleszterinszintet: kávé, eszpresszó, forró csokoládé, alkoholtartalmú italok.

Italok, amelyek csökkentik a koleszterinszintet: ásványvíz, tea, hozzáadott cukor nélküli zöldség- és gyümölcslevek.

6 természetes tipp, amivel csökkentheted a koleszterinszintedet! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.