Számos természetes segítőt alkalmazhatunk a közérzetünk javítására nyáron is.
Borsmenta (Mentha piperita)
A mediterrán országokban előszeretettel isznak a nyári hőségben forró mentateát, amit pár szem hámozott mandulával vagy fenyőmaggal is gazdagítanak. Fűszerként gyümölcsös ételekhez, mártásokhoz használatos, de a hideg gyümölcslevesbe is beletehetjük. Citrommal, valamilyen természetes édesítővel, jéggel és szénsavas vízzel elkészítve pedig máris kész az alkoholmentes Mojito koktél!
Mire jó még? Illóolajával csökkenthetjük a fejfájást, ha bemasszírozzuk vele a problémás részt. Az emésztőszervi panaszok enyhítésére önmagában vagy teakeverékekben használhatjuk.
Hibiszkusz (Hibiscus rosa-sinensis)
Az arabok a forróságban hibiszkuszteával oltják a szomjukat.
Mire jó még? Csökkenti a magas vérnyomást. Antioxidáns hatásának köszönhetően megköti a szabad gyököket, és segít a rákos betegségek elleni harcban.
Citromfű (Melissa officinalis)
Már az is elég, ha ujjainkkal szétdörzsöljük a levelét, és beszippantjuk a jellegzetes, frissítő illatot. Teaként vagy salátafűszerként hűti, nyugtatja a szervezetet.
Mire jó még? Alvászavarok, ideges eredetű emésztőszervi problémák (epe, bél, gyomor stb.) esetén használatos.
A koriander (Coriandrum sativum) és a bazsalikom (Ocimum basalicum) a déli népek ismert fűszernövényei. A levestől a húsig, a körettől a tésztafélékig majdnem mindenbe beleteszik, mivel hűsítenek. A magyaros ételek fűszerpaprikája és fekete borsa ellenben melegítő hatású, ezért ezeket inkább télen ajánlott használni.
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.