Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Egészséges

Sokan nem tudják, hogy a vörösbab mérgező lehet: ha így készíted el, komoly bajt okozhat

A vörösbabos étel mérgezéses tüneteket okozhat, ha nem jól készítjük el /Fotó: Shutterstock
Egyszerű ebédet készített magának egy nő, ám nem várt rosszullét lett az eredménye. Kiderült, alapvető konyhai hibát vétett, amiről azonban sokan talán nem is hallottak még.

A hüvelyesek, kiváltképp a babfélék egészséges fehérje- és rostforrások. A vegán és vegetáriánus étrendet és életmódot követő emberek számára a bab alapvető táplálék, de a magyar konyhában is fontos helye van ennek a hüvelyesnek. Sokan viszont talán nem is tudják, hogy komoly, mérgezéses tüneteket okozhatnak a babok, ha nem megfelelően készítjük el.

A vörösbabos étel mérgezéses tüneteket okozhat, ha nem jól készítjük el /Fotó: Shutterstock
A vörösbabos étel mérgezéses tüneteket okozhat, ha nem jól készítjük el /Fotó: Shutterstock

Ételmérgezést okozott a nem jól elkészített babos ragu

A vegán életmódot követő Anne Sullivan egy fehérbabos ragu receptjét próbálta ki. A leírtak szerint beáztatta a babot, majd egy slow cookerben főzte meg a fogást. Ennek a gépnek a lényege, hogy alacsony hőmérsékleten, hosszú ideig készül az étel, így a hagyományos főzéssel ellentétben az értékes tápanyagok benne maradnak az alapanyagokban. Ez okozta a bajt – írja a Bors.

Ha nem főzzük meg alaposan, ételmérgezést okozhat a bab /Fotó: Shutterstock
Ha nem főzzük meg alaposan, ételmérgezést okozhat a bab /Fotó: Shutterstock

A babfélék esetében ugyanis nem elég az áztatás, a hüvelyeseket legalább 10 percig magas hőmérsékleten kell főzni, hogy elpusztítsuk a bennük lévő méreganyagokat. A babfélékben ugyanis fitohemagglutinin található, ez pedig mérgezéses tüneteket, vagy hosszú távon betegséget is okozhat.

Az emésztőenzimek nem tudják lebontani a fitohemagglutinint, így az érintetlenül áthalad az emésztőrendszeren és változásokat okozhat a bélrendszerben. Károsíthatja a bélfalat, és hatással lehet a belső szervekre, például a vékonybélre, a hasnyálmirigyre és a májra is – olvasható a Dívány cikkében.

A babos ételeket nem érdemes slow cookerben készíteni /Fotó: Shutterstock
A babos ételeket nem érdemes slow cookerben készíteni /Fotó: Shutterstock

Melyek a babmérgezés tünetei?

Ha nem megfelelően készítjük el a babos ételeket, azaz nem forraljuk legalább tíz percig a babot, akkor az étel elfogyasztása után egy-két órával hányingert, hányást, hasi fájdalmat és szédülést tapasztalhatunk. A tünetek a legtöbb esetben nem súlyosak, és maguktól elmúlnak. Hasonló tüneteket észlelt magán Anne Sullivan is, aki slow cookerben készítette el a fehérbabos ragut.

Biztonságos a babkonzerv?

A babmérgezés veszélye csak a nyers babok esetében állhat fenn, ugyanis a konzerv babokat a gyártás során megfelelően feldolgozzák. Ha el szeretnénk kerülni a mérgezéses tüneteket, akkor a szárazbabot mindig rendesen, hosszú ideig áztassuk be, ha kell cseréljük le alatta a vizet és alaposan, magas hőmérsékleten főzzük meg.

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.