A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Minestrone recept
Minestrone
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Egészséges

Sokan nem tudják, hogy a vörösbab mérgező lehet: ha így készíted el, komoly bajt okozhat

A vörösbabos étel mérgezéses tüneteket okozhat, ha nem jól készítjük el /Fotó: Shutterstock
Egyszerű ebédet készített magának egy nő, ám nem várt rosszullét lett az eredménye. Kiderült, alapvető konyhai hibát vétett, amiről azonban sokan talán nem is hallottak még.

A hüvelyesek, kiváltképp a babfélék egészséges fehérje- és rostforrások. A vegán és vegetáriánus étrendet és életmódot követő emberek számára a bab alapvető táplálék, de a magyar konyhában is fontos helye van ennek a hüvelyesnek. Sokan viszont talán nem is tudják, hogy komoly, mérgezéses tüneteket okozhatnak a babok, ha nem megfelelően készítjük el.

A vörösbabos étel mérgezéses tüneteket okozhat, ha nem jól készítjük el /Fotó: Shutterstock
A vörösbabos étel mérgezéses tüneteket okozhat, ha nem jól készítjük el /Fotó: Shutterstock

Ételmérgezést okozott a nem jól elkészített babos ragu

A vegán életmódot követő Anne Sullivan egy fehérbabos ragu receptjét próbálta ki. A leírtak szerint beáztatta a babot, majd egy slow cookerben főzte meg a fogást. Ennek a gépnek a lényege, hogy alacsony hőmérsékleten, hosszú ideig készül az étel, így a hagyományos főzéssel ellentétben az értékes tápanyagok benne maradnak az alapanyagokban. Ez okozta a bajt – írja a Bors.

Ha nem főzzük meg alaposan, ételmérgezést okozhat a bab /Fotó: Shutterstock
Ha nem főzzük meg alaposan, ételmérgezést okozhat a bab /Fotó: Shutterstock

A babfélék esetében ugyanis nem elég az áztatás, a hüvelyeseket legalább 10 percig magas hőmérsékleten kell főzni, hogy elpusztítsuk a bennük lévő méreganyagokat. A babfélékben ugyanis fitohemagglutinin található, ez pedig mérgezéses tüneteket, vagy hosszú távon betegséget is okozhat.

Az emésztőenzimek nem tudják lebontani a fitohemagglutinint, így az érintetlenül áthalad az emésztőrendszeren és változásokat okozhat a bélrendszerben. Károsíthatja a bélfalat, és hatással lehet a belső szervekre, például a vékonybélre, a hasnyálmirigyre és a májra is – olvasható a Dívány cikkében.

A babos ételeket nem érdemes slow cookerben készíteni /Fotó: Shutterstock
A babos ételeket nem érdemes slow cookerben készíteni /Fotó: Shutterstock

Melyek a babmérgezés tünetei?

Ha nem megfelelően készítjük el a babos ételeket, azaz nem forraljuk legalább tíz percig a babot, akkor az étel elfogyasztása után egy-két órával hányingert, hányást, hasi fájdalmat és szédülést tapasztalhatunk. A tünetek a legtöbb esetben nem súlyosak, és maguktól elmúlnak. Hasonló tüneteket észlelt magán Anne Sullivan is, aki slow cookerben készítette el a fehérbabos ragut.

Biztonságos a babkonzerv?

A babmérgezés veszélye csak a nyers babok esetében állhat fenn, ugyanis a konzerv babokat a gyártás során megfelelően feldolgozzák. Ha el szeretnénk kerülni a mérgezéses tüneteket, akkor a szárazbabot mindig rendesen, hosszú ideig áztassuk be, ha kell cseréljük le alatta a vizet és alaposan, magas hőmérsékleten főzzük meg.

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.