Dubarry-csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen
Rakott zöldbab darált hússal
Mákos guba
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus kuglóf
Kínai szezámmagos csirke
Klasszikus grízgaluska leves
Kapros tökfőzelék virslivel
Tárkonyos csirkeraguleves
Hagymás rostélyos
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Mézes-mustáros csirkemell
Dödölle - az eredeti recept
Zsemlegombóc
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csupacsokis brownie
Babgulyás
Kijevi csirkemell rizibizivel
Tojásos nokedli fejes salátával
Egészséges

Csípőset ettél, lángol a torkod? Itt a megoldás!

Miért eszünk csípőset?
Imádod a csípős ételeket, pedig még le sem ér a falat a szádban, már lángol a szád, az orrod, a füled? Ilyenkor megiszol egy nagy pohár vizet, de hiába, a csípős hatás nem múlik. Mert a víz csak olaj a tűzre, fokozza a csípős hatást.
Miért szereted a csípős ételt?

Vannak, akik szenvednek a csípős étel fogyasztása után, mégis újra és újra csípős ételt esznek. Vajon miért? A régi tévhit, hogy a csípős étel fájdalomcsillapító hatású már tudományosan megdőlt, ezért érdekes a kérdés, hogy akkor miért kínozzuk magunkat mégis csípős fogásokkal? A szakemberek szerint egyszerű a válasz: akik csípőset esznek, azok élvezik, ha utána csíp, fáj. A testünk vészjeleket küld, de az agyunk tudja, hogy nincs baj – ezt a kettősséget keresik és szeretik azok, akik rajonganak a csípős fogásokért. A csípősségért az úgynevezett kapszaicin a felelős, amely a paprika erősségét okozza.

Ha csípőset ettél, utána tilos vizet inni, mert az tovább fokozza a csípős hatást!
Ha csípőset ettél, utána tilos vizet inni, mert az tovább fokozza a csípős hatást!
Mennyire erős?

A legerősebb paprikák a Habanero-fajták csoportjába tartozik, amely akkor is csípnének, ha 500.000-szeresére hígítanánk. A paprika kapszaicintartalmát, vagyis a csípősségét a Scoville-skála mére. Ennek mértékegysége SHU (Scoville heat unit), amely szerint a legcsípősebb a Viper elnevezésű csilipaprika: 1300000 SHU-t ér el, míg az itthon népszerű erős pista csupán 1200 SHU csípősségű.

Mennyire bírod?

A genetikán és a gyakorláson múlik, hogy mennyire bírjuk a csípős ételeket, mert idővel a csípős hatáshoz hozzá lehet szokni. Tehát minél érzéketlenebbé válnak az orrunkban és a szánkban lévő hőreceptoraink, annál erősebben ehetjük az ételeket. A csípős hatást tehát nem az ízlelőbimbóinkon érezzük, hanem a bőr hőérzékelő idegvégződéseit ingerli. Ezért van az, hogy amíg egyikünk egy erős pistás leves után alig tud megszólalni, a másikunk meg sem érzi annak erős hatását.

A paprikák csípős erejét az úgynevezett kapszaicin tartalmuk adja.
A paprikák csípős erejét az úgynevezett kapszaicin tartalmuk adja.
Mit tegyél, ha csíp?

Arra a kérdésre, hogy mit tegyünk, ha csípi a paprika a szánkat, nagymamáink azonnal rávágják, hogy igyunk tejet, együnk joghurtot. És valóban: a tejben lévő cukor enyhíti a csípős ízt. Emellett a zsír, a keményítő és a cukor semlegesíti a kapszaicin hatását, így a sűrített cukrozott tej is kitűnő megoldás.

Ami tilos!

A hideg víz olaj a tűzre, már amikor a csípős hatásról beszélünk. A víz csak tovább terjeszti a csípős ízt, és hiába iszunk, még jobban érezzük a csípős hatást.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.