Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csikós tokány recept
Csikós tokány
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Egészséges

Döbbenetes mellékhatása lehet nőknél a cukros, szénsavas üdítők fogyasztásának

A tudomány újabb okot ad arra, miért is kell elhagynunk a cukros, szénsavas üdítők fogyasztását. Ezeknek a termékeknek, amellett, hogy hizlalnak és megemelik a vércukorszintet, komoly mellékhatásai lehetnek a nőkre nézve.

Az Amerikai Rákkutatási Szövetség A rák járványtana, biomarkerei és megelőzése című lapjában publikált friss tanulmány szerint azok a mellrákkal küzdő nők, akik rendszeresen fogyasztanak cukros, szénsavas üdítőket, jóval nagyobb eséllyel halnak bele a kórba.

A kutatásban 927 mellrákos nőt figyeltek meg 35 és 79 év között. Megvizsgálták az életmódjukat és az étel- és italfogyasztási szokásaikat a diagnózist megelőző 2 évben, és elképesztő összefüggésre bukkantak. Azokhoz a nőkhöz képest, akik alkalmanként vagy soha nem isznak cukros üdítőt, azok, akik hetente ötször vagy ennél többször fogyasztanak ilyesmit, 85 százalékkal gyakrabban halnak bele a mellrákba.

A felmérés eredménye magukat a kutatókat is meglepte, így most szélesebb körben kezdik tovább vizsgálni a mellrák és a cukros, szénsavas üdítők fogyasztása közötti összefüggést.

„A cukros üdítők fogyasztása nagy mennyiségű cukrot és extra kalóriát jelent a szervezet számára, viszont semmiféle tápértéket nem adnak, ezért nevezik őket üres kalóriának. Ellenben a teákkal és a 100%-os gyümölcslevekkel, melyek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot. Ezek jóval egészségesebb frissítők, hiszen van tápértékük, tartalmaznak antioxidánsokat és vitaminokat. A cukros üdítőkben nagyon sok a fruktóz és a szacharóz, így a mellrák mellett kettes típusú diabétesz kialakulásához is vezethet a rendszeres fogyasztásuk – nyilatkozta Nadia Koyratty, a Buffalo Egyetem, PhD hallgatója.

Régóta tudjuk: egészségesebb életmóddal megelőzhető

A mellrák eddig bizonyított és jól ismert rizikófaktora az ösztrogénhatás, különösen annak kiegyensúlyozatlansága. Növeli a kockázatot a menopauza idején vagy utána, hosszasan alkalmazott hormonpótló kezelés, de a teherbeesés, a szülés és a szoptatás jótékony hormonális hatásainak elmaradása is hajlamosít. Minden kihordott terhesség 7 százalékkal csökkenti a rizikót, némileg mérsékli a kockázatot a hosszú ideig (több mint 14 hónapon át) tartó szoptatás is. Megfigyelések szerint az átlagosnál nagyobb a rizikó azoknál a nőknél, akiknél 12 éves koruk előtt kezdődött meg a menstruáció, illetve még 50 éves kor fölött is tart.

Menopauza után különösen fontos a testsúly normalizálása, a túlsúly elkerülése. A túl sok zsírszövet túlzott mennyiségű női nemi hormont (ösztrogént) termel. Tartósan magas szintje a menopauza után nemcsak az emlő-, hanem a méhtestrák kockázatát is fokozza. Nem mindegy az elhízás formája sem: nagyobb kockázatot hordoz a haskörfogat, a derékbőség növekedése, tehát az úgynevezett alma típusú elhízás, mint a csípőre, combra történő, körte típusú, mert a hasi zsírsejtek kórosan befolyásolhatják az anyagcsere folyamatait.

Gyakori kockázati tényezője az emlőráknak, ahogy más daganatok kialakulásának is, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a mozgásszegény és főleg ülőéletmód is. Fokozott a rizikó, ha a családban emlő- vagy petefészekrák fordult elő, különösen fiatalabb korban. Nincs ugyanakkor bizonyítható összefüggés a dezodorhasználat, a mikrohullámú sütők, a mobiltelefon, a koffeinfogyasztás és a mellrák között.
És az is tévhit, hogy az emlőt ért trauma, például ütés vagy rázkódás növeli a kialakulásának kockázatát.

Mellrák

Az emlőrák a fejlett országokban, Magyarországon is, a második leggyakoribb rosszindulatú daganat, és a daganatos halálokok között is harmadik helyen szerepel. Nemzetközi statisztikák alapján majdnem minden nyolcadik nőnél kialakul, Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai szerint évente 7500-8000 nő és 150-200 férfi szembesül rosszindulatú emlődaganattal és 2000-2500 beteg hal meg a betegség következtében. Rendszeres szűrővizsgálattal azonban egész korai stádiumában fel lehet fedezni, és akkor jó eséllyel sikeresen gyógyítható is.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.