Táplálkozási szakértők állítják, hogy aki soha nem visz házi kosztot a munkahelyére, jóval több zsírt, sót és szénhidrátot visz be a szervezetébe, az éttermek ugyanis sokszor kalóriadúsabb fogásokat kínálnak. Ráadásul aki mindig étteremben, kifőzdében vagy gyorsétteremben ebédel - a nagy kínálat miatt -, könnyebben elcsábul utána egy sütire, fagyira, kávéra vagy bármilyen nassolnivalóra.
A Bristol egyetem tanulmánya kimutatta, hogy jóval több ételt, és így több kalóriát fogyaszt ebédre az, aki minden nap az asztalánál étkezik. Ennek oka, hogy ilyenkor nem az evésre és a testedre koncentrálsz, eltereli a figyelmedet a munka, és nem érzed, mikor elég.
A telefonnyomkodással ugyanabba a csapdába esünk, mint amikor az íróasztalnál eszünk: elterelődik a figyelmünk az evésről, így hajlamosak vagyunk jóval többet elfogyasztani, mint amennyit a szervezetünk igényel. Hogy elkerüld a túlevést, tedd el a telefont, az újságot, a tabletet és a laptopot.
A legnagyobb hiba, amit az ebédnél elkövethetsz az, ha nem eszel hozzá zöldséget. Erről mindig gondoskodj! A lasagne mellé egyél egy nagy adag rukkolát, a húsok mellé salátát is fogyassz a rizs mellett, magyaros fogásokat pedig savanyúsággal edd.
A Harvard kutatása szerint a mikróban melegített műanyag dobozokból a mikrózás hatására kioldódik a BPA, vagyis "biszfenol A" nevű kemikália, amely olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint a rák, meddőség, a pajzsmirigy különféle problémái, emésztő- és idegrendszeri zavarok. Ezért fontos, hogy mindig tányéron mikrózd az ebéded!
Az, hogy mikor eszel, ugyanolyan fontos, mint az, hogy mit fogyasztasz. Ha túl korán ebédelsz, újra meg fogsz éhezni, mielőtt lejár a munkaidőd, így nagyobb valószínűséggel fosztod ki a kajaautomatát egy kis nasiért. Ha viszont túl későn eszel, annyira kiéhezteted magad, hogy falni fogsz, és ezzel vissza is kanyarodtunk a túlevéshez.
A saláta jó választás ebédre, de csak akkor, ha tartalmas és tápanyagdús. Egy csak zöldségekből álló saláta nem ad elég energiát a naphoz, hiszen sokféle tápanyagra, fehérjére, rostra és szénhidrátra van szükséged akár fizikai, akár szellemi munkát végzel. Ha mindenáron ragaszkodsz a salátához, válassz egy bulgurral vagy quinoával készült változatot.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.