Mákos guba  recept
Mákos guba
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Egészséges

Komoly veszélyt jelent ez az ételszínezék az egészségre: súlyos idegrendszeri és légzőszervi problémákat okozhat

Shutterstock
Egy nemrégiben megjelent amerikai kutatás szerint migrént, kiütéseket, légzőszervi problémákat is kiválhat, emellett gyerekeknél fokozhatja az ADHD és a hiperaktivitás tüneteit a piros ételek egyik gyakori összetevője, az alluravörös ételfesték.

Az amerikai Cleveland Clinic egy kutatásokat összegző beszámolójában arról ír, hogy a piros ételszínezékek, különösen a Red Dye 40  (alluravörös, E129) néven futó festék, fokozhatja az ADHD-s és hiperaktív gyerekek tüneteit. 

Az alluravörös ételszínezéket először az Egyesült Államokban kezdték használni, és mára az egyik legelterjedtebb ételszínezékké vált, amit nemcsak az USA-ban, hanem az EU-ban is alkalmaznak, bár szigorúbb szabályozás mellett. Európában az elfogadható napi beviteli mennyiség 7 mg/kg. A Nébih tájékoztatása szerint az E129 szintetikus, monoazo színezék, amely narancs árnyalatot biztosít, és alumíniumlakk formájában is használható. A kutatások arra utalnak, hogy az ételszínezék fogyasztása  az érzékenyeknél kockázatot jelenthet - írja cikkében az origo.hu.

Az E 129 előfordulhat:

  • tejtermékekben,
  • üdítőkben,
  • édességekben,
  • vagdalthúsokban,
  • növényi fehérjéből készült termékekben,
  • jeges édességekben,
  • édesipari termékekben.

 

A sok piros cukor és a gyerekek

Az E129 fogyasztása általában biztonságos, de arra érzékenyeknél allergiás reakciókat, például légzőszervi panaszokat és bőrkiütéseket válthat ki. A színezékeket már összefüggésbe hozták a migrénnel és az asztma tüneteinek fokozódásával. Az E129-es színezéket különösen a gyerekek idegrendszerére gyakorolt hatása miatt vizsgálták, mivel egyes kutatások szerint növelheti az agresszív viselkedés kockázatát, és és felerősítheti az ADHD-s tüneteket.Bár további kutatások szükségesek, a szakértők azt javasolják, hogy lehetőleg kerüljük az E129-et: készítsük inkább házilag az édességeket, szörpöket, és az sem árthat, ha figyelmesen elolvassuk a termékek címkéit, mi szerepel az "összetevők:" után. 

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.