Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Egészséges

Ezért érdemes joghurtot enni – készítsd el te is házilag!

Habár a tej egészségre gyakorolt hatásairól megoszlanak a vélemények, a joghurtot egyértelműen értékesnek tartja a táplálkozástudomány.

Az egészség őre

A joghurt gazdag A-, B- és D-vitaminban, fehérje- és kalciumtartalma pedig gyakran a tejét is meghaladja. Az élőflórás termékeket nem hőkezelték magas hőfokon, ezért a lejárati idejük végéig megőrzik a bennük található kétféle joghurtkultúrát. A probiotikus joghurtok pedig egy harmadik jótékony baktériumkultúrát, pl. Bifidobacteriumot vagy Lactobacillust is tartalmaznak. Ezek a változatok többek között gátolják a kórokozó baktériumok elszaporodását az emésztőrendszerben, javítják az emésztést, antibiotikumos kezelések után regenerálják a bélflórát, és jelentősen csökkentik a koleszterinszintet.

Főzési tippek

Egyes fogásokban helyettesítheted joghurttal a tejszínt vagy a tejfölt, így kalóriaszegényebbé teheted a fogást. Mindig csak a kész ételhez keverd hozzá, mert főzés közben kicsapódhat belőle a fehérje!

Joghurtos pácban érlelve sokkal porhanyósabb lesz a hús. Már 1 ek joghurt is fokozza az élesztő vagy a sütőpor hatását, így a sütemények és a kenyérfélék könnyűek, levegősek lesznek tőle.
Mártásokhoz, öntetekhez tejszín vagy majonéz helyett használj bátran joghurtot.

Készíts joghurtot otthon

Forralj fel 1 l nyers tejet, majd hűtsd le 40-42 fokosra, és önts belőle 2-3 ek-nyit a bioboltokban vagy gyógyszertárakban beszerezhető joghurtkultúrára. Ha ehhez nem jutsz hozzá, 2 ek bolti joghurthoz is hozzákeverheted. Vegyítsd a többi tejhez, és egy nagyobb, lefedett tálban érleld kb. 12 órán át, amíg meg nem alszik. Hűtőszekrényben hűtsd le, és máris fogyasztható!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.