Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Tudtad, hogy évente átlagosan 36 kg cukrot eszünk meg? És ez a mennyiség egyre nő! Bár a szervezetednek egy bizonyos mennyiségű cukorra szüksége van, a túl magas cukorbevitel viszont nemcsak a testsúlyunkra, de az egészségünkre is kedvezőtlenül hat.
Miért szeretjük annyira az édeset?

A válasz egyszerű: csecsemőkorunkban ez az első íz, amit megismerünk, hiszen az anyatej édes. Ez az „őstapasztalat” sokaknál élethosszig tartó vonzódást eredményez.

Konzerv, zacskós és mirelit kaják - vajon mennyire egészségtelenek? >>>

Az édes tényleg egészségtelen?

Túlzott mennyiségben igen. Amint a bélből cukor kerül a vérbe, a hasnyálmirigy inzulint szabadít fel. Ez a hormon lebontja a cukrot. Ám ha a hasnyálmirigy nem képes megfelelő mennyiségű inzulint termelni (pl. diabétesz esetén), az bizony veszélyes tud lenni. A vérben felhalmozódó cukor károsíthatja az ereket és a különböző szerveket.

Hízlal a cukor?

Sajnos igen. Ha egyszerre túl sok cukrot viszünk be a szervezetünkbe, az izmok nem tudják elégetni, ezért az a zsírsejtekbe kerül. A cukor és a zsír kombinációja (pl. csokoládé, sütemények) különösen veszélyes! Az inzulin ugyan elkezdi lebontani a cukrot, egyúttal azonban akadályozza a zsír lebomlását.

Vigyázz, súlyos betegség lehet a vége! 7 tipp gyomorégés ellen >>>

Mekkora lehet a maximális napi adag?

Nem lehet több, mint a bevitt energia 10%-a. 2500 kcal esetében ez napi 63 g cukrot jelent. Soknak tűnik, ugye? Pedig ez a mennyiség gyorsan elérhető, hiszen a cukor nem mindig felismerhető: 200 g szőlőben például 40 g-nyi található belőle.

Vigyázz a rejtett cukorral!

A cukrot többnyire más néven tüntetik fel az összetevők között! Íme, a legfontosabb elnevezések magyarázata!

Íme a legnagyobb cukorcsapdák! Mit mivel helyettesíts? >>>

Szacharóz = étkezési cukor
Fruktóz = gyümölcscukor
Glükóz = szőlőcukor
Maltóz = malátacukor
Maltodextrin = keményítőből kivont cukor
Laktóz = tejcukor
Invertcukor = savval főzött cukor

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.