Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egészséges

Keresztallergia: kerüld el ezeket az ételeket, ha allergiás vagy a parlagfűre

Allergia /Fotó: Shutterstock
Nem elég, hogy az allergiás szenved valamelyik virág pollenjeitől, ilyenkor még arra is figyelnie kell, hogy milyen keresztallergiára lehet emiatt hajlamos. Figyelem, ezt érdemes megjegyezni!

Mint a mágnes, úgy vonzza az egyik túlérzékenység a másikat. Emiatt fordul elő, hogy az allergiás panaszok akkor is erősödnek, ha még semmilyen jel nincs arra, hogy a kiváltó allergénkoncentráció emelkedett lenne a környezetben. Ez bizony a keresztallergia számlájára írható – írja a Fanny magazin.

Hasonlóan zavaróak

A keresztallergia azt jelenti, hogy egyes anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, sőt utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. Ennek hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll: olyan kicsi a két anyag közötti különbség, hogy a szervezet már nem tud különbséget tenni közöttük; különösen akkor, ha fokozottan érzékeny az egyikre. Talán a leggyakoribb és a legismertebb a görögdinnye–parlagfű keresztallergia.

Arra is figyelned kell, hogy milyen keresztallergiára lehetsz hajlamos /Fotó: Shutterstock
Arra is figyelned kell, hogy milyen keresztallergiára lehetsz hajlamos /Fotó: Shutterstock

Mik a tünetei?

A légúti allergiák tüneteit sajnos már sokan jól ismerik: jellegzetes az orrdugulás és viszketés, orrfolyás, tüsszögés. De! Aki tüsszög például a görögdinnyétől, az allergiás rá, vagyis ez esetben nem keresztreakcióról van szó. A keresztallergiáknak ez esetben az orális (szájüregi) allergia szindróma kialakulásában van szerepe. A parlagfűre allergiások csekély százalékánál a görögdinnye elfogyasztása után szájüregi viszketés, ajak, nyelv, garat vizenyő, néha hasi görcsök lépnek fel. A nyírfapollenre allergiásoknál jóval gyakoribb a pollen–étel keresztreakció – hívja fel a figyelmet az Allergiaközpont.

Lehet kezelni

Az immunterápia ebben az esetben hatékony megoldás a tünetek kezelésében. Ennek eredményességéhez fontos, hogy az allergiás tüneteket már az allergén növények virágzásának időpontjában megfigyeljük, hogy a szakorvossal egyeztetve ősszel, a tünetek elmúltával megkezdhessük az immunterápiás kezelést.

Kivizsgálás
Mindig szakorvosnak kell kivizsgálnia, hogy fennáll-e keresztallergia. Allergiadiagnosztikát végezhetnek alkaros bőrtesztekkel, vérből történő meghatározással, különböző kilégzéses tesztekkel, és további immunológiai, gasztrointesztinális és egyéb vizsgálatokkal. A keresztallergiák felderítésére a multiplex allergiateszt a legalkalmasabb diagnosztikai módszer. Egyedülálló, a világ egyik legmodernebb, legpontosabb allergiavizsgálatáról van szó, amely a molekuláris allergéndiagnosztika egy eszköze. Egy eljárással pár milliliter vérből egy időben vizsgál több száz allergént.

Gyakori keresztallergiák

  • Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka
  • Fekete üröm: kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, árnyika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregánó, zeller
  • Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kivi, avokádó
  • Füvek: paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér
  • Földimogyoró: dió
  • Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag
  • Latex: gesztenye, banán, spenót, avokádó, citrusfélék, kivi

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.