Egy budapesti hölgy, Kocsis Hajnalka győzelmét hozta a Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny döntője. Az idei nyertes Őszi ízharmónia tortában nincs fehér liszt és hozzáadott cukor, kedvező szénhidrát - és kalória értékeinek köszönhetően egy cukorbeteg étrendjébe is beilleszthető.
A zsűri szerint a döntős torták mindegyike megállná a helyét bármely cukrászdában. A hobbicukrászoknak szóló versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2012 óta minden évben megrendezi.
A versenyzők Budapesten, a Zsolnay Kávéházban mutatták be a zsűrinek alkotásaikat. Idén a legnépszerűbb alapanyag a dió, a bogyós gyümölcsök és a citrom voltak, de az indulók bátran nyúltak olyan különleges alapanyagokhoz, mint a fehér bab, a menta vagy a bazsalikom.
A zsűrit végül az Őszi ízharmónia elnevezésű kreáció nyűgözte le leginkább. A győztes torta elsősorban a pikáns, gyömbéres gyümölcspüré, a piskótában és díszítésben megjelenő dió és az alacsony zsírtartalmú tejtermékek arányos felhasználásával nyert. Az ízharmóniához kiváló tápérték-adatok társulnak: szeleteként 12 g szénhidrátot és 131 kcal-t tartalmaz.
A zsűri elnöke Nándori László, aranykoszorús cukrászmester, a Magyarország Cukormentes Tortája verseny kétszeres győztese. A zsűri tagjai: Gyurcsáné Kondrát Ilona, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének Terápiás Dietetikus Munkacsoport vezetője, Bechmann György, a Zsolnay Kávéház cukrászmestere, Szász Kinga, cukrász, a Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny 2014-es győztese és Soltész Erzsébet, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusa.
A dietetikusok kiemelték, a torták közül azok voltak legszorosabb versenyben, melyek készítői ügyeltek az energiatartalom és az alacsony szénhidrát értékek egyensúlyára.
Erős Antónia, a verseny háziasszonya is kiemelte: a torták színvonalas megjelenésük mellett kellemes ízélményükkel is megnyernék bármely cukrászda vendégeit.
A győztes a háziverseny fődíját, egy Kenwood MultiOne professzionális konyhai robotgépet vihetett haza.
A Magyarország Cukormentes Tortája verseny és háziverseny főtámogatója idén is a 77 Elektronika Kft., az OKOS Dcont® vércukormérők fejlesztője és gyártója. A főtámogató különdíjat, egy Dcont MAGOR vércukormérőt is tartalmazó ajándékcsomagot ajánlott fel, melyet a Szedervariáció torta készítője, Virág Gábor vihetett haza.
A Zsolnay Kávéház különdíját, egy hozzáadott cukor nélküli tortát Kunsági Gabriella érdemelte ki a Paszuly király fantázianevű alkotásával. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány egy-egy ajándékcsomaggal köszönte meg a döntő további résztvevőinek munkáját.
A verseny, melyhez az ajánlott alapanyagok listáját a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa hagyta jóvá, nemcsak cukorbetegeknek, hanem az egészséges életmód híveinek is szól, ezért a három díjazott megtalálható az alapítvány blogján.
A Magyarország Cukormentes Tortája programot az alapítvány azért hozta létre, hogy alternatívát nyújtson az édességek kedvelőinek. Szakmai partnerei a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, a Zsolnay Kávéház és a Wessling Hungary Kft. A profi cukrászok versenyében az idei győztes az “Áfonya hercegnő tortája” lett, melyet a Tortavár Cukrászda cukrásza, Pechtol Zsolt alkotott meg. A győztest Magyarország Tortájával együtt a Magyar Ízek Utcája nyitányaként ünnepélyesen mutatták be augusztus 20-án, azóta számos helyen megvásárolható országszerte.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.