Bár a sárgarépa nyersen is rendkívül egészséges, hiszen számos értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, érdemes azonban tudni, hogy főt változatban jobban tudja hasznosítani a szervezetünk a zöldségben található, fontos tápanyagokat.
Az egyik tanulmány során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a sárgarépában található béta-karotin – az A-vitamin előanyaga – sokkal jobban hasznosul, ha a zöldséget egy kevés zsiradékban pároljuk meg. Továbbá az is megkönnyíti ennek az értékes összetevőnek a felszívódását, ha felhasználás előtt lereszeljük a sárgarépát.
Tehát, a tanulmány szerint a nyers sárgarépában lévő karotin körülbelül három százaléka jut a szervezetbe, főzéssel ez a mennyiség hat százalékra nő. Ha étolajat is adunk hozzá, akkor nyolc százalékra változik, amennyiben lereszeljük, és megfőzzük, akkor a béta-karotin 27 százaléka hasznosul, további olaj hozzáadásával ez az érték 45 százalékra ugrik fel - írja az utopia.de.
Ahhoz, hogy a sárgarépa a lehető legtöbb értékes összetevőt tartalmazza – ez nemcsak a béta-karotinra vonatkozik –, így érdemes elkészíteni:
Ahogyan azt korábbi cikkünkben megírtuk, a sárgarépa, a karotinon kívül B1-, B2-, B6- C-, D- és E-vitamint, valamint káliumot, kalciumot és magnéziumot is tartalmaz. Ezen kívül található még benne folsav, vas, réz, foszfor és kén is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.