Kozáksapka recept
Kozáksapka
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Tiramisu egyszerűen recept
Tiramisu egyszerűen
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Forralt bor egyszerűen recept
Forralt bor egyszerűen
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
A tökéletes linzer (alaprecept) recept
A tökéletes linzer (alaprecept)
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Sárgarépa nélkül elképzelhetetlen egy igazi hús- vagy zöldségleves, de salátákba is remekül illik, sőt két étkezés között tökéletes egészséges nassolnivaló lehet.

Bár a sárgarépa nyersen is rendkívül egészséges, hiszen számos értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, érdemes azonban tudni, hogy főt változatban jobban tudja hasznosítani a szervezetünk a zöldségben található, fontos tápanyagokat. 

Sárgarépa
Megfőzve a legegészségesebb a sárgarépa
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Így érdemes elkészíteni

Az egyik tanulmány során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a sárgarépában található béta-karotin – az A-vitamin előanyaga – sokkal jobban hasznosul, ha a zöldséget egy kevés zsiradékban pároljuk meg. Továbbá az is megkönnyíti ennek az értékes összetevőnek a felszívódását, ha felhasználás előtt lereszeljük a sárgarépát.

Beszédes számok

Tehát, a tanulmány szerint a nyers sárgarépában lévő karotin körülbelül három százaléka jut a szervezetbe, főzéssel ez a mennyiség hat százalékra nő. Ha étolajat is adunk hozzá, akkor nyolc százalékra változik, amennyiben lereszeljük, és megfőzzük, akkor a béta-karotin 27 százaléka hasznosul, további olaj hozzáadásával ez az érték 45 százalékra ugrik fel - írja az utopia.de. 

Recept
Egyszerű
Sárgarépás energiagolyó
30 perc
12 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept

Ezeket a lépéseket ajánlott követni

Ahhoz, hogy a sárgarépa a lehető legtöbb értékes összetevőt tartalmazza – ez nemcsak a béta-karotinra vonatkozik –, így érdemes elkészíteni:

  1. Megtisztítjuk a sárgarépát – nem muszáj meghámozni, ha még zsenge a zöldség, akkor elég megmosni és egy kefével alaposan átdörzsölni. 
  2. Felvágjuk a kívánt méretre, beletesszük egy lábasba és annyi vizet engedünk rá, ami éppen ellepi.
  3. 10-15 perc múlva ellenőrizzük a répa állagát, de nincs kőbe vésve, hogy mennyi ideig kell főzni. Ha puhábban szeretjük, akkor kicsit hosszabb is lehet a főzési idő.
  4. Ha elkészült a sárgarépa, akkor ízesítsük a lehető legkevesebb sóval. A só hatására ugyanis távozik a répából a víz, ezáltal pedig az értékes tápanyagok is.

Ezért olyan egészséges 

Ahogyan azt korábbi cikkünkben megírtuk, a sárgarépa, a karotinon kívül B1-, B2-, B6- C-, D- és E-vitamint, valamint káliumot, kalciumot és magnéziumot is tartalmaz. Ezen kívül található még benne folsav, vas, réz, foszfor és kén is. 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.