A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Minestrone recept
Minestrone
Alapételek

Okra, a szegények zöldsége és az egészség őrzője – ezért érdemes beilleszteni az étkezésünkbe

Bár hazánkban nem terjedt el széles körben, a nem túl távoli Bulgária vagy Törökország gasztronómiájában találkozhatunk a különleges zöldséggel. Az okra származási helye alapvetően a trópusi éghajlati vidékek, illetve a karibi térség, nem csoda, hogy a szegények zöldségének is nevezik.

A Magyarországon kevésbé ismert okra eredete vitatott, nyugat-afrikai, etiópiai, délkelet-ázsiai és dél-ázsiai területekhez is gyakran kapcsolják. Annyi biztos, hogy elsősorban a trópusi és szubtrópusi, valamint meleg égövi területeken termesztik manapság. Hazánkban is megteremne, tettek is erre néhány kísérletet, de mégsem terjedt el a zöldség használata. Pedig értékes növény, tápláló és egészséges. Okrát nem találhatunk minden boltban, de nagyobb szupermarketekben, ázsiai élelmiszert árusító, valamint speciális üzletekben hozzájuthatunk. Nézzük, miért érdemes felkutatni a különleges zöldséget.

A hazánkban is kapható okra sok tápanyag értékes forrása. Érdemes gyakran fogyasztani
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Okra, a szegények eledele

A zsenge, leginkább a zöld paprikára emlékeztető okrát sokféleképpen használják fel például az USA déli államaiban, a dél-amerikai, a közel-keleti, az indiai, sőt még az afrikai gasztronómiában is. A karibi térségben is elterjedt növény. Egy 2015-ben publikált tanulmány rámutatott, hogy az okra olyan létfontosságú tápanyagok kiemelkedő forrása, mint a nyersfehérje, a nyersrost, a kalcium, a cink és a vas. A kapcsolódó kutatásban azt vizsgálták, hogy a fejlődő országok alultápláltsági problémáira milyen élelmiszerek nyújthatnak megoldást. Az okra az elsők között szerepelt. 

Kiváló tápanyagforrás

Az okra 90%-a víz, a többi rész pedig a következőképpen oszlik el: 2% fehérje, 7% szénhidrát, minimális mennyiségű zsír. Kimagasló rosttartalma miatt segíti az emésztőrendszer egészséges működését, C-vitamin-tartalmával pedig erősíti az immunrendszert. Található benne ezenkívül K-vitamin és kisebb mennyiségben folsav, illetve magnézium is. 

Hogyan készítsük el? 

Az okra rengeteg oldható rostot tartalmaz, ezért a zöldség magtokjai főzéskor nyálkássá válnak. Ez remek mód arra, hogy besűrítsünk vele például leveseket és szószokat. Ha viszont nem szeretnénk, hogy sűrű, nyálkás legyen az étel, akkor érdemes valamilyen savas alapanyaggal, például paradicsommal párosítani az okrát. Enyhe íze miatt jól fűszerezhető, és a legtöbb mindennel jól párosítható.  Főzve, savanyítva, de nyersen, salátákban is érdemes fogyasztani. 

A rostok szerepe a táplálkozásban

Az okra tápanyagai közül is kiemelkedő a rosttartalma, ami nélkülözhetetlen az egészséges táplálkozásban. A rostok segítik az emésztést, hozzájárulnak a bélrendszer egészségéhez és a megfelelő anyagcseréhez. Bizonyítottan csökkentik a koleszterinszintet, valamint fontos szerepet játszanak a vércukorszint szabályozásában is, ezáltal csökkentik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Mivel hosszú időre eltelítenek, segítenek a testsúly csökkentésében. 

(Kiemelt kép forrása: Shutterstock)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.