Kijevi csirkemell rizibizivel
Tárkonyos csirkeraguleves
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt
Vadas marha
Dödölle - az eredeti recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus kuglóf
Mákos guba
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Csupacsokis brownie
Dubarry-csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Körömpörkölt csülökkel
Zsemlegombóc
Epres blondie
Kínai szezámmagos csirke
Ha egy varázstrükköt szeretnél látni a konyhádban, akkor fogj egy marék spenótot, és add hozzá az ételhez, amit éppen főzöl (persze csak akkor, ha illik az adott fogáshoz), majd fordulj el néhány másodpercre. Mire visszanézel, a spenót elképesztő átalakuláson megy keresztül – a főzés hatására ez a leveles zöldség az eredeti térfogatának körülbelül a tizedére zsugorodik.

Na jó, talán ez mégsem akkora varázstrükk, inkább csak bosszantó, hiszen a spenót arról híres, hogy főzés közben szinte teljesen „eltűnik”. De vajon mi a jelenség tudományos magyarázata?

spenót
Főzés közben a spenót a tizedére zsugorodik
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Ezért esik össze a spenót

Azért esik össze a spenót főzés közben, mert a zöldségnek rendkívül magas a víztartalma – több mint 90 százaléka víz. Mivel hő hatására szinte az összes víz elpárolog a levelekből, ezért sokkal kevesebb spenót marad a végére, mint amikor elkezdtük az étel elkészítését. Érdemes tudni, hogy 10-12 bögrényi spenótból körülbelül egy bögre főtt zöldség lesz. 

spenót
Fontos, hogy mindig fedő nélkül főzzük a spenótot
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

De nemcsak a magas víztartalom a felelős azért, hogy a spenót összeesik, hanem a benne található oxálsav is, amely hő hatására elősegíti a a zöldség sejtfalának lebontását. Ez a folyamat felgyorsul, ha a spenótot lefedve főzzük – éppen ezért az egyik alapszabály, hogy ezt a leveles zöldséget fedő nélkül készítsük – írja az Allrecipes

Rendkívül egészséges és mennyeien finom

Ahogyan azt mi is megírtuk, a spenót jól emészthető és alacsony a kalóriatartalma, ezért a diétába is könnyedén beilleszthető. Vitaminokban, antioxidánsokban – különösen K-, A-, B2-, B6-, E- és C-vitaminokban, valamint mangánban, folsavban, vasban és magnéziumban – gazdag. Ezen kívül rendkívül sok hasznos fitonutriens található benne, melyek többek között a szemünk egészségéért felelősek, de gyulladáscsökkentő, csonterősítő és daganatellenes hatásaik is vannak, valamint az immunrendszert is erősítik.

A spenót, amellett, hogy rendkívül egészséges, mennyei fogások alapanyaga is lehet. Nézd meg videón, hogyan készül a spenótos tészta!

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.