Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Ha egy varázstrükköt szeretnél látni a konyhádban, akkor fogj egy marék spenótot, és add hozzá az ételhez, amit éppen főzöl (persze csak akkor, ha illik az adott fogáshoz), majd fordulj el néhány másodpercre. Mire visszanézel, a spenót elképesztő átalakuláson megy keresztül – a főzés hatására ez a leveles zöldség az eredeti térfogatának körülbelül a tizedére zsugorodik.

Na jó, talán ez mégsem akkora varázstrükk, inkább csak bosszantó, hiszen a spenót arról híres, hogy főzés közben szinte teljesen „eltűnik”. De vajon mi a jelenség tudományos magyarázata?

spenót
Főzés közben a spenót a tizedére zsugorodik
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Ezért esik össze a spenót

Azért esik össze a spenót főzés közben, mert a zöldségnek rendkívül magas a víztartalma – több mint 90 százaléka víz. Mivel hő hatására szinte az összes víz elpárolog a levelekből, ezért sokkal kevesebb spenót marad a végére, mint amikor elkezdtük az étel elkészítését. Érdemes tudni, hogy 10-12 bögrényi spenótból körülbelül egy bögre főtt zöldség lesz. 

spenót
Fontos, hogy mindig fedő nélkül főzzük a spenótot
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

De nemcsak a magas víztartalom a felelős azért, hogy a spenót összeesik, hanem a benne található oxálsav is, amely hő hatására elősegíti a a zöldség sejtfalának lebontását. Ez a folyamat felgyorsul, ha a spenótot lefedve főzzük – éppen ezért az egyik alapszabály, hogy ezt a leveles zöldséget fedő nélkül készítsük – írja az Allrecipes

Rendkívül egészséges és mennyeien finom

Ahogyan azt mi is megírtuk, a spenót jól emészthető és alacsony a kalóriatartalma, ezért a diétába is könnyedén beilleszthető. Vitaminokban, antioxidánsokban – különösen K-, A-, B2-, B6-, E- és C-vitaminokban, valamint mangánban, folsavban, vasban és magnéziumban – gazdag. Ezen kívül rendkívül sok hasznos fitonutriens található benne, melyek többek között a szemünk egészségéért felelősek, de gyulladáscsökkentő, csonterősítő és daganatellenes hatásaik is vannak, valamint az immunrendszert is erősítik.

A spenót, amellett, hogy rendkívül egészséges, mennyei fogások alapanyaga is lehet. Nézd meg videón, hogyan készül a spenótos tészta!

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.