Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Minestrone recept
Minestrone
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Mákos guba  recept
Mákos guba
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Ha egy varázstrükköt szeretnél látni a konyhádban, akkor fogj egy marék spenótot, és add hozzá az ételhez, amit éppen főzöl (persze csak akkor, ha illik az adott fogáshoz), majd fordulj el néhány másodpercre. Mire visszanézel, a spenót elképesztő átalakuláson megy keresztül – a főzés hatására ez a leveles zöldség az eredeti térfogatának körülbelül a tizedére zsugorodik.

Na jó, talán ez mégsem akkora varázstrükk, inkább csak bosszantó, hiszen a spenót arról híres, hogy főzés közben szinte teljesen „eltűnik”. De vajon mi a jelenség tudományos magyarázata?

spenót
Főzés közben a spenót a tizedére zsugorodik
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Ezért esik össze a spenót

Azért esik össze a spenót főzés közben, mert a zöldségnek rendkívül magas a víztartalma – több mint 90 százaléka víz. Mivel hő hatására szinte az összes víz elpárolog a levelekből, ezért sokkal kevesebb spenót marad a végére, mint amikor elkezdtük az étel elkészítését. Érdemes tudni, hogy 10-12 bögrényi spenótból körülbelül egy bögre főtt zöldség lesz. 

spenót
Fontos, hogy mindig fedő nélkül főzzük a spenótot
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

De nemcsak a magas víztartalom a felelős azért, hogy a spenót összeesik, hanem a benne található oxálsav is, amely hő hatására elősegíti a a zöldség sejtfalának lebontását. Ez a folyamat felgyorsul, ha a spenótot lefedve főzzük – éppen ezért az egyik alapszabály, hogy ezt a leveles zöldséget fedő nélkül készítsük – írja az Allrecipes

Rendkívül egészséges és mennyeien finom

Ahogyan azt mi is megírtuk, a spenót jól emészthető és alacsony a kalóriatartalma, ezért a diétába is könnyedén beilleszthető. Vitaminokban, antioxidánsokban – különösen K-, A-, B2-, B6-, E- és C-vitaminokban, valamint mangánban, folsavban, vasban és magnéziumban – gazdag. Ezen kívül rendkívül sok hasznos fitonutriens található benne, melyek többek között a szemünk egészségéért felelősek, de gyulladáscsökkentő, csonterősítő és daganatellenes hatásaik is vannak, valamint az immunrendszert is erősítik.

A spenót, amellett, hogy rendkívül egészséges, mennyei fogások alapanyaga is lehet. Nézd meg videón, hogyan készül a spenótos tészta!

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.