Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Praktikus

Többé ki ne dobd! Így lesz isteni házi csemege a tökmagból

Bár a sütőtöknek mindenki a húsát favorizálja, valójában a magja, ha lehet, még nagyobb kincs. Isteni házi ropogtatnivalót készíthetsz belőle, amiből, ha minden nap eszel egy maréknyit, máris elmondhatod, hogy rengeteget tettél az egészségedért!

Az ősz slágere a sütőtök, ilyenkor a legtöbb konyhában heti rendszerességgel készül az ízletes csemege, miközben a tökmag a kukában landol - holott az otthon pirított tökmagnak nincs párja? Egyszerű, szuperegészséges nassolnivaló, amelyet mindenki imádni fog. Mutatjuk, hogyan csináld!

A tökmag nem csak nagyon finom csemege, de igazi superfood is egyben / Fotó: Shutterstock
  1. Melegítsd elő a sütőt 150 fokra. Egy nagy tepsit bélelj ki alufóliával vagy sütőppíral - írja a borsonline.hu.
  2. Vágd félbe a sütőtököt, majd kapard ki a magokat egy nagyobb kanállal. A tök húsából készíthetsz számtalan isteni a fogást a krémlevesetől, a süteményen át a különféle főfogásokig, vagy megeheted csak úgy, simán, megsütve - de mi most csak a "hulladékként" megmaradt magokkal foglalkozunk. 
  3. A tökmagot meg kell tisztítani a nyálkás, szálkás tökhústól, mert különben a mag pirul majd szépen, egyenletesen. A legjobb, ha a kikanalazott magos-szálas masszát szűrőedényben hideg folyó víz alá teszed, a víz meglazítja a szálakat és ujjbeggyel könnyedén ki tudod húzni a magokat.
  4. A leöblített tökmagokat egy papírtörlő segítségével töröld szárazra. A túl sok víz ugyanis gőzölöghet a sütőben, és nem lesz eléggé roppanós a végeredmény. Ezenkívül a fűszerek is jobban tapadnak a száraz magvakhoz.
  5. A következő lépés a fűszerezés: megszórhatod a magokat sóval, borssal, fokhagymaporral vagy worcestershire szósszal is, sőt még a sütőtök fűszerkeveréket is kipróbálhatod. Bármelyik ízt választod, egy kis tálban keverd össze a fűszereket kevés vajjal vagy olajjal, és ezt a keveréket csorgasd a magokra. Alaposan keverd el, hogy minden magot bevonjon a fűszeres máz.
  6. Egy rétegben - ez fontos! - terítsd szét el a magokat az előkészített tepsiben. Süsd 45 percig, időnként megkeverve. Így elősegítheted az egyenletes barnulást.
  7. Az, hogy 150 fokon sütöd, biztosítja, hogy a tökmag kívül-belül egyenletesen megsüljön anélkül, hogy megégne. De ahhoz, hogy ropogós legyen45 perc után növelni kell a sütő hőmérsékletét 220 fokra. 5 perc alatt a magok enyhén megbarnulnak és tökéletesen meg is száradnak.
  8. Eheted melegen, de rácsra téve hagyhatod kihűlni és légmentesen záródó dobozban sokáig eltartható. Nemcsak önmagában finom csemege a pirított tökmag: diós íze remekül illik granolákba, de adhatod salátákhoz, levesekhez is.
Fűszerezéssel extra finom és roppanós lesz a tökmag / Fotó: Shutterstock 

5 ok, amiért érdemes minden nap tökmagot enni

  • A tökmag antioxidánsokban gazdag, például karotinoidokat és E-vitamint tartalmaz. Az antioxidánsok csökkenthetik a gyulladásokat és megvédik a sejteket a káros szabad gyököktől.
  • A tökmagban gazdag étrenddel csökkenthető a gyomor-, mell-, tüdő-, prosztata- és vastagbélrák kockázata. Némely kutatás szerint a tökmagokban levő lignánok segíthetnek az emlőrák megelőzésében és kezelésében.
  • A tökmag az egyik legjobb természetes magnéziumforrás. A magnézium elengedhetetlen az egészséges szívműködéshez, csökkenti a vérnyomást, javítja a keringési rendszert. A magnézium hozzájárul a fogak, a csontok egészséges is és nyugtató hatása is van. A rendszeres tökmag fogyasztással hozzájárulunk szívünk egészséges működéséhez is.
  • Állatkísérletek kimutatták, hogy a tökmag, a tökmagolaj és a sütőtöklé is csökkentheti a vércukorszintet. Emellett több vizsgálat is bizonyította már, hogy a 2-es típusú cukorbetegeknek csökkent a vércukorszintje, amikor sütőtöklevet, vagy tökmag étrendet kiegészítőt szedtek.
  • A tökmag kiváló rost forrás. 30 gramm tökmag 1,7 gramm rostot tartalmaz. A magas rosttartalmú étrend pedig elősegítheti a jó emésztést, továbbá elősegíti a telítettség érzést is, megakadályozva ezzel a túlevést, az elhízást.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.