Bár a sütőtöknek mindenki a húsát favorizálja, valójában a magja, ha lehet, még nagyobb kincs. Isteni házi ropogtatnivalót készíthetsz belőle, amiből, ha minden nap eszel egy maréknyit, máris elmondhatod, hogy rengeteget tettél az egészségedért!
Az ősz slágere a sütőtök, ilyenkor a legtöbb konyhában heti rendszerességgel készül az ízletes csemege, miközben a tökmag a kukában landol - holott az otthon pirított tökmagnak nincs párja? Egyszerű, szuperegészséges nassolnivaló, amelyet mindenki imádni fog. Mutatjuk, hogyan csináld!
Melegítsd elő a sütőt 150 fokra. Egy nagy tepsit bélelj ki alufóliával vagy sütőppíral - írja a borsonline.hu.
Vágd félbe a sütőtököt, majd kapard ki a magokat egy nagyobb kanállal. A tök húsából készíthetsz számtalan isteni a fogást a krémlevesetől, a süteményen át a különféle főfogásokig, vagy megeheted csak úgy, simán, megsütve - de mi most csak a "hulladékként" megmaradt magokkal foglalkozunk.
A tökmagot meg kell tisztítani a nyálkás, szálkás tökhústól, mert különben a mag pirul majd szépen, egyenletesen. A legjobb, ha a kikanalazott magos-szálas masszát szűrőedényben hideg folyó víz alá teszed, a víz meglazítja a szálakat és ujjbeggyel könnyedén ki tudod húzni a magokat.
A leöblített tökmagokat egy papírtörlő segítségével töröld szárazra. A túl sok víz ugyanis gőzölöghet a sütőben, és nem lesz eléggé roppanós a végeredmény. Ezenkívül a fűszerek is jobban tapadnak a száraz magvakhoz.
A következő lépés a fűszerezés: megszórhatod a magokat sóval, borssal, fokhagymaporral vagy worcestershire szósszal is, sőt még a sütőtök fűszerkeveréket is kipróbálhatod. Bármelyik ízt választod, egy kis tálban keverd össze a fűszereket kevés vajjal vagy olajjal, és ezt a keveréket csorgasd a magokra. Alaposan keverd el, hogy minden magot bevonjon a fűszeres máz.
Egy rétegben - ez fontos! - terítsd szét el a magokat az előkészített tepsiben. Süsd 45 percig, időnként megkeverve. Így elősegítheted az egyenletes barnulást.
Az, hogy 150 fokon sütöd, biztosítja, hogy a tökmag kívül-belül egyenletesen megsüljön anélkül, hogy megégne. De ahhoz, hogy ropogós legyen45 perc után növelni kell a sütő hőmérsékletét 220 fokra. 5 perc alatt a magok enyhén megbarnulnak és tökéletesen meg is száradnak.
Eheted melegen, de rácsra téve hagyhatod kihűlni és légmentesen záródó dobozban sokáig eltartható. Nemcsak önmagában finom csemege a pirított tökmag: diós íze remekül illik granolákba, de adhatod salátákhoz, levesekhez is.
5 ok, amiért érdemes minden nap tökmagot enni
A tökmag antioxidánsokban gazdag, például karotinoidokat és E-vitamint tartalmaz. Az antioxidánsok csökkenthetik a gyulladásokat és megvédik a sejteket a káros szabad gyököktől.
A tökmagban gazdag étrenddel csökkenthető a gyomor-, mell-, tüdő-, prosztata- és vastagbélrák kockázata. Némely kutatás szerint a tökmagokban levő lignánok segíthetnek az emlőrák megelőzésében és kezelésében.
A tökmag az egyik legjobb természetes magnéziumforrás. A magnézium elengedhetetlen az egészséges szívműködéshez, csökkenti a vérnyomást, javítja a keringési rendszert. A magnézium hozzájárul a fogak, a csontok egészséges is és nyugtató hatása is van. A rendszeres tökmag fogyasztással hozzájárulunk szívünk egészséges működéséhez is.
Állatkísérletek kimutatták, hogy a tökmag, a tökmagolaj és a sütőtöklé is csökkentheti a vércukorszintet. Emellett több vizsgálat is bizonyította már, hogy a 2-es típusú cukorbetegeknek csökkent a vércukorszintje, amikor sütőtöklevet, vagy tökmag étrendet kiegészítőt szedtek.
A tökmag kiváló rost forrás. 30 gramm tökmag 1,7 gramm rostot tartalmaz. A magas rosttartalmú étrend pedig elősegítheti a jó emésztést, továbbá elősegíti a telítettség érzést is, megakadályozva ezzel a túlevést, az elhízást.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.