A szervezet egészséges működése szempontjából különösen hasznos, fontos tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban gazdag ételek tartoznak a szuperélelmiszerek közé. Nem tudományos meghatározás ez, bár számos szuperként számon tartott élelmiszer mögött állnak tudományos bizonyító erejű eredmények. Az igazság mégis az, hogy ez nem minden esetben van így. Nem véletlen, hogy az Európai Unióban 2007. július 1-je óta nem hozható kereskedelmi forgalomba „szuperélelmiszer” megjelöléssel semmi. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne lenne jó néhány olyan táplálék, ami ne felelne meg azoknak a kritériumoknak, amiket leegyszerűsítve úgy is össze lehet foglalni: sokkal egészségesebbek az élelmiszerek többségénél.
A gyümölcsökön és zöldségeken túlmenően szuperélelmiszernek tekinthetők a teljes őrlésű gabonákból készült termékek, a gondosan megválogatott összetevőjű, növényi rostokban gazdag müzlik, de a csodálatos tulajdonságokkal rendelkező hüvelyesek is. A babfélék, a lencse, a csicseriborsó egyaránt gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban.
Nem szabad elfelejteni, hogy a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez napi átlag 25 gr növényi rostra van szüksége egy egészséges felnőtt szervezetnek, amihez minden esetben folyadék fogyasztása is javasolt!
A zsírosabb húsú halak, mint a vadvízi lazac vagy a makréla rengeteg teljes értékű fehérjét, egészséges zsírsavat tartalmaz, a legtöbb kutató egyetért abban, hogy ezeknek mindenképp helye van a szuperélelmiszerek sorában.
A zsírokkal még mindig sokan hadilábon állnak, pedig a szervezetnek igenis szüksége van egészséges zsírokra. Az olívaolaj egyike azoknak a szuperélelmiszereknek, amit akkor is használ ma már számos háziasszony, ha nem is tudja, mennyi jótékony hatással rendelkezik. Az olívaolaj ideális forrása a szervezet számára nélkülözhetetlen esszenciális zsírsavaknak, kitűnő E- és K-vitaminforrás. Erősíti az izomsejteket, könnyen emészthető - persze csak mértékkel fogyasztva!
Szuperélelmiszernek számít az évezredes természetes édesítő, a méz. Hosszú ideig csodaszernek tekintették mai szóhasználattal élve, sőt antibiotikumként is fogyasztották. Magas cukortartalma mellett főként többféle B- és C-vitaminban, ásványi anyagokban, enzimekben gazdag. A tiszta termelői mézek meghűléses betegségek idején is természetes gyógyítók amellett, hogy az egészséges szervezet számára is fontos tápanyagokat tartalmaznak.
Sokan a vörösbort is a szuperek közé sorolják, és tény, hogy a minőségi vörösbor mértékletes fogyasztása jó hatással van a felnőtt szervezetre, de itt aztán fokozottan igaz a mértékletesség. A vörösbor szuper tulajdonságait vizsgáló tanulmányok megszületéséhez azonban sok esetben komoly segítséget nyújtottak a bortermelők is, így azok független álláspontját ki-ki saját megítélése szerint mérlegelheti. Mindettől függetlenül egy jó vacsorához elfogyasztott 1-2 pohár bor határozottan jót tesz az embernek – ezt talán senki sem vitatja.
Az említetteken kívül is számos szuper tulajdonságú élelmiszerrel lehet találkozni különféle toplistákon. Előkelő helyen szerepel még a fokhagyma, a tejtermékek közül a kaukázusi kefir, a joghurt, de szuperélelmiszert a tojás is, ami a legmagasabb minőségű fehérjét tartalmazza. Esszenciális aminosav tartalma ideális, megtalálható benne az A-, D- és E-vitamin, valamint igen sok B-vitamin is. Nagyobb mennyiségben B2-, B6-, B12-vitaminok találhatók benne. A tojás ezen kívül biotint, folsavat, niocint, luteint, kolint, cinket és foszfort is tartalmaz.
A tojásokkal kapcsolatos nagy félelem a tojásban fellelhető koleszterin káros hatása. Ez a 1970-es években Amerikából induló és idővel hozzánk is begyűrűző pánik sok évre visszavetette a tojásfogyasztást. Szerencsére mára már tudományosan bizonyított, hogy a tojásevés nem okoz kórosan magas koleszterinszintet.
Azért ne tévesszen meg senkit a szuperélelmiszer elnevezés: arról szó sincs, hogy csupa szuperélelmiszer fogyasztásával minden ismert és ismeretlen betegség leküzdhető, de kétségkívül igaz, hogy a különleges összetevőjű, egészségre gyakorolt hatásukat tekintve kifejezetten hasznos élelmiszerekkel, életmódváltással, sok folyadék (elsősorban tiszta víz) fogyasztásával sokkal fittebbek, egészségesebbek leszünk. A szuperélelmiszerek fogyasztását ugyanúgy nem szabad túlzásba vinni, mint bármely más táplálékét, a mértékletesség, kiegyensúlyozottság és változatosság rendkívül fontos. Ez azt is jelenti, hogy a szupergyümölcsök és szuperzöldségek sokkal nagyobb súllyal esnek latba az egészségtudatos életvitelben, mint a többi úgynevezett szuperélelmiszer.
Sorozatunkban írtunk már a szupergyümölcsökről és a szupergyümölcsökről, itt találjátok:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.