Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Minestrone recept
Minestrone
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Szervezetünk számára létfontosságúak a vitaminok és ásványi anyagok. A vitaminok a szervezet számára nélkülözhetetlen, biológiailag aktív, energiát nem adó szerves vegyületek, melyeket a szervezet nem, vagy csak kis mértékben képes szintetizálni, így azokat a táplálékkal együtt kell felvennünk.

A vitaminok számos élettani folyamatban kölcsönösen együttműködve fejtik ki hatásukat, ezért fontos, hogy a megfelelő mennyiségben és a megfelelő arányban kerüljenek a szervezetbe. Vitaminhiányos állapot a hipovitaminózis, súlyosabb formája az avitaminózis. A nem kielégítő vitamin bevitel oka az egysíkú táplálkozás, a finomított élelmiszeripari termékek részarányának növekedése, valamint a tartósítási eljárások, a tárolás, az ételkészítés során keletkezett vitaminveszteség. A túlzott vitaminfogyasztástól is óvakodni kell, mert a szervezetben elraktározódó zsírban oldódó vitaminok túladagolása súlyos, toxikus tünetekkel járó hipervitaminózist okozhat.



Az emberi szervezet számára 13 vitamin kiemelkedő fontosságú, ezek között oldhatóságuk alapján zsírban és vízben oldódókat különböztetünk meg.


Zsírban oldódó vitaminok: A, D, E, K, F


Vízben oldódó vitaminok: C, B vitamin csoport, H biotin, Folsav



A szervezet csak a zsírban oldódó vitaminokat képes raktározni, ebből két dolog következik:


- a zsírban oldódó vitaminok túladagolása káros hatásokkal járhat,


- a vízben oldódó vitaminok utánpótlásáról naponta kell gondoskodnunk.



Vitamin Élettani
szerepe
Hiánytünetei Elõfordulása
A nyálkahártyák
védelme, hámképzés, a retina pigmentek alkotórésze
szürkületi
vakság, hámszarusodás, hajhullás
belsőségek,
máj, vaj, tej, margarin, növényi olajok
D kalcium
felszívódást segíti, csontok, fogak anorganikus állományának fejlődését
segíti
csontosodás
lassulása, csontlágyulás, angolkórTúladagolás: lágy szövetek meszesedése
margarin,
halmáj, hús, gombák
E antioxidáns,
peroxidációs folyamatok gátlása
májelzsírosodás,
izomdegeneráció, nemi működés zavarai, vérképzési zavarok
szója,
búzacsíra, száraz termések, dió, mogyoró
K véralvadás,
májfunkció segítése
lassú
véralvadás, bőr alatti vérzések
zöldségek,
zöld növényi részek, paraj, káposzta, brokkoli, máj, tej
B szénhidrátok
anyagcseréje, idegrendszer működése, hidrogén transzport, zsírsavak aktiválása,
szénhidrát-fehérje-zsír anyagcsere, transzaminálás
fáradékonyság,
érzészavarok, emésztési zavarok, beri-beri, fényérzékenység, pellagra, idegrendszer
károsodása, növekedési zavarok, kötőhártya gyulladás, vérszegénység
élesztő,
gabonafélék, hús, máj, szív, sajt, szója, tojás, káposzta, petrezselyem,
sárgarépa, hüvelyesek, tej, kefir, burgonya.
Folsav vérképzés,
sejtosztódás, aminosav anyagcsere
vérszegénység,
növekedési zavarok, nyálkahártya elváltozásai
máj,
vese, hüvelyesek, káposztafélék, cereáliák
Biotin karboxilezés,
CO2 átvitel, szénhidrát-zsír-fehérje anyagcsere, bőrgyulladás, nyálkahártya
savanyodás
bőrgyulladás, nyálkahártya savanyodás hámlás máj,
lencse, vese, tojás, gomba, mogyoró
C aminosavak
anyagcseréje, kötőszövetek szintézise, csont és porcképzés
erek sérülékenysége, nyálkahártyavérzés, fertőződési hajlam, lassú sebgyógyulás, skorbut, csipkebogyó, petrezselyem, kiwi, paprika, padlizsán, citrusfélék, zöldségek, gyümölcsök
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.