Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Szervezetünk számára létfontosságúak a vitaminok és ásványi anyagok. A vitaminok a szervezet számára nélkülözhetetlen, biológiailag aktív, energiát nem adó szerves vegyületek, melyeket a szervezet nem, vagy csak kis mértékben képes szintetizálni, így azokat a táplálékkal együtt kell felvennünk.

A vitaminok számos élettani folyamatban kölcsönösen együttműködve fejtik ki hatásukat, ezért fontos, hogy a megfelelő mennyiségben és a megfelelő arányban kerüljenek a szervezetbe. Vitaminhiányos állapot a hipovitaminózis, súlyosabb formája az avitaminózis. A nem kielégítő vitamin bevitel oka az egysíkú táplálkozás, a finomított élelmiszeripari termékek részarányának növekedése, valamint a tartósítási eljárások, a tárolás, az ételkészítés során keletkezett vitaminveszteség. A túlzott vitaminfogyasztástól is óvakodni kell, mert a szervezetben elraktározódó zsírban oldódó vitaminok túladagolása súlyos, toxikus tünetekkel járó hipervitaminózist okozhat.



Az emberi szervezet számára 13 vitamin kiemelkedő fontosságú, ezek között oldhatóságuk alapján zsírban és vízben oldódókat különböztetünk meg.


Zsírban oldódó vitaminok: A, D, E, K, F


Vízben oldódó vitaminok: C, B vitamin csoport, H biotin, Folsav



A szervezet csak a zsírban oldódó vitaminokat képes raktározni, ebből két dolog következik:


- a zsírban oldódó vitaminok túladagolása káros hatásokkal járhat,


- a vízben oldódó vitaminok utánpótlásáról naponta kell gondoskodnunk.



Vitamin Élettani
szerepe
Hiánytünetei Elõfordulása
A nyálkahártyák
védelme, hámképzés, a retina pigmentek alkotórésze
szürkületi
vakság, hámszarusodás, hajhullás
belsőségek,
máj, vaj, tej, margarin, növényi olajok
D kalcium
felszívódást segíti, csontok, fogak anorganikus állományának fejlődését
segíti
csontosodás
lassulása, csontlágyulás, angolkórTúladagolás: lágy szövetek meszesedése
margarin,
halmáj, hús, gombák
E antioxidáns,
peroxidációs folyamatok gátlása
májelzsírosodás,
izomdegeneráció, nemi működés zavarai, vérképzési zavarok
szója,
búzacsíra, száraz termések, dió, mogyoró
K véralvadás,
májfunkció segítése
lassú
véralvadás, bőr alatti vérzések
zöldségek,
zöld növényi részek, paraj, káposzta, brokkoli, máj, tej
B szénhidrátok
anyagcseréje, idegrendszer működése, hidrogén transzport, zsírsavak aktiválása,
szénhidrát-fehérje-zsír anyagcsere, transzaminálás
fáradékonyság,
érzészavarok, emésztési zavarok, beri-beri, fényérzékenység, pellagra, idegrendszer
károsodása, növekedési zavarok, kötőhártya gyulladás, vérszegénység
élesztő,
gabonafélék, hús, máj, szív, sajt, szója, tojás, káposzta, petrezselyem,
sárgarépa, hüvelyesek, tej, kefir, burgonya.
Folsav vérképzés,
sejtosztódás, aminosav anyagcsere
vérszegénység,
növekedési zavarok, nyálkahártya elváltozásai
máj,
vese, hüvelyesek, káposztafélék, cereáliák
Biotin karboxilezés,
CO2 átvitel, szénhidrát-zsír-fehérje anyagcsere, bőrgyulladás, nyálkahártya
savanyodás
bőrgyulladás, nyálkahártya savanyodás hámlás máj,
lencse, vese, tojás, gomba, mogyoró
C aminosavak
anyagcseréje, kötőszövetek szintézise, csont és porcképzés
erek sérülékenysége, nyálkahártyavérzés, fertőződési hajlam, lassú sebgyógyulás, skorbut, csipkebogyó, petrezselyem, kiwi, paprika, padlizsán, citrusfélék, zöldségek, gyümölcsök
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.