Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
Tiramisu egyszerűen recept
Tiramisu egyszerűen
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus töltött káposzta recept
Klasszikus töltött káposzta
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A szabadtűzön főtt ételek nemcsak attól különlegesek, hogy ízükben megőrzik a ropogó fák közül felszálló füst bukéját, hanem attól is, hogy hangulatuk van. Mert a bográcsozáshoz társaság kell, hangos, vidám, hasukat kedvelő emberek, akik szívesen készítenek vörösbortól illatozó pörköltöt, gulyást vagy akár egy jó csípős halászlevet.

A bogrács az egyik legrégibb főzőedényünk, amelyet már évezredekkel korábban a vándorló törzsek is használtak. Az Alföldön bográcsnak, Debrecen környékén vasfazéknak, a Dunántúlon pedig üstnek nevezik. A különböző bográcsok közös jellemzője, hogy mindegyiknek fogantyúja van, amelynek segítségével a tűz fölé vagy akár állványra akaszthatók, a lapos fenekűek pedig a tűzhelyre is ráhelyezhetők.

 

Semmihez sem fogható a bográcsban főtt halászlé
Semmihez sem fogható a bográcsban főtt halászlé

 

Alapvetően kétféle bogrács létezik. Az úgynevezett gulyásfőző fent szélesedik, a halfőző pedig lent terebélyesebb és a szája szűkül. A névtől nyugodtan elvonatkoztathatunk, hiszen mindkettőben bármilyen étel elkészíthető. Inkább azt mondhatnánk, hogy levesesebb ételek a gömbölyűbb gulyásbográcsban, a szárazabbak, amelyeknek jót tesz, ha időnként odapörkölődnek kicsit (mint például a slambuc), a simább aljú halfőző bográcsban készíthetők egyszerűbben.

 

A bográcsozás *jó mulatság, férfi munka* :)
A bográcsozás *jó mulatság, férfi munka* :)

 

Bográcsot nagyobb bevásárlóközpontban vagy barkácsáruházban vehetünk, áruk 2000 forinttól (egyszerű zománcos) akár 12000 forintig (rézbogrács) terjed.

A vásárlásnál figyeljünk a bogrács méretére. Ha csak szűkebb családi körben szeretnénk főzni benne, célszerű kisebbet (3 literest), ha nagyobb baráti összejövetelekre vágyunk, érdemes nagyobbat (13 literest) venni.

A legtöbb jól bevált magyaros recept bográcsban is elkészíthető. A különbség mindössze annyi lesz, hogy a főzési idő kissé elnyúlik. Ez természetesen a bogrács magassága és a tűz ereje függvényében szabályozható, de tény, hogy a szabadtűzi ételek többségéhez idő és türelem kell.

De miért is kapkodnánk? A bogrács alatt ropogó fahasábok között izzó parázs, a szinte mindig kötelező hagyma és szalonna ínycsiklandozó illata, a baráti társaság, a tűz hevét ellensúlyozó pohárka hűs bor nem a rohanásról szólnak.

 

A gazdag gulyás is bográcsban készítve az igazi
A gazdag gulyás is bográcsban készítve az igazi

 

Hogyan főzzünk bográcsban?

- Jó tudni, hogy minden edény rozsdásodás elleni védőmázzal kerül forgalomba. Az első használat előtt az edényt kívül-belül zsírral vagy étolajjal kenjük be, és a bevonatot szabadban rakott erős tűzön égessük ki, majd a bográcsot finom kőporral vagy homokkal súroljuk át, míg fényes lesz. Ezután mosószeres vízben alaposan mosogassuk el, és tiszta vízzel öblítsük át.

- A bográcsban fövő ételhez lobogó tűz szükséges. A lángot óvjuk a széltől, hogy a hőhatás a legkedvezőbb legyen. Minél magasabbra helyezzük a bográcsot, annál kényelmesebb a főzés, s annál jobban ég a tűz is. Hogy ne égjen le az étel, a bográcsot gyakran forgassuk.

 

A bográcsozáshoz türelem kell, de megéri!
A bográcsozáshoz türelem kell, de megéri!

 

Paprikás krumpli bográcsban

Hozzávalók:
20 dkg füstölt szalonna
2 kg krumpli
2 fej hagyma
1-2 szál szárazkolbász
2 paradicsom
3 paprika
pirospaprika

bors

Elkészítés: A szalonnát felkockázzuk, lepirítjuk, rádobjuk a hagymát, üvegesre fonnyasztjuk. Hozzátesszük a felkarikázott szárazkolbászt, pár percig pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről. Hozzákeverjük a pirospaprikát, beleforgatjuk a karikákra szelt krumplit, hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot és paprikát, visszatesszük a tűzre. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, sózzuk, borsozzuk, és kevergetés nélkül sűrűre főzzük.

Lecsós pacal bográcsban

Hozzávalók:
1 kg pacal megabálva, felcsíkozva
3 evőkanál zsír
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 púpozott evőkanál fűszerpaprika

bors
majoránna
A lecsóhoz:
10 dkg füstölt szalonna
4 fej hagyma
50 dkg paprika (lehet tv vagy kaliforniai paprika is)
50 dkg paradicsom

bors
1 púpozott evőkanál fűszerpaprika

Elkészítés: A zsíron megpirítjuk a felkockázott vöröshagymát és a fokhagymát, rátesszük a felcsíkozott pacalt, meghintjük és elkeverjük a fűszerekkel, felengedjük vízzel, borral vagy marhahús alaplével, és addig főzzük, amíg a pacal megpuhul. Ha kell, többször pótoljuk a folyadékot.
A pacalt időnként kóstoljuk, hogy hogyan puhul, mert minden pacal más. 
Amíg a pacal fő, elkészítjük a lecsót. A szalonnát kockára, a megtisztított zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk. 
Ha kész a pacal, tálba merjük, majd a bográcsba dobjuk a szalonnát, kiolvasztjuk, hozzáadjuk a a felaprított zöldségeket, átforgatjuk, fűszerezzük, majd hozzáöntjük a pacalt, és készre főzzük.
Dúsíthatjuk a pacalt még sertéskörömmel vagy babbal (ezt 24 órára áztassuk be a főzés előtt), ezeket a pacallal együtt főzzük. Ínyencek a végén akár parmezánnal is megszórhatják a tetejét.
Tálalhatjuk friss kenyérrel, főtt krumplival, de akár tarhonyával is.

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.