Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
A nyár elképzelhetetlen a hűs, édes, fűszeres, gyümölcsös levesek nélkül. Anyáink meggylevese után manapság már sokféle módon, sokféle gyümölcsből készíthetünk hűsítő levet, amit akár leves formájában, akár desszertként is fogyaszthatunk.

A gazdag nyári kínálatnak köszönhetően sokféle gyümölcslevest készíthetünk igen sokféle módon. A klasszikus alapokon nyugvó gyümölcslevesek esetében a gyümölcsöt legtöbb esetben sós-édes, fűszerekkel gazdagított vízben főzzük, majd ezután tejföllel behabarjuk.

A tévhitekkel ellentétben a keményítő használata sem a fogyókúrázók, sem pedig a cukorbetegek esetében nem jelent jó megoldás
A tévhitekkel ellentétben a keményítő használata sem a fogyókúrázók, sem pedig a cukorbetegek esetében nem jelent jó megoldás
Tejjel vagy tej nélkül kéred?

A gyümölcslevesek manapság már gyakorta készülnek tejszínnel, teljes tejjel vagy az egészséges életmód jegyében a megfőtt gyümölcs egy részét botturmix segítségével krémesítve sűrítik be a leveseket. Ezen kívül nagyon jó és tetszetős megoldás a keményítővel való sűrítés. Ebben az esetben – szemben a liszttel történő sűrítéssel - a gyümölcs élénk színe nem veszik el, viszont azzal számoljunk, hogy a tévhitekkel ellentétben a keményítő használata sem a fogyókúrázók, sem pedig a cukorbetegek esetében nem jelent jó megoldást, így nekik javasolt a turmixolt tartalommal való sűrítés.

Így sürítsd!

A klasszikus habarással történő sűrítés is jól variálható. A tejföl helyettesíthető joghurttal, ízvilágtól függően kefirrel. A finomliszt helyett a habarásba kerülhet tönkölyliszt, illetve választhatók másféle lisztek is, csak arra figyeljünk oda, hogy ezek a teljes kiőrlésű lisztek megváltoztathatják a habarás és ebből kifolyólag a leves színét, s lehet, hogy rendkívül egészséges, de kevéssé esztétikus lesz a végeredmény.

Akár desszertnek is beillik egy gazdag gyümölcsleves
Akár desszertnek is beillik egy gazdag gyümölcsleves

A leveseket alapvetően cukorral vagy mézzel szoktuk édesíteni, de rizssziruppal, agavesziruppal, juharsziruppal, nádcukorral vagy akár gyümölcsszörppel, -sziruppal is készíthetők. A gyümölcs fajtájától, a mi ízlésünktől és a fűszerezéstől is függ, hogy mennyi édesítésre van szükség.

Így fűszerezd!

A gyümölcsleveseink klasszikus fűszere a fahéj és a szegfűszeg, valamit a citrom héja. Ezek a jól bevált elemei a legtöbb kompótnak is, ami alapvetően csak egy sűrítésben térnek el a gyümölcslevesektől. Ezeknek a - leveshez használt - fűszerek köre nyugodtan bővíthető. A piros gyümölcsökhöz nagyon jól megy a zöldbors és a kardamom, szinte bármely gyümölcslevesben megállja a helyét a szerecsendió, a limelevél és a vanília. A gyümölcslevesekhez még adhatunk friss zöldfűszereket is. Ezek azon felül, hogy ízesítik a levest még dekorációként is szolgálhatnak. Például egy eperlevesbe nagyon kellemes partner a bazsalikom, de akár meggyhez vagy cseresznyéhez is adhatjuk.

Zamatos eperből is készülhet hideg leves
Zamatos eperből is készülhet hideg leves

A citromhéj használatakor minden esetben figyeljünk oda, hogy a héj alatti fehér rész ne maradjon a levesbe kerülő darabon, mert elkeserítheti a levesünket. A citrom mellett nyugodtan dolgozhatunk lime-mal vagy naranccsal, ezeknél is lényeges odafigyelni, hogy csak és kizárólag a héjuk kerüljön a levesbe.

Erre figyelj!

Ha hosszabb ideig hűtjük vagy csak másnap szeretnénk kínálni a levest, akkor a fűszereket érdemes kiszedni belőle, mert a hosszú állásban túlontúl markáns ízt adhatnak a levesnek, ahelyett, hogy a gyümölcsben rejlő aromákat erősítenék. Épp ezért jó a fűszereket kis gézzacskóban vagy fűszertojásban a leveshez adni. Így az ízüket tökéletesen átadják, de nem kell órákig pecázgatni őket s senki sem haraphat rá egy-egy kósza darabra.

Vegyesen is használhatjuk a gyümölcsöket
Vegyesen is használhatjuk a gyümölcsöket

A kész levest először hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni (erre rásegíthetünk egy kis hideg vizes fürdővel), majd a hűtőben teljesen hűtsük ki. Tálaláskor tejszínhabbal, tojáshabgaluskával, édes tejben főtt salzburgi galuskával, pirított csonthéjasokkal, friss gyümölcsdarabokkal, esetleg valamilyen sziruppal is megbolondíthatjuk, de adhatunk a leveshez egy kis likőrt, pálinkát, rumot vagy vaníliaesszenciát is.

Nem kell főzni!

A főzés sem elengedhetetlenül szükséges a gyümölcsleveseknél. Ha gyorsan szeretnénk eredményt, akkor a gyümölcshúst a tejszínnel és a zúzott fűszerekkel, valamit a megfelelő mennyiségű porcukorral, mézzel vagy sziruppal összeturmixoljuk, és egy rövid hűtőben való ízösszeérést követően már tálalható is.

MEGGYLEVES >>>
Piros gyümölcsleves >>>
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.