Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Minestrone recept
Minestrone
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Madártejszelet recept
Madártejszelet
A nyár elképzelhetetlen a hűs, édes, fűszeres, gyümölcsös levesek nélkül. Anyáink meggylevese után manapság már sokféle módon, sokféle gyümölcsből készíthetünk hűsítő levet, amit akár leves formájában, akár desszertként is fogyaszthatunk.

A gazdag nyári kínálatnak köszönhetően sokféle gyümölcslevest készíthetünk igen sokféle módon. A klasszikus alapokon nyugvó gyümölcslevesek esetében a gyümölcsöt legtöbb esetben sós-édes, fűszerekkel gazdagított vízben főzzük, majd ezután tejföllel behabarjuk.

A tévhitekkel ellentétben a keményítő használata sem a fogyókúrázók, sem pedig a cukorbetegek esetében nem jelent jó megoldás
A tévhitekkel ellentétben a keményítő használata sem a fogyókúrázók, sem pedig a cukorbetegek esetében nem jelent jó megoldás
Tejjel vagy tej nélkül kéred?

A gyümölcslevesek manapság már gyakorta készülnek tejszínnel, teljes tejjel vagy az egészséges életmód jegyében a megfőtt gyümölcs egy részét botturmix segítségével krémesítve sűrítik be a leveseket. Ezen kívül nagyon jó és tetszetős megoldás a keményítővel való sűrítés. Ebben az esetben – szemben a liszttel történő sűrítéssel - a gyümölcs élénk színe nem veszik el, viszont azzal számoljunk, hogy a tévhitekkel ellentétben a keményítő használata sem a fogyókúrázók, sem pedig a cukorbetegek esetében nem jelent jó megoldást, így nekik javasolt a turmixolt tartalommal való sűrítés.

Így sürítsd!

A klasszikus habarással történő sűrítés is jól variálható. A tejföl helyettesíthető joghurttal, ízvilágtól függően kefirrel. A finomliszt helyett a habarásba kerülhet tönkölyliszt, illetve választhatók másféle lisztek is, csak arra figyeljünk oda, hogy ezek a teljes kiőrlésű lisztek megváltoztathatják a habarás és ebből kifolyólag a leves színét, s lehet, hogy rendkívül egészséges, de kevéssé esztétikus lesz a végeredmény.

Akár desszertnek is beillik egy gazdag gyümölcsleves
Akár desszertnek is beillik egy gazdag gyümölcsleves

A leveseket alapvetően cukorral vagy mézzel szoktuk édesíteni, de rizssziruppal, agavesziruppal, juharsziruppal, nádcukorral vagy akár gyümölcsszörppel, -sziruppal is készíthetők. A gyümölcs fajtájától, a mi ízlésünktől és a fűszerezéstől is függ, hogy mennyi édesítésre van szükség.

Így fűszerezd!

A gyümölcsleveseink klasszikus fűszere a fahéj és a szegfűszeg, valamit a citrom héja. Ezek a jól bevált elemei a legtöbb kompótnak is, ami alapvetően csak egy sűrítésben térnek el a gyümölcslevesektől. Ezeknek a - leveshez használt - fűszerek köre nyugodtan bővíthető. A piros gyümölcsökhöz nagyon jól megy a zöldbors és a kardamom, szinte bármely gyümölcslevesben megállja a helyét a szerecsendió, a limelevél és a vanília. A gyümölcslevesekhez még adhatunk friss zöldfűszereket is. Ezek azon felül, hogy ízesítik a levest még dekorációként is szolgálhatnak. Például egy eperlevesbe nagyon kellemes partner a bazsalikom, de akár meggyhez vagy cseresznyéhez is adhatjuk.

Zamatos eperből is készülhet hideg leves
Zamatos eperből is készülhet hideg leves

A citromhéj használatakor minden esetben figyeljünk oda, hogy a héj alatti fehér rész ne maradjon a levesbe kerülő darabon, mert elkeserítheti a levesünket. A citrom mellett nyugodtan dolgozhatunk lime-mal vagy naranccsal, ezeknél is lényeges odafigyelni, hogy csak és kizárólag a héjuk kerüljön a levesbe.

Erre figyelj!

Ha hosszabb ideig hűtjük vagy csak másnap szeretnénk kínálni a levest, akkor a fűszereket érdemes kiszedni belőle, mert a hosszú állásban túlontúl markáns ízt adhatnak a levesnek, ahelyett, hogy a gyümölcsben rejlő aromákat erősítenék. Épp ezért jó a fűszereket kis gézzacskóban vagy fűszertojásban a leveshez adni. Így az ízüket tökéletesen átadják, de nem kell órákig pecázgatni őket s senki sem haraphat rá egy-egy kósza darabra.

Vegyesen is használhatjuk a gyümölcsöket
Vegyesen is használhatjuk a gyümölcsöket

A kész levest először hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni (erre rásegíthetünk egy kis hideg vizes fürdővel), majd a hűtőben teljesen hűtsük ki. Tálaláskor tejszínhabbal, tojáshabgaluskával, édes tejben főtt salzburgi galuskával, pirított csonthéjasokkal, friss gyümölcsdarabokkal, esetleg valamilyen sziruppal is megbolondíthatjuk, de adhatunk a leveshez egy kis likőrt, pálinkát, rumot vagy vaníliaesszenciát is.

Nem kell főzni!

A főzés sem elengedhetetlenül szükséges a gyümölcsleveseknél. Ha gyorsan szeretnénk eredményt, akkor a gyümölcshúst a tejszínnel és a zúzott fűszerekkel, valamit a megfelelő mennyiségű porcukorral, mézzel vagy sziruppal összeturmixoljuk, és egy rövid hűtőben való ízösszeérést követően már tálalható is.

MEGGYLEVES >>>
Piros gyümölcsleves >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.