Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Puncstorta  recept
Puncstorta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
A kora nyári piacon ugyan nem jön velünk szembe a szőlőlevél, mégis a szezonhoz kapcsolódó étel a tőtike. A szőlőlevél akut piaci hiányának valószínűleg az az oka, hogy kevesen készítenek ilyesmit otthon, pedig tőlünk délre a töltött szőlőlevél megkerülhetetlen előétel.

Bizonyos regék szerint először a thébaiak készítettek ilyen „szendvicseket” kényszerűségből, Nagy Sándor ostromának idején. Más legendák szerint már az Olümposz tetején lakó görög istenek kedvenc eledele volt a töltött szőlőlevél, amin nincs is mit csodálkozni, hiszen a görög mitológiában a szőlőlevél szimbolizálta a jólétet, s így az isteni társaság számára tökéletes eledel volt.

Könnyű, nyári előétel, citrommal még pikánsabbá tehetjük
Könnyű, nyári előétel, citrommal még pikánsabbá tehetjük

Annyi viszont bizonyos, hogy a Zeusz által is kedvelt dolmades a halandók konyháján nagyjából az i.e. V. században jelent meg, s azóta is szerves részét képezi a görög gasztronómiának. A déli népek közül azonban nem csak a görögök konyhájára jellemző a levélbe csavart ételek sora, hanem az egész Közel-Keleten, a Balkánon és Közép-Európában is.

A levelek variálásával már a bizánci kortól kezdve kísérleteztek. A jól bevált szőlőlevelet hol fügelevéllel, hol mogyorólevéllel helyettesítették. Manapság is nyugodtan választhatunk más levelet is a szőlőlevél helyett, hiszen ezek az ételek jól készíthető spenót, mángold vagy káposztalevelek felhasználásával is. A levelekben rejlő aromák ugyan befolyásolták az elkészült étel ízét, de a fűszerezéssel könnyedén megteremthető a levél és a töltelék közötti harmónia.

A fűszeres rizst tölthetjük szőlő helyett kelkáposztába, káposztába, karalábélevélbe is
A fűszeres rizst tölthetjük szőlő helyett kelkáposztába, káposztába, karalábélevélbe is

A levelekbe leggyakrabban rizzsel elkevert fűszerezett húst töltenek. A hús lehet disznó-, marha- vagy bárányhús, a tőlünk délebbre eső területeken ez utóbbival töltik a legtöbbször. A töltelékbe kerülhet fenyőmag, mandula vagy más mag, illetve aszalt gyümölcsök, például mazsola vagy sárgabarack. A fűszerezésnél sok zöldfűszer és egy kevés fokhagyma kerül a töltelékhez. Zöldfűszerek közül kedvelt az oregano, a bazsalikom, a kakukkfű, a menta, a petrezselyem és a kapor.

Az elkészített tekercset általában hidegen, valamilyen szósszal körítve, előétel gyanánt fogyasztják a mediterrán vidékeken, elsősorban a görögöknél és a törököknél, de mindenhol megtaláljuk gyakorlatilag. Sokszor csak olívaolajjal locsolják meg a levelet, de van, hogy citromos mártással kínálják.

Fokhagymás joghurttal is tálalják sok helyen a töltikét
Fokhagymás joghurttal is tálalják sok helyen a töltikét

A hús és fűszerek mellett általában rizs szerepel a töltelék összetevői között, bár a töltikébe vagy tőtikékbe kerülhet gersli, barna- vagy vadrizs is.

Hogyan kezeljük a levelet?

Ha sikerül friss, zsenge szőlőlevélhez jutnunk, el is tehetünk belőle
Ha sikerül friss, zsenge szőlőlevélhez jutnunk, el is tehetünk belőle

A töltés céljára legjobb a nyár elején gyűjtött szőlőlevél. Ha frissen szeretnénk felhasználni, akkor a levelet alaposan megmossuk, majd forró vízben 3-5 percig főzzük, hogy kellően meglágyuljon. Ha előrelátóan tárolási célzattal szedtünk szőlőlevelet, akkor az eltevéséhez a megmosott szőlőleveleket egy edénybe téve egymásra préseljük, sós vízzel felöntjük, s hagyjuk, hogy magától kiforrjon. Ha azt szeretnénk, hogy ne romoljon meg, figyeljünk oda, hogy mindig kellő mennyiségű víz legyen rajta, ami ellepi a leveleket.

Más módon, dunsztolva is tehetünk el szőlőlevelet. Ilyenkor a megmosott leveleket ötösével összeillesztjük, feltekerjük, a tekercseket a befőttes üvegbe állítjuk, majd egy ecetes, sós forralt lével felöntjük, és nedves dunsztban kidunsztoljuk. Az ecetes levet ízesíthetjük borssal, borsikafűvel, köménnyel, kaporral vagy kakukkfűvel.

A szőlő levelén kívül karalábélevélbe, káposztalevélbe is tölthetünk szinte bármit. A hibátlan leveleket megmossuk, majd az erős erezetet a levél külsején megfaragjuk, azaz elvékonyítjuk annyira, hogy a levél még egyben maradjon. A megpucolt leveleket a felhasználás előtt javasolt enyhén sós, ecetes vízben néhány percig előfőzni.

A tölteléket darált hússal, mandulával, fenyőmaggal, mazsolával is gazdagíthatjuk
A tölteléket darált hússal, mandulával, fenyőmaggal, mazsolával is gazdagíthatjuk

Dolmades, azaz töltött szőlőlevél

Hozzávalók:
50 szőlőlevél
2 nagy fej vöröshagyma
25 dkg rizottó rizs
25 dkg darált hús (pulyka, sertés vagy bárány)
1 csokor apróra vágott petrezselyem
5 apróra vágott friss mentalevél
2 citrom leve

frissen őrölt bors

Elkészítés: A leveleket megmosom, s ha friss, akkor előfőzöm őket, majd félreteszem, s hagyom kihűlni. A hagymát apró kockákra vágom, majd egy serpenyőben olívaolajon megdinsztelem. A rizst előfőzöm. Egy nagyobb tálba beleborítom a húst, fűszerezem, majd hozzáadom a dinsztelt hagymát a zsiradékkal együtt és a rizst is. A keveréket alaposan összedolgozom.
Minden szőlőlevél közepébe 1-1 teáskanálnyi keveréket teszek, majd ügyesen becsomagolom, lehetőleg úgy, hogy ne nyíljon szét (felcsavarom és a végét benyomkodom). Egy nagyobb lábasba teszem a töltött szőlőleveleket, majd citromos vízzel felöntöm, hogy ellepje a tekercseket és 30-40 perc alatt megfőzöm a töltött szőlőleveleket.
Citromszósszal tálalom.

A görögök dolmades-nek hívják, és előétlként fogyasztják
A görögök dolmades-nek hívják, és előétlként fogyasztják

Avgolemono - görög citromszósz

Hozzávalók:
3 tojás
1 evőkanál víz
3 citrom leve
kevés húsleves

Elkészítés: A tojásokat szétválasztom, majd a fehérjét egy kanálnyi vízzel habosra verem. A tojások sárgájához hozzáadom a citromlevet, majd habverővel finoman beleforgatom a habot. Kis levessel lazítom, de vigyázok, hogy ne legyen túl híg a mártás.

Töltikék >>>

Dolma, tőtike vagy padlutka >>>

Szőlőleveles receptek >>>

Karalábéleveles receptek >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.