Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Puncstorta  recept
Puncstorta
Érdekességek

A kényszer szülte, mára az egész világ rajong érte – A mogyorókrém története

Édesszájúak számára nincs jobb reggeli a mogyorókrémes kenyérnél. A fenséges kencét lassan 60 éve gyártja egy olasz családi vállalkozás.

A második világháború idején, amikor Olaszországban is hiánycikk lett a kakaó és elszegényedtek az emberek, Alba városában Pietro Ferrero pék azon törte a fejét, hogyan tudna gazdaságosan csokoládékrémet készíteni. 1944-ben kitalálta, hogy a drága kakaót részben kiváltja a Piemontban nagy mennyiségben rendelkezésre álló mogyoróval, és spórolós ötletéből megszületett a Nutella őse.

1946-ban Ferrero a feleségével családi vállalkozást alapított, és az átalakított pékségben megkezdte az általa kreált újdonság gyártását. A terméknek a piemonti karnevál közismert figurája, Giandujot után a Pasta Gianduja nevet adta. (A mellényt viselő hasas alak a sztaniolcsomagoláson és a korabeli reklámokban is látható volt.) A hosszúkás tömb formájú, darabos mogyorót tartalmazó pastát az állaga miatt nem lehetett kenni, ezért az anyukák szeletekre vágva szendvicset csináltak vele a gyerekeknek, akik általában befalták az édességet, és meghagyták a kenyeret.

Miután Pietrónak növényi olaj hozzáadásával sikerült lágyabb állagot elérni, a cég 1951-ben piacra dobta a Nutella előfutárának tekinthető Supercrema Gianduját. Ezt már üvegben forgalmazták, és a kenhetősége mellett viszonylagos olcsósága is hozzájárult a népszerűségéhez. (Egy kiló csokoládé hatszor annyiba került, mint egy kiló Supercrema. Volt idő, amikor az élelmiszerboltokban lehetett „bekenést” kérni: ha egy gyerek vitt magával egy szelet kenyeret, akkor a pénztáros némi apróért megkente neki.)

Pietro halála után fia, Michele Ferrero vette át a cég irányítását. Az összetevők arányának módosításával tökéletesítette az apja receptjét, levédette a terméket és a mogyoró jelentésű angol nut szóhoz illesztett olaszos végződéssel megalkotta a jól csengő Nutella márkanevet. A megújított mogyorókrémet 1964. április 20-án kezdték el gyártani, május 18-án rakták ki az üzletek polcaira, és 1965 óta töltik a Michele által megálmodott ikonikus üvegbe.

A Ferrero megmaradt családi vállalkozásnak, de ma már világcég, és húsz gyáruk közül tízben gyártanak Nutellát. Termékük nem tartalmaz mesterséges színezőanyagokat, sem tartósítószert. Elkészítéséhez változatlanul hétféle kiváló minőségű alapanyagot – kakaót, cukrot, szójából vagy napraforgóból kinyert lecitint, vanillint, tejet, növényi olajat és rengeteg mogyorót – használnak. Utóbbiból egy 750 grammos üveghez kb. 90 válogatott szemre van szükség, mert az egyforma méret garantálja az egyenletes pörkölést, ami a Nutella egyedi ízének egyik titka. A krémes állagot fenntartható gazdálkodásból származó pálmaolajjal biztosítják.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.