Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Puncstorta  recept
Puncstorta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Érdekességek

Buon Appetito! 7 isteni itáliai étel az olasz konyha napjára

Az olaszok étrendje nem csak tésztából és paradicsomszószból áll, hiába ez jut eszébe mindenkinek, ha Itália gasztronómiája szóba kerül. Hogy erre felhívják a világ figyelmét, 2008 óta január 17-én tartják az olasz konyha napját. Ennek apropóján készítettünk egy csupa olasz finomságból álló összeállítást.

A világnap célja, hogy emlékeztessen arra: az olasz éttermeknek, bárhol is legyenek a világban, autentikusnak kell maradniuk, és hirdetniük kell az olasz gasztronómia változatosságát. A történetek szerint egyébként azért ezt a dátumot választották, mert erre a napra esik Remete Szent Antal ünnepe is, aki a háziállatok, a hentesek és a szalámikészítők védőszentje; és ezen a nap kezdődik az országban a farsang időszaka is.

Autentikus olasz étterem / Fotó: Shutterstock
Autentikus olasz étterem / Fotó: Shutterstock

Mit esznek az olaszok?

Olaszország számos régióból áll, és mindegyiknek megvan a saját jellegzetessége gasztronómiai szempontból is: a Római Birodalom bukása után a különböző régiók elkezdték megalkotni saját hagyományaikat – írja az Origo. Nemcsak a főzési technika és az előkészítés, de a receptek is igen változatosak lettek. Így lett az ország gasztronómiailag megosztott: például az északon található Milánó a rizottóról híres, az ország közepén található Bologna a tortellíniről, míg a déli Nápoly a pizzáról.

Az egész országra igaz, hogy lakói előszeretettel fogyasztanak friss zöldségeket, gyümölcsöket, sajtokat, szaftos húsokat, rizottókat, ínycsiklandó leveseket – a halakról és a tenger gyümölcseiről nem is beszélve. Ha hús, akkor főleg borjú és pulyka, a zöldség legyen nyers, a tészta paradicsomos és persze az édesség is fontos: elmaradhatatlan a tiramisu és a panna cotta.

Régiónként más kerül az asztalra

Az északi részen az olasz konyha leggyakoribb alapanyaga a hal (tőkehal vagy baccala), a burgonya, a rizs, a kukorica, a kolbász, a sertéshús és a sajtok. Liguriában a bazsalikom, a dió és az olívaolaj a leggyakoribb összetevő, Emilia-Romagnában a sonka, a kolbász, a különféle szalámik, a szarvasgomba, a paradicsom, valamint a Parmigiano-Reggiano, vagyis a parmezán sajt.

A közép-olasz konyha olyan összetevőket használ, mint a paradicsom, a különböző húsok és a Pecorino juhsajt, Dél-Olaszországban főleg paradicsom, paprika, olajbogyó, olívaolaj, kapribogyó, fokhagyma, articsóka, narancs, ricotta, padlizsán, cukkini no és persze szardella, szardínia és tonhal használata jellemző.

Mámorító italok

Chianti régióból származik a Chianti, mint az egyik legismertebb olasz ital, de ott a Limoncello, ami az Amalfi-part kedvelt röviditala. Utóbbit főleg vacsora után fogyasztják, emésztéssegítőként, de íze miatt még édességnek is elmegy.

A spritz Olaszország legkedveltebb aparitívje, amit gyöngyöző borral, vagy narancsos ízű és színű Aperollal készítenek, sok jéggel és narancskarikával. A spritz az 1800-as években terjedt el, amikor az Olaszországban állomásozó osztrák császári katonák felhigították, spriccelték a helyi borokat.

És persze nem hagyhatjuk ki a felsorolásból az olasz kávét, amit szintén az egész világon ismernek és elismernek.

Íme 7 fantasztikus olasz recept, ha mediterrán ízekre vágysz:

KEMENCÉS PIZZA, AHOGY SZABI A PÉK KÉSZÍTI >>>

Szabi a pék kemencés pizza receptje
Szabi a pék kemencés pizza receptje

CACCIATORE CSIRKE, AZ OLASZ CSIRKEPÖRKÖLT >>>

Bruschetta recept
Bruschetta recept

TIRAMISU (AUTENTIKUS RECEPT) >>>

Eredeti olasz tiramisu recept
Eredeti olasz tiramisu recept

CARBONARA SPAGETTI (EREDETI RECEPT) >>>

Carbonara spagetti (eredeti recept)
Carbonara spagetti (eredeti recept)

BRUSCHETTA >>>

Bruschetta recept
Bruschetta recept

SAJTOS-CUKKINIS RIZOTTÓ >>>

Sajtos-cukkinis rizottó recept
Sajtos-cukkinis rizottó recept

TAGLIATELLE AL RAGU - AZ EREDETI OLASZ BOLOGNAI >>>

Eredeti bolognai ragu szélesmetélttel
Eredeti bolognai ragu szélesmetélttel

Borítókép: Mindmegette

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.