Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Minestrone recept
Minestrone
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Csörögefánk recept
Csörögefánk
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Érdekességek

Borbás Marcsi Eszterházy-tortájából nem lenne elég egy szelet - íme a recept!

Aki a diós süteményeket szereti, annak az Eszterházy-torta garantáltan az egyik kedvenc süteménye. Mivel egy múlt századi receptről van szó, nem csoda, hogy számos változata ismert - Borbás Marcsi az egyik általa autentikusnak ítélt receptet készítette el - és osztotta meg a minap az internet népével. Íme!

Az Eszterházy-torta nem rendelkezik teljesen jól beazonosítható eredettörténettel, talán éppen ennek köszönhető, hogy mind a mai napig számos változata él a magyarok szívéhez és ízléséhez igen közel álló süteménynek. A piskóta alapesetben darált dióval készül, de gyakori a mogyorós vagy mandulás liszttel készített változat is. Ezek között lehet olyan, amelyik simán csak a ledarált csonthéjast adja a tésztához, bizonyos változatokban azonban a tésztába a már megpirított mag kerül darálva.

Leggyakrabban vajas krémmel készítik, amelyhez sokszor adnak brandyt vagy másféle alkoholt, például rumot, amarettót, diólikőrt, esetleg valamilyen ízben harmonizáló krémlikőrt vagy kávét. Bizonyos receptek szerint a krémbe semmilyen alkohol nem kerül, hanem a torta összeállításánál az egyes piskótalapokat kell megspriccelni alkohollal. A vajas krémet készíthetjük csokoládés változatban is, illetve a modern kor ízlésének engedve tejszínes, könnyebb krémmel, esetleg mascarpone-krémmel is tölthetjük az Eszterházy- tortát.

A tetejére készített minta alapanyaga is sokat változott az idők folyamán. Manapság gyakorta készítik kétféle csokoládé felhasználásával, sőt elterjedt a minta inverz formája is, ahol az utolsó piskótalapra olvasztott étcsokoládé kerül, és ezt mintázzák meg némi fehér csokoládé felhasználásával.

Borbás Marcsi, televíziós műsorvezető-, szerkesztő, és gasztroszakember is megosztotta azt a receptet, ami kutatási szerint, az eredeti Eszterházy-tortáé. Mivel Marcsiról köztudott, hogy olyan recepthez nem adja a nevét, amit ő maga ki nem próbált, biztosak vagyunk benne, hogy ha pontosan követjük az utasításokat, a végeredmény káprázatos lesz!

Eszterházy-torta
Eszterházy-torta

Hozzávalók Borbás Marcsi Eszterházy-tortájához:

A tésztához:

  • 7 db tojás
  • 24 dkg őrölt mogyoró
  • 20 dkg cukor

A vaníliakrémhez:

  • 2 tojássárgája
  • 3 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 1 rúd vanília
  • 3,5 dkg étkezési keményítő
  • 38 dkg vaj

A tejére:

  • 1 tábla fehér csokoládé
  • 1/2 tábla étcsokoládé

Elkészítés

  1. A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét felverjük.
  2. Hozzáadjuk a cukrot, és addig keverjük, amíg jó kemény habot nem kapunk.
  3. Ekkor óvatosan, kanalanként beleforgatjuk az őrölt mogyorót, és sütőpapíron egyenként 5 db azonos méretű, kerek lapot sütünk belőle. A lapokat 210-220° C-on összesen 10-10 percig sütjük. A lapok formázásához használjunk habkártyát és egy tortaformát.
  4. A tortaformát tegyük a sütőpapír közepére, és habkártyával a mogyorós tojáshab nagyjából egyötöd részét oszlassuk el rajta. Ezután vegyük el a tortaformát, majd formázzuk készre a lapot. Igyekezzünk minél inkább szabályos korongformát készíteni! Így süssük ki sorban mind az öt lapot.
  5. Közben elkészítjük a vaníliakrémet. A tojások sárgáját a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét és a tejet, majd kis lángon felfőzzük.
  6. A keményítőt egy pici vízben feloldjuk, majd ezt is beleöntjük. Amikor elkezd sűrűsödni a krém, levesszük a tűzről, és egy tálban folyamatosan keverjük egészen addig, amíg kihűl.
  7. Ekkor adjuk hozzá a szobahőmérsékletű, lágy vajat, és azzal is jól kikeverjük.
  8. Ha a lapok elkészültek, és a krémünk is kihűlt, összeállítjuk a tortát. Ehhez célszerű egy keretet vagy egy kerek tortaforma peremét használni. Alulra tesszük az egyik mogyorós tortalapot, és megkenjük a vaníliakrém negyedével. Ezután a második lap következik, és újabb réteg krém. (Nincs nagy baj, ha a lap eltörik, illesszük egymáshoz, a krémtől úgyis összeáll majd.)
  9. A tetejére fehércsokoládéból mázat készítünk. Gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét, majd picit hagyjuk hűlni, és aztán a torta tetejére öntjük. Amíg a mázunk még folyékony, 3-4 párhuzamos karika olvasztott fekete csokoládét csurgatunk rá, majd egy hegyes eszközzel belülről kifelé 5-6 helyen meghúzzuk a csokit. Így alakul ki a torta klasszikus mintázata.

(Forrás: egy.hu )

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.