Hagymás rostélyos
Finomfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Körömpörkölt csülökkel
Klasszikus kuglóf
Klasszikus grízgaluska leves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Dödölle - az eredeti recept
Klasszikus stíriai metélt
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Dubarry-csirkemell
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Krémes spenótfőzelék
Tárkonyos csirkeraguleves
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Babgulyás
Kijevi csirkemell rizibizivel
Csupacsokis brownie
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kilencedik alkalommal került sor a Közétkeztetési Szakácsversenyre, melyen a büntetés-végrehajtási szervezet öt csapata is képviseltette magát és nagy sikereket értek el az országos megmérettetésen.

A kilencedik alkalommal megrendezett országos szakácsversenyen a büntetés-végrehajtási szervezet öt csapattal képviseltette magát, a verseny döntőjébe pedig négyen is továbbjutottak. A 2024. március 5-7. között lebonyolított megmérettetésen tartolt a börtönkoszt, és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának kollégái három ezüst- és egy bront fokozatot szereztek a szakácsversenyen.

Börtönkoszt tarolt az országos szakácsversenyen /Fotó: BvOP
Börtönkoszt tarolt az országos szakácsversenyen /Fotó: BvOP

Fenntartható, megfizethető közétkeztetés

Az idei szakácsversenyen a csapatoknak egy olyan háromfogásos (előétel, főétel és desszert), húsmentes, felnőtteknek szánt ebédet kellett elkészíteniük, melyeknek nyersanyagértéke nem haladhatta meg a nettó 850 forint/fő értéket. Az ételek elkészítésére a helyszínen mindössze négy óra állt a szakácsok rendelkezésére. A főzés és sütés során a mélyalmos tojást, a rögös túrót, a céklát, illetve a Jonathan almát kötelező elemként fel kellett használni, emellett édesítőszerek, ízfokozók, színezékek, valamint más, állati eredetű termékek felhasználása tilos volt.

Börtönkoszt tarolt az országos szakácsversenyen /Fotó: BvOP
Börtönkoszt tarolt az országos szakácsversenyen /Fotó: BvOP

A szakácsverseny döntőjében a Veszprém Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet Bakonyi Betyárok-, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet La Badella-, II. Agglomeráció közös csapata (Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet, Baranya Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet, Somogy Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet) és a Váci Fegyház és Börtön csapata, a Vácziak mérettették meg magukat.

Így működik egy börtönkonyha

A Mindmegette stábja ellátogatott az egyik budapesti börtönbe, ahol kiderült, mennyire összetett munka üzemeltetni ott egy konyhát. A rabok különféle egészségi állapota más-más speciális étrendet követel meg, ezekhez pedig alkalmazkodnia kell a börtön szakembereinek, követniük a dietetikusok, orvosok által megszabott étrendet.

Börtönkoszt tarolt az országos szakácsversenyen /Fotó: BvOP
Börtönkoszt tarolt az országos szakácsversenyen /Fotó: BvOP

A hazai börtönök alapvető élelmiszer-ellátottság közel 100%-os, ami azt jelenti, hogy fogvatartotti munkáltatással a rabok termelik meg azt, amit megesznek. Ehhez a büntetés-végrehajtás gazdasági társaságai állattenyésztéssel, növénytermesztéssel, pékségekkel, tésztagyárral és egy vágóhíddal járulnak hozzá, amely a börtöneink konyháinak működését nagymértékben segíti – olvasható a közleményben.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.