Már több mint fél éve, hogy elhunyt a néhai brit uralkodó, II. Erzsébet. A trónt a királynő elsőszülött fia, Károly örökölte, akit idén május 6-án hivatalosan is az Egyesült Királyság és a Nemzetközösségek királyává koronáznak.
A ceremónia előkészületei hónapok óta zajlanak, és a brit bulvármédia számára az egyik legégetőbb kérdés az, hogy botrányt okozhat-e Meghan Markle és Harry herceg jelenléte. A szervezők mindent megtesznek azért, hogy a koronázás tökéletes és a nagyközönség számára is felejthetetlen élmény legyen, az ünneplők pedig békében és barátságban köszönthessék az új királyt.
A hivatalos, koronázási menüsor hétpecsétes titok, ám a királyi család egykori cateringese, Damian Clarkson szerint az egyszerűség jellemzi majd az ételeket. Clarkson és rendezvényszervező cége olyan eseményeken dolgozott már, mint a néhai Fülöp herceg nyolcvanadik és Károly ötvenedik születésnapi ünnepsége, így jól ismeri a királyi család igényeit, elvárásait.
A szakértő szerint akár egy héten át is tarthatnak majd a különféle fogadások, melyek során az ételkreációk széles választéka asztalra kerül, ám ezek megtervezése különös érzékenységet kíván. Clarkson kiemeli, hogy a sült húst például nem lehet majd nyársa húzva felszolgálni, mivel az akár fegyverként is szolgálhat.
A koronázási vacsora kapcsán ő sem rendelkezik pontos információkkal, de azt jósolja, hogy bárány bizonyosan helyet kap a menüben, ugyanis kedvelt, szezonális alapanyag. Clarkson szerint nem hiányozhat majd az összetevők közül a highgrove-i méz, és asztalra kerülhet a klasszikus fajtákból álló sajttál is. Damian úgy véli, hogy Charles személyes kedvencei és birtokának jellegzetességei, a lancashire-i sajt és a cornwall-i Cornish brie is ott lesz az ételek között.
Clarkson azt állítja, hogy a királyi család, és legfőképpen Károly kedveli, sőt támogatja a helyi, szezonális élelmiszereket és az ökológiai gazdálkodást.
A szakértő elárult egy érdekes titkot is a jelenlegi brit uralkodóról. Károly minden fogadásra és étkezésre magával viszi saját, ezüst sószelencéjét, mely speciális sókeveréket tartalmaz. Ez az esetek többségében zellersó, mely konyhasóból és a zeller őrölt magjából áll. Károly ezzel simítja el az ételek ízét, melyeknek mindig ugyanolyannak kell lennie.
Clarkson azzal zárta a Caribbean News digitális verziójának adott nyilatkozatát, hogy a királyi család számára minden étkezés egyfajta kötelesség, és habár a vendégek számára megtiszteltetés és életre szóló élmény, nekik csak „a munkájuk része".
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.