Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
A magyar gasztronómia egyik meghatározó, a nagy nyilvánosság előtt talán kevéssé ismert alakja volt dr. Kovács Mihályné Szécsi Valéria, aki öt évtizedes pályafutása alatt emberek százainak tanította meg a szakma alapjait és szeretetét.

Szécsi Valéria pályája kezdetétől folyamatosan képezte magát, még akkor is, amikor már a jövő nemzedékét tanította. A nyíregyházi Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakközépiskola és Szakiskola szaktanára, szakoktatója és gyakorlati oktatásvezetője lett, ez a munkakapcsolat pedig 1973-tól élete végéig tartott. Számtalan, a szakmában később nevet szerző ember tanult nála, akik a nemzetközi porondon is megállták a helyüket.

Elhunyt Szécsi Valéria /Fotó: szon.hu
Elhunyt Szécsi Valéria /Fotó: szon.hu

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Elnöksége és Mesterbizottsága a magyar gasztronómiáért végzett kimagasló munkájáért a Gasztronómia Követe díjjal és életműdíjjal jutalmazta. Dr. Kovács Mihályné Szécsi Valéria diákjait, sőt kollégáit is arra ösztönözte, hogy versenyezzenek. Az általa vezetett egyik csapat például bronzérmet szerzett az 1999-es baseli Kulináris Olimpián. Valéria nemcsak tanított, hanem aktívan dolgozott is a szakmájáért. Volt szakmai szervezet és bizottság elnöke is.

Az új ismeretek szerzésének, átadásának örökös rabja volt, számos szakmai anyagot gyűjtött és gondozott. Több témakörben szakmai továbbképzések megálmodója és koordinátora volt. Egyedülállóan az országban, felejthetetlen, magas színvonalú megyei Mestervacsorák szervezése fűződik a nevéhez. Szívesen fotózott: nem múlhatott el úgy gasztronómiai esemény, hogy ne örökítette volna meg az utókor számára – olvasható a szon.hu-n megjelent nekrológban.

Borítókép: Shutterstock

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.