Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Kozáksapka recept
Kozáksapka
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Mákos guba  recept
Mákos guba
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Érdekességek

Ez a jövőnk? Tücsök és bogár a tányéron

Bár lehet, hogy a mi gyomrunk még nem készült fel rá, érdemes megbarátkozni a gondolattal, hogy a jövőben már különféle rovarok is kerülhetnek a tányérunkra.

A rovarevés sokak számára szokatlannak tűnhet, pedig számos ázsiai, afrikai országban, Dél- és Közép-Amerika egyes részein jelenleg is gasztronómiai kultúrája van. Előszeretettel fogyasztanak többek között rizsszöcskét, darázst, selyemhernyót, vöröshangyalárvát főételként, díszítésnek vagy akár sör mellé édes vagy sós rágcsálnivalóként is - írja a Fanny magazin.

Amellett, hogy a rovarok ízletesek, kiváló tápanyagforrások is, hiszen nagy mennyiségben tartalmaznak fehérjéket, ami minőségileg is kiváló. Magas az aminosav-, vitamin- és ásványianyag-tartalmuk, ami esszenciális tápanyagforrást jelent a táplálékhiánytól szenvedő fejlődő országok lakosainak.

A közeli jövőben egy ilyen tányért rendelhetünk akár egy itthoni étteremben is / Fotó: Shutterstock
A közeli jövőben egy ilyen tányért rendelhetünk akár egy itthoni étteremben is / Fotó: Shutterstock

És hogy mi miért együnk rovarokat? A legfontosabb érv a környezet védelme: a tenyésztésükhöz sokkal kevesebb erőforrást kell felhasználni, mint a szarvasmarha, a sertés vagy a szárnyasok tenyésztése esetén. Ennek oka, hogy kevesebb földet, vizet és takarmányt igényelnek, ráadásul hatékonyabban alakítják a takarmányt saját testtömegükké, mint más állatfajok.

A rovarevés a jövő

Jelenleg mindössze hat rovarfaj kapott engedélyt, amely a kereskedelmi forgalomban élelmiszerként és élelmiszer-összetevőként jelenhet meg az Európai Unióban. Ilyen például a közönséges lisztbogár lárvája, a keleti vándorsáska, az alombogárlárvák, a házi tücsök, mely egészben, fagyasztva, szárítva, valamint por formájában kapható.

Európában alighanem a tücsök lesz a legnépszerűbb fogás, hiszen ezt könnyű felismerhetetlenné feldolgozni. Finnországban például gyorsan népszerűvé vált a tücsökkenyér, így az sem lenne meglepő, ha hamarosan a hazai piacon is megjelenne. A vállalkozó kedvűeknek addig be kell érniük a már itthon is kapható szárított, ízesített tücskökkel és sáskákkal, tücsöklisztből készült müzliszelettel vagy a fehérjés tücsöktésztával.

Ehető rovarok egy bangkoki büfében / Fotó: Shutterstock
Ehető rovarok egy bangkoki büfében / Fotó: Shutterstock

Mit érdemes tudni a rovaralapú élelmiszerekről?

  • A rovaralapú élelmiszerek úgynevezett új élelmiszereknek minősülnek, amelyek kizárólag szigorú ellenőrzés alapján, uniós szintű engedélyeztetést követően hozhatók forgalomba. Fontos tudni, hogy az engedélyezett rovarok felhasználása nem kötelező az élelmiszerekben, ez csupán egy új, választható összetevő.
  • Mint minden összetevőt, az engedélyezett rovarokat is kötelező jelölni az élelmiszerek csomagolásán. Az összetevőket jól látható helyen kell feltüntetni, ezeket a termékeket pedig elkülönítve, külön polcon kell majd elhelyezni az üzletekben.
  • A tücsök, a lisztbogár és más rovarok közeli rokonai a rákféléknek, ezért allergiás tüneteket is okozhatnak azoknál, akik érzékenyek például a rákfélékre, puhatestűekre és az azokból készült termékekre, valamint a poratkákra. Éppen ezért kötelező feltüntetni a csomagoláson, hogy az összetevők allergiás reakciókat válthatnak ki, nehogy az erre érzékenyek véletlenül elfogyasszák őket.
  • A nem előrecsomagolt élelmiszerek esetében is kötelező jelölni az allergiás keresztreakciót. Ezt például jelölhetik a polccímkén, de elhelyezhetnek dedikált digitális eszközöket, vagy kitehetnek egy tájékoztatót, hogy az érintettek kitől kérdezhetik meg az allergénekkel kapcsolatos információkat.
  • Attól sem kell tartani, hogy E-számnak álcázva rejtik el a rovarok jelenlétét a gyártók a termékekben. Ennek oka, hogy E- száma csak az élelmiszer-adalékanyagoknak van, a rovarok pedig nem tartoznak ebbe a körbe, így azokat nem adalékanyagként, hanem összetevőként lehet felhasználni.

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.