A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Érdekességek

Ez a tökéletes, szájban szétolvadó csokoládé titka

Csokoládé /Fotó: Shutterstock
Brit kutatók rájöttek a tökéletes csoki titkára. A szakemberek azt állítják, hogy felfedezésüknek köszönhetően egy egészségesebb, alacsonyabb zsírtartalmú, de az eredeti érzetét keltő csokoládét kaphatunk. Ennek köszönhetően más, szájban oldódó élelmiszerek, mint például a sajtok vagy a jégkrémek is sokkal egészségesebbek lehetnek a jövőben.

A Leedsi Egyetem kutatói feltárták azt a fizikai folyamatot, ami akkor megy végbe, amikor egy kocka csokoládé szétolvad az ember szájában. Mindezt úgy figyelték meg, hogy egy 3D-s nyomtatóval előállított, emberi nyelvre hasonlító berendezéssel kísérletezve észrevették, hogy a teszten használt luxusmárkájú étcsoki egy filmszerű zsírréteget képez a nyelv felületén szétolvadáskor. Ez az a nélkülözhetetlen faktor, amely azt a bizonyos selymes érzetet kelti.

Kihívást okoz az élelmiszeripar számára az egészséges csokoládék előállítása /Fotó: Shutterstock
Kihívást okoz az élelmiszeripar számára az egészséges csokoládék előállítása /Fotó: Shutterstock

A zsírréteg kialakulása után szilárd kakaórészecskék csapódnak ki a csokoládéból, ami a taktilis érzet szempontjából fontos. Siavash Soltanahmadi, a vizsgálatot vezető szakember elmondta, hogy egy csokoládé akkor tud igazán maradandó élményt nyújtani, ha a zsírréteg az édesség külső részén helyezkedik el, hatékonyan befedve a kakaószemcséket. Jó hír, hogy a szájban szétolvadó csokoládé érzetéhez a cukortartalom csak minimálisan járul hozzá, így anélkül variálható annak mennyisége, hogy az bármilyen hatással lenne a fogyasztás élményére.

A felfedezésnek köszönhetően olyan új generációs csokoládék előállítására van lehetőség, amelyek a magas zsírtartalmú csokik érzetét keltik, de valójában egészségesebbek. A Leedsi Egyetem kutatói arra is kitértek közleményükben, hogy az olyan, szájban oldódó élelmiszerek, mint például a sajtok vagy a jégkrémek, még egészségesebbek lehetnek a jövőben.

Jelenleg is komoly kihívást okoz az élelmiszeripar számára az egészséges csokoládék előállítása, hiszen az eddigi próbálkozásokból fakadó impresszió az, hogy közel sem olyan finomak a csökkentett zsírtartalmú termékek, mint eredeti változatai. Most azonban minden megváltozhat.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.