Krémes spenótfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal
Farsangi szalagos fánk
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Körömpörkölt csülökkel
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus stíriai metélt
Mákos guba
Finomfőzelék
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Dubarry-csirkemell
Mézes-mustáros csirkemell
Kapros tökfőzelék virslivel
Zsemlegombóc
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kijevi csirkemell rizibizivel
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Hagymás rostélyos
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Tojásos nokedli fejes salátával
Érdekességek

Ez a tökéletes, szájban szétolvadó csokoládé titka

Csokoládé /Fotó: Shutterstock
Brit kutatók rájöttek a tökéletes csoki titkára. A szakemberek azt állítják, hogy felfedezésüknek köszönhetően egy egészségesebb, alacsonyabb zsírtartalmú, de az eredeti érzetét keltő csokoládét kaphatunk. Ennek köszönhetően más, szájban oldódó élelmiszerek, mint például a sajtok vagy a jégkrémek is sokkal egészségesebbek lehetnek a jövőben.

A Leedsi Egyetem kutatói feltárták azt a fizikai folyamatot, ami akkor megy végbe, amikor egy kocka csokoládé szétolvad az ember szájában. Mindezt úgy figyelték meg, hogy egy 3D-s nyomtatóval előállított, emberi nyelvre hasonlító berendezéssel kísérletezve észrevették, hogy a teszten használt luxusmárkájú étcsoki egy filmszerű zsírréteget képez a nyelv felületén szétolvadáskor. Ez az a nélkülözhetetlen faktor, amely azt a bizonyos selymes érzetet kelti.

Kihívást okoz az élelmiszeripar számára az egészséges csokoládék előállítása /Fotó: Shutterstock
Kihívást okoz az élelmiszeripar számára az egészséges csokoládék előállítása /Fotó: Shutterstock

A zsírréteg kialakulása után szilárd kakaórészecskék csapódnak ki a csokoládéból, ami a taktilis érzet szempontjából fontos. Siavash Soltanahmadi, a vizsgálatot vezető szakember elmondta, hogy egy csokoládé akkor tud igazán maradandó élményt nyújtani, ha a zsírréteg az édesség külső részén helyezkedik el, hatékonyan befedve a kakaószemcséket. Jó hír, hogy a szájban szétolvadó csokoládé érzetéhez a cukortartalom csak minimálisan járul hozzá, így anélkül variálható annak mennyisége, hogy az bármilyen hatással lenne a fogyasztás élményére.

A felfedezésnek köszönhetően olyan új generációs csokoládék előállítására van lehetőség, amelyek a magas zsírtartalmú csokik érzetét keltik, de valójában egészségesebbek. A Leedsi Egyetem kutatói arra is kitértek közleményükben, hogy az olyan, szájban oldódó élelmiszerek, mint például a sajtok vagy a jégkrémek, még egészségesebbek lehetnek a jövőben.

Jelenleg is komoly kihívást okoz az élelmiszeripar számára az egészséges csokoládék előállítása, hiszen az eddigi próbálkozásokból fakadó impresszió az, hogy közel sem olyan finomak a csökkentett zsírtartalmú termékek, mint eredeti változatai. Most azonban minden megváltozhat.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.