Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Érdekességek

Ezek voltak Magyarország tortái az elmúlt években

Már nem kell sokat várnunk, hiszen augusztus elsején megtudhatjuk, hogy melyik torta lesz Magyarország Tortája 2024-ben a hat döntős finomságból. Míg a nyertes cukrászat és cukrászok neve kiderül, nézzük meg, hogy az elmúlt években mely desszertek nyerték el megtisztelő címet.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a „Magyarország Tortája” versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére hívta életre. A szakma és az édességimádók körében is nagy az izgalom, hiszen holnap végre kiderült, hogy idén melyik cukrászat tortája lesz méltó a Magyarország Tortája 2024 címre. Az elmúlt években is hatalmas érdeklődés kísérte a versenyt, nézzük, hogy milyen eredmények születtek – ha esetleg valaki már nem emlékezne a különleges finomságokra!

A tavalyi győztes: Spicces füge respektus
A tavalyi győztes: Spicces füge respektus

2019 - Boldogasszony csipkéje

Ebben az évben Tóth Norbert dunaföldvári cukrászmester alkotása, a Boldogasszony csipkéje nyerte el a kitüntető címet. A Boldogasszony csipkéje a málna népies elnevezése. Nevét csipkézett leveleiről kapta és ízletessége mellett gyógyhatása is figyelemre méltó, magas vitamintartalma miatt az egyik legegészségesebb gyümölcsünk. Tóth Norbert úgy tervezte, hogy a nagyjából fél kilogramm málna domináljon, és ahogy a versenyszabályzat ki is mondja, ezzel az igazi magyar ízlésnek feleljen meg. Az ötlete sikeresnek bizonyult, a zsűri tetszését is elnyerte a tortája.

2020 – curiositas

2020-ban a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda tortája, a Füredi Krisztián által készített Curiositas lett a nyertes. A torta összetétele: fehércsokoládés piskóta, sáfrányos birs zselé, kekszes-fehércsokoládés ropogós réteg, mogyoró ganache, mandula mousse, tejcsokoládés bevonat. Latinul kíváncsiság, magyarul izgalmas, újszerű, ez a kuriozitás. A torta pontosan ilyen érzéseket kelt; rafinéria, fantázia, kifinomult érzék és szakmai tudás kell ahhoz, hogy ennek a pompás gyümölcsnek a rejtett ízei előkerüljenek.

2021 – Napraforgó

A jubileumi, tizenötödik alkalommal megrendezett Magyarország Tortája versenyen Fodor Sándor – a budapesti Habcsók Cukrászda cukrászának – kreációja, a Napraforgó elnevezésű torta nyerte el a Magyarország Tortája címet. Bár Fodor Sándort a Napraforgó ötletének szárba szökkenésekor a nyári napraforgó mezők inspirálták, mégis egy igazi négy évszakos torta született.

2022 – Huncut szilva herceg

A torta ötletének megszületésekor a cukrászt, Karikó Orsolyát a kiváló egri vörösbor és kedvelt magyar gyümölcsünk, a szilva ízének harmonikus párosítása ihlette meg. A torta alapja egy lisztmentes, mogyorós dacquoise felvert karamellizált csokoládés fahéj ropogóssal, amelyet lágyan rétegez egy üde, könnyed és zamatos, pikánsan fűszerezett szilvás csokoládé mousse, megbolondítva az egri borvidék kiváló családi pincészete által megalkotott classic vörösbor hangulatával, valamint a szintén vörösboros erdei áfonya-szilva zselé, így kényeztetve érzékeinket. A torta koronája a frissen szedett szilva ízét idéző gyümölcsös áthúzó.

2023 – Spicces füge respektus

Tavaly a szigetszentmiklósi Levendula és Kert Cukrászda cukrásza, Lakatos Pál kreációja, a Spicces füge respektus fantázianevű torta viselhette a Magyarország Tortája címet. A torta egy mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse krémből és diós-karamellás ropogósból épül fel, mely kakaóbab töretet is tartalmaz. A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé teszik igazán különlegessé ezt az ízvilágot, melyet az akácmézes fehércsokis ganache és a diós sablé korong koronáz meg. A torta nevében a „spicces” jelző a fügezselé bortartalmára utal, míg a „respektus” az alkotó tisztelgése tanítói és mentorai előtt.

(Borítókép: A versenyzők a zsűri jelenlétében, az Ipartestület tanműhelyében készítik a tortákat / Magyar Cukrász Ipartestület)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.