A mikrohullámú sütő jó 30 évvel ezelőtt kezdte meg hódító útját nálunk is, és be kell vallani: gyorsan függővé váltunk… El sem tudjuk képzelni nélküle a mindennapokat, gondoljunk csak a gyors melegítésekre vagy akár a pattogatott kukorica készítésére. Annak ellenére, hogy szinte minden háztartásban van, mégis – vagy talán éppen ezért – sokszor olyan ételeket is mikrózunk, amit nem lenne szabad. Mint ahogy a fém vagy a műanyag melegítése is kockázatos, ugyanúgy veszéllyel jár bizonyos élelmiszerek mikrózása is.
Hogy minimálisra csökkentsük a mikró használata miatti kockázatot, mutatjuk, mely 10 étel főzésére és/vagy melegítésére ne használjuk.
Amikor a keménytojást mikrohullámú sütőbe tesszük, akkor a benne lévő nedvesség miatt extrém gőz keletkezik, amitől a tojás felrobbanhat. Gyakorlatilag egy gőzbombává válik a tojás, ami nem csak a mikróban, hanem később, a kezünkben is felrobbanhat, ezért melegítés előtt vágjuk apró darabokra – vagy még jobb, ha be sem tesszük a mikróba.
Sok anyuka fagyasztja le a tejet későbbi felhasználásra, ami fantasztikusan jó dolog – feltéve, ha nem mikrohullámú sütőben melegíti újra. Ugyanúgy, ahogy az ételt a tányéron, a tejet is az üvegben egyenetlenül melegítik fel a mikrohullámok. A tejben lehetnek egészen forró részek is, amelyek akár súlyos égési sérüléseket okozhatnak a kisbabáknak. Mi a megoldás? Az anyatejet edénybe engedett forró vízzel olvasszuk fel, majd melegítsük meg. Jó megoldás az is, ha vásárolunk egy üvegmelegítőt.
A feldolgozott húsok gyakran tartalmaznak vegyszereket és tartósítószereket, amelyek meghosszabbítják az eltarthatóságukat és ízletesebbé teszik őket. Ezekben az anyagokban azonban a mikrohullámok hatására olyan kémiai változások mehetnek végbe, amelyek károsíthatják az egészségünket.
Előfordul, hogy a mikrózott rizs fogyasztása ételmérgezést okoz. Az ok nem más, mint egy Bacillus cereus nevű, rendkívül ellenálló baktérium. Magas hőmérsékleten ugyan a baktériumok elpusztulnak, de olyan mérgező spórák termelődhetnek, amelyek meglepően hőállóak. Számos tanulmány megerősítette, hogy amint a rizs kikerül a mikrohullámú sütőből és szobahőmérsékleten hagyjuk, a benne lévő spórák elszaporodhatnak és ételmérgezést okozhatnak. A probléma megelőzhető, ha a rizst közel forráspontig melegítjük, majd melegen tartjuk.
A csirkét fogyasztás előtt alaposan hőkezelni kell (sütéssel, főzéssel), hogy eltávolítsuk az összes baktériumot, amik esetleg elszaporodtak benne a felhasználás előtt. Magas hőmérsékleten, egyenletes hőkezeléssel ezek a veszélyes bacik elpusztulnak, ám a mikró nem bír el velük. Mivel a mikrohullámú sütő nem süti meg teljesen vagy egyenletesen a hús minden részét, nagyobb valószínűséggel maradnak életben benne baktériumok, például a szalmonella. Egy tanulmányban a nyers húst újramelegítő 30 résztvevő közül mind a 10 mikrohullámú sütőt használó beteg megbetegedett, míg a serpenyőt használó 20 embernek nem lett semmiféle panasza. Ez jól mutatja, hogy mennyi baktérium képes életben maradni a mikróban készült húsban más főzési módszerekhez képest.
Ha meg szeretnénk melegíteni a délről maradt zellert, kelkáposztát vagy spenótot, akkor a mikró helyett inkább hagyományos sütőben tegyük. A mikrohullámok hatására ugyanis a természetben előforduó nitrátok (amelyek egyébként teljesen veszélytelenek) nitrozaminokká alakulhatnak, amelyek rákkeltőek lehetnek.
Ugyanaz a kémiai átalakulás, amely a spenótban zajlik végbemegy a nitrátban gazdag céklában is. Még jó, hogy hidegen is ugyanolyan finomak, így akár meg sem kell melegítenünk ezeket a zöldségeket.
Amikor az erős paprikát a mikrohullámú sütőben melegítjük, a kapszaicin – a fűszeres ízt adó vegyi anyag – a levegőbe kerül. A levegőbe kerülve irritálhatja a szemet és torkot, akár olyan mértékben, hogy légzési nehézség is felléphet. Megéri?
A gyümölcsökben lévő nedvesség felforr, gőz keletkezik és felrobbanhat (akárcsak a tojás). Robbanó gyümölcsök után takarítani pedig nem igazán kellemes dolog – az esetleges égési sérülésekről nem is beszélve.
Maradt egy kevés főtt krumpli, és szeretnénk felmelegíteni? Ne a mikróba tegyük, hanem a tűzhelyen vagy a sütőben melegítsük, főleg akkor, ha nem tettük hűtőbe. Szobahőmérsékleten ugyanis már viszonylag rövid idő alatt elszaporodhat egy baktérium a krumplin, amit jobb lenne nem elfogyasztani, és amivel a mikró nem tud elbánni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.