Az olasz Fantában meglepően magas, tizenkét százalékos a narancslé aránya, szemben a Magyarországon kapható üdítővel, amiben mindössze 5 százaléknyi a gyümölcssűrítmény. Az ízbeli és színbeli különbség miatt sokan felháborodtak, hiszen úgy hitték, a népszerű üdítő minden országban ugyanúgy, olyanolyan összetétellel kerül forgalomba. A gyártó elismerte, hogy a Fantát Európa-szerte több országban, köztük Magyarországon is gyártják, így fordulhat elő, hogy az egyes termékek nem pontosan azonosak.
Nem a Fanta narancstartalma az egyedüli, ami országonként eltérő lehet. A Mindmegette letesztelte, hogy az Ausztriában árusított narancsos üdítő vajon eltér-e a magyar verziótól és bizony akadt különbség!
A magyar és az osztrák Fanta összehasonlításából kiderült, hogy az olasz példa esetében kiemelt narancstartalom egyezik, ugyanis mind az Ausztriában, mind a Magyarországon forgalomba hozott üdítőben 5 százaléknyi a narancslésűrítmény. Abban viszont már van különbség, hogy mitől is édes a Fanta.
A magyar Fantában a gyártó fruktóz-glükózszirupot használ, míg az osztrák termékbe cukor kerül a leírás alapján. A fruktóz-glükózszirupot keményítőből állítják elő, és egy, a folyékony cukorhoz hasonló édesítőszer, ami a hagyományos cukorral ellentétben nem kristályosodik, azaz nem karamellizálódik, így gyártás során könnyebb vele a munka. A tápértékadatok alapján a használt édesítőszer miatt a magyar Fanta 0,5 grammal több cukrot tartalmaz, mint az osztrák üdítő.
A Fanta esetében nemcsak az összetevők között van különbség magyar és osztrák termék között, hanem látványos a palackok eltérése is. Az Ausztriában vásárolt üdítő műanyag csomagolása sötétebb, opálosabb színű, és ez nem gyártási hiba. A sógoroknál megvehető üdítők 100 százalékban újrahasznosított műanyagból készül palackban kerülnek a boltok polcaira, és ezért tapasztalható a színbeli különbség.
A magyar Fanta összetétele: víz, fruktóz-glükózszirup, narancslé sűrítményből (5%), szén-dioxid, étkezési sav: citromsav, természetes narancs aroma egyéb természetes aromákkal, antioxidáns: aszkorbinsav, színezék: karotinok, stabilizátor: guargumi.
A magyar Fanta cukortartalma 100 ml-ben: 10,8 gramm. Egy deci ebből 187 kJ.
Az osztrák Fanta összetétele: víz, cukor, narancslé sűrítményből (5%), szén-dioxid, savanyítószer: citromsav, természetes narancs aroma más természetes aromákkal, antioxidáns: aszkorbinsav, stabilizátor: guargumi, színezék: karotin.
Az osztrák Fanta cukortartalma 100 ml-ben: 10,3 gramm. Egy deci ebből 178 kJ.
Borítókép: Mindmegette
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.