A gomba igencsak megosztó, vagy nagyon szereti valaki, vagy utálja. A gombát sokoldalúan el lehet készíteni. Főzhetünk belőle ízletes leveseket, a gombafejeket tölthetjük, ránthatjuk. Felhasználhatjuk szószokba, rakott ételekbe, húsok mellé. Gombalexikonunkban megmutatjuk, melyik fajtát, mire érdemes használni.
A legkedveltebb termesztett fajta kellemes illatú. Kalapja domború, selymes tapintású, fehér vagy barna színű. Nyersen salátákba illik, valamint kitűnő leves és mártás főzhető belőle. Megtöltve, párolva és rántva egyaránt ízletes. A csiperke tojásszeletelővel remekül felvágható. A nagyobb darabokat azonban előtte vágd félbe!
A finom, fűszeres aromájú gomba hazánkban sokfelé megterem. Süvege tojásdad alakú, barázdált, őzbarna színű. Előfőzés után levesekbe, mártásokba illik, de töltve is finom.
Lombos fákon telepszik meg, de termesztik is. Húsos, kékesszürke kalapja raguleves és sültek ízesítésére használható. Főként sütve finom, például tojásrántotta hozzávalójaként. A szára nehezen emészthető.
Száraz években kevés terem belőle, ezért ilyenkor drága. Sárga kalapja hullámosan lapos, néha tölcséres. Szárítva is megtartja az illatát, amely a kajszibarackéra, de a paprikáéra is emlékeztet. Mindenféle étel készítésére alkalmas, de a szára alsó harmadát vágja le!
A Japánban és Kínában mintegy 2000 éve termesztett gomba vörösbarna, hagymaillatú, jól szárítható kalapos fajta. Vajban párolva és például pirítósra kenve fenséges.
Az ókori görögök és rómaiak kedvence volt. Kalapja gesztenyebarna, fehér peremű, húsos. Illik húsételekbe, és pörköltként is kiváló. Szárítva fűszerként használható. A nagyobb példányok szárát közvetlenül a kalap alatt vágja le, mert túl rostos.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.