Vadas marha
Babgulyás
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Tojásos nokedli fejes salátával
Epres blondie
Klasszikus grízgaluska leves
Klasszikus kuglóf
Hagymás rostélyos
Mézes-mustáros csirkemell
Tárkonyos csirkeraguleves
Mákos guba
Rakott zöldbab darált hússal
Finomfőzelék
Farsangi szalagos fánk
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Körömpörkölt csülökkel
Káposztás tészta egyszerűen
Érdekességek

Gomba kisokos: melyik fajtát, milyen ételhez használd?

Gombát egész évben vásárolhatunk, és sokan szeretik az erdőt járni, és maguk szednek gombát a leveshez, vagy pörkölthöz. Nagyon fontos, hogy ha boltban, piacon vesszük, akkor csakis frisset vásároljunk, mert hamar megromlik, lehetőleg használjuk fel 1-2 napon belül! Ha magunk szedjük, akkor pedig mindenképpen vizsgáltassuk meg gomba szakértővel.

A gomba igencsak megosztó, vagy nagyon szereti valaki, vagy utálja. A gombát sokoldalúan el lehet készíteni. Főzhetünk belőle ízletes leveseket, a gombafejeket tölthetjük, ránthatjuk. Felhasználhatjuk szószokba, rakott ételekbe, húsok mellé. Gombalexikonunkban megmutatjuk, melyik fajtát, mire érdemes használni.

Csiperke

A legkedveltebb termesztett fajta kellemes illatú. Kalapja domború, selymes tapintású, fehér vagy barna színű. Nyersen salátákba illik, valamint kitűnő leves és mártás főzhető belőle. Megtöltve, párolva és rántva egyaránt ízletes. A csiperke tojásszeletelővel remekül felvágható. A nagyobb darabokat azonban előtte vágd félbe!

A legfinomabb gombamártás receptjét itt találod! >>>

Kucsma

A finom, fűszeres aromájú gomba hazánkban sokfelé megterem. Süvege tojásdad alakú, barázdált, őzbarna színű. Előfőzés után levesekbe, mártásokba illik, de töltve is finom.

Laska

Lombos fákon telepszik meg, de termesztik is. Húsos, kékesszürke kalapja raguleves és sültek ízesítésére használható. Főként sütve finom, például tojásrántotta hozzávalójaként. A szára nehezen emészthető.

Receptek! Finomságok gombával! >>>

Róka

Száraz években kevés terem belőle, ezért ilyenkor drága. Sárga kalapja hullámosan lapos, néha tölcséres. Szárítva is megtartja az illatát, amely a kajszibarackéra, de a paprikáéra is emlékeztet. Mindenféle étel készítésére alkalmas, de a szára alsó harmadát vágja le!

Siitake

A Japánban és Kínában mintegy 2000 éve termesztett gomba vörösbarna, hagymaillatú, jól szárítható kalapos fajta. Vajban párolva és például pirítósra kenve fenséges.

Vargánya

Az ókori görögök és rómaiak kedvence volt. Kalapja gesztenyebarna, fehér peremű, húsos. Illik húsételekbe, és pörköltként is kiváló. Szárítva fűszerként használható. A nagyobb példányok szárát közvetlenül a kalap alatt vágja le, mert túl rostos.

ÍGY KERÜLD EL A MÉRGEZÉST! MUTATJUK, MIRE VIGYÁZZ, HA GOMBÁT VESZEL >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.