Az ellenőrzés során összesen 49 vendéglátóhelyet ellenőriztek, köztük éttermeket és büféket, amiből 9-ben igazolatlan eredetű halat és halterméket találtak az ellenőrök. Az esetek nagy részében a fagyasztva tárolt halhúst nem címkézték, így a bemutatott számlák alapján nem lehetett azonosítani az áru származási helyét.
A hatóság összesen 527 kg haltermék kereskedelmi forgalomba történő hozatalát függesztette fel, és további 84 kg haltermék azonnali megsemmisítése mellett döntött. A forgalomból kivont haltermékek között a legnagyobb mennyiségben ponty (211 kg) szerepelt, továbbá közel 100 kg keszegféle és mintegy 50-50 kg szürkeharcsa filé és süllő. A helyszínen megsemmisítésre került haltermékek túlnyomórészt keszegfélék (57 kg), ezenkívül törpeharcsa (9 kg), ezüstkárász (7 kg) és fogas filé (7 kg) voltak.
A NÉBIH Állami Halőri Szolgálata a horgászok mellett folyamatosan vizsgálja a halárusító helyeket és a halételeket kínáló egységeket is. Az ÁHSZ kiemelt feladata pedig a fogási tanúsítvánnyal nem rendelkező, ismeretlen eredetű halak és haltermékek felderítése, valamint azok értékesítőinek leleplezése.
A vonatkozó jogszabályi előírások szerint az igazolatlan eredetű, nem nyomon követhető halat, halterméket forgalmazó, a jelenlegi ügyben érintett vendéglátó egységekkel szemben közigazgatási eljárás indul, melynek során a kiróható bírság 100.000-500.000 forintig terjedhet.
Forrás: Nébih
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.