Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Minestrone recept
Minestrone
Érdekességek

Hamarosan eltűnhet a boltok polcairól ez a közkedvelt sajt

sajtok /Fotó: Shutterstock
Nagyobb a baj, mint gondolnánk, ugyanis nem egy bizonyos forgalmazóval vagy gyártóval vannak problémák, hanem a biológiával, és ez nincs jó hatással a camembert sajtra.

A Guardian számolt be arról a Francia Tudományos Kutatási Központ által kiadott jelentésről, ami szerint a camembert tömeges előállításának köszönhetően drasztikus mértékben lecsökkent a nemespenészért felelős gombák genetikai sokfélesége, a sajt előállításához viszont elengedhetetlen a Penicillium camemberti gombafaj változatossága. Mindennek hátterében elsősorban az áll, hogy az indusztriális sajtkészítés a fehér színű gomba törzsétől vált függővé.

A vásárlók a fehér penésszel bevont sajtokat részesítik előnyben /Fotó: Shutterstock
A vásárlók a fehér penésszel bevont sajtokat részesítik előnyben /Fotó: Shutterstock

Most ennek az oka is kiderült egy felmérésből. A fogyasztók a fehér penésszel bevont sajtokat részesítik előnyben, míg a szürke, a zöld, illetve a sárga penésszel bevont fajták iránt nem túl nagy az érdeklődés. A hófehér camembert-ek gombái azonban nem tudnak más törzsekkel szaporodni, sőt, egyre gyakrabban bukkannak fel olyan mutációk is, melyek veszélyeztetik az egyébként sem túl acélos szaporodóképességüket.

A rokfort is hasonló cipőben jár, ám annak újjáélesztésére szerencsére ott egy hasonló sajt, a bleu de termignon, ami kellően közeli rokontörzsekkel rendelkezik. A camembert esetében – amit nem mellesleg Normandia legértékesebb exportcikkeként tartanak számon – egyelőre nincs megoldás.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.