A tökéletes linzer (alaprecept) recept
A tökéletes linzer (alaprecept)
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta recept
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Forralt bor egyszerűen recept
Forralt bor egyszerűen
Tiramisu egyszerűen recept
Tiramisu egyszerűen
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Érdekességek

Hamarosan eltűnhet a boltok polcairól ez a közkedvelt sajt

sajtok /Fotó: Shutterstock
Nagyobb a baj, mint gondolnánk, ugyanis nem egy bizonyos forgalmazóval vagy gyártóval vannak problémák, hanem a biológiával, és ez nincs jó hatással a camembert sajtra.

A Guardian számolt be arról a Francia Tudományos Kutatási Központ által kiadott jelentésről, ami szerint a camembert tömeges előállításának köszönhetően drasztikus mértékben lecsökkent a nemespenészért felelős gombák genetikai sokfélesége, a sajt előállításához viszont elengedhetetlen a Penicillium camemberti gombafaj változatossága. Mindennek hátterében elsősorban az áll, hogy az indusztriális sajtkészítés a fehér színű gomba törzsétől vált függővé.

A vásárlók a fehér penésszel bevont sajtokat részesítik előnyben /Fotó: Shutterstock
A vásárlók a fehér penésszel bevont sajtokat részesítik előnyben /Fotó: Shutterstock

Most ennek az oka is kiderült egy felmérésből. A fogyasztók a fehér penésszel bevont sajtokat részesítik előnyben, míg a szürke, a zöld, illetve a sárga penésszel bevont fajták iránt nem túl nagy az érdeklődés. A hófehér camembert-ek gombái azonban nem tudnak más törzsekkel szaporodni, sőt, egyre gyakrabban bukkannak fel olyan mutációk is, melyek veszélyeztetik az egyébként sem túl acélos szaporodóképességüket.

A rokfort is hasonló cipőben jár, ám annak újjáélesztésére szerencsére ott egy hasonló sajt, a bleu de termignon, ami kellően közeli rokontörzsekkel rendelkezik. A camembert esetében – amit nem mellesleg Normandia legértékesebb exportcikkeként tartanak számon – egyelőre nincs megoldás.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.