A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Mákos guba  recept
Mákos guba
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
A konyha a legtöbb családban központi hely, ahol nemcsak kellemes pillanatok, hanem veszélyes helyzetek is akadnak. Összegyűjtöttük, mire vigyázz és segítünk, hogy ne a sürgősségin végződjön a sütés-főzés.

Azt gondolhatnánk, hogy főzés során a jól megszokott, banális mozdulatokból nem lehet baj, de sajnos a baleseti statisztikák nem ezt mutatják. Nézzük a veszélyforrásokat!

Jó, ha a konyhában mindig kéznél van egy porral oltó készülék / Fotó: Shutterstock
Jó, ha a konyhában mindig kéznél van egy porral oltó készülék / Fotó: Shutterstock

1. tüzek

A lakástüzek többnyire a konyhából indulnak, és legtöbbször a felügyelet nélkül hagyott zsír vagy olaj gyullad meg. Ha sok időt töltesz a konyhában, a balesetek elkerülése érdekében jó, ha megfogadod az alábbi tippeket.

  • Ne hagyd felügyelet nélkül a működő tűzhelyet, sütőt.
  • Ha hosszú a sütési és főzési idő, állíts be időzítőt, hogy véletlenül se feledkezz el róla.
  • Minden gyúlékony anyagból készült tárgyat – edényfogót, konyharuhát, nejlont és papírt – tarts távol a főzőlaptól.
  • Mindig tarts kéznél egy fedőt, hogy elfojtsd a kisebb tüzeket, amiket a lángra gyúló zsiradék okoz.
  • Ha tűz keletkezik a sütőben, azonnal kapcsold le és hagyd zárva a sütő ajtaját.
  • Ha a tűz kezelhetetlenné válik, hagyd el a házat és hívj segítséget a 112-es telefonszámon.
  • Szerezz be egy otthoni használatra javasolt porral oltó készüléket.

2. Felbillenő tűzhelyek

Bár a legtöbb helyen beépített tűzhely van, gyakori, hogy a tűzhely önmagában áll a konyhában. Különösen a gyerekek vannak veszélyben: felmászva a nyitott sütőajtóra a tűzhely felborulhat. Mit tehetsz, hogy elkerüld a bajt?

  • Ha lehet, rögzítsd a tűzhelyet megfelelő elemekkel.
  • Soha ne tedd a sülteket vagy más ételeket a nyitva hagyott sütőajtóra.
  • Amíg a hűl a sütő, tegyél egy törülközőt a sütő fogantyújára, hogy emlékeztesd magad arra, hogy forró.

3. kések

Tudtad, hogy nem csak éles késekkel okozhatsz magadnak komoly sérüléseket? A tompa kések valójában veszélyesebbek, mint az élesek, mert nagyobb erővel használod, így könnyebben csúszhat le a vágandó felületről. A balesetek és sérülések elkerülése érdekében:

  • A késeket mindig éleztesd meg.
  • Használj olyan vágódeszkát, aminek a felülete nem csúszik, a deszka alá pedig tegyél egy nedves konyharuhát, hogy nem mozduljon el.
  • A testedtől tartsd távol a kést.
  • A késekre húzz speciális élvédőt, és úgy tedd őket a fiókba, így elkerülheted, hogy megvágd a kezed.
A tompa kések is veszélyesek lehetnek / Fotó: Shutterstock
A tompa kések is veszélyesek lehetnek / Fotó: Shutterstock

4. Összetörő edények

A forró fogantyúk megéghethetnek, az üvegedények néha összetörhetnek – és ezek csak a leggyakoribb problémák az edényekkel.

  • Ne tedd az edényeket közvetlenül a fagyasztóból a sütőbe és fordítva.
  • Ne engedj hideg folyadékot forró edénybe, és ne tegyél forró edényt jéghideg felületre.
  • Ha van repedt, töredezett tálad, edényed, azonnal dobd ki!

5. Konyhai robotgépek

Imádjuk a konyhai robotgépeket, mert megkönnyítik a munkát, de elég egy pillanatnyi kihagyás, és súlyos baleset lehet a vége.

  • Soha ne hagyd sokáig bekapcsolva a gépet, mert túlmelegedhet.
  • Ne nyúlj az aprítóba, ne próbáld meg kézzel elmosogatni a késeket. A legtöbb alkatrésze – beleértve a pengéket – mosogatógépben mosható.

6. Mikrohullámú sütők

A mikrohullámú sütő használata közben gyakoriak az égési sérülések.

  • Légy óvatos, amikor eltávolítod a csomagolást vagy a fedőt a mikróban melegített ételről: a távozó gőz csúnya égési sérüléseket okozhat.
  • Az ételeket a mikrohullámok nem egyenletesen melegítik át, ezért óvatosan kóstolj!
  • Hagyd hűlni néhány percig a mikróban melegített ételt, mielőtt kiveszed és a legjobb, ha fogókesztyűvel nyúlsz hozzá.
A mikróból óvatosan vedd ki a forró edényt / Fotó: Shutterstock
A mikróból óvatosan vedd ki a forró edényt / Fotó: Shutterstock

7. botmixerek

A botmixer remek találmány, különösen, ha krémleveseket készítesz, ám jó, ha vigyázol, mert egyre több a baleset a használata közben.

  • Ne dugd a kezed az edénybe, amikor működik a gép, és soha nem indítsd el úgy, hogy fogod a késeket!
  • A pengék tisztításához engedj mosogatószeres vizet egy kisebb edénybe, hagyd benne ázni néhány percig majd öblítsd le és hagyd megszáradni.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.