Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Alapételek

Fenséges desszert az ünnepekre: diós krémmel töltött Viktória-piskóta

A puha piskóta és a fenséges diókrém találkozása ellenállhatatlanná teszi ezt a tortát. A szemet gyönyörködtető és ízletes desszert akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét, mentsd el a receptet, és készítsd el idén decemberben.

Ha már te is elkezdted a karácsonyi készülődést, vagy legalábbis gyűjtöd az ötleteket, hogy milyen desszert kerülhetne a családi asztalra, akkor emellett a recept mellett se menj el szó nélkül. A diós krémmel töltött vaníliás aromájú tészta páratlan ízvilágával mindenkit levesz majd a lábáról. 

A klasszikus angol sütemény vaníliás piskótájához a gyümölcs és a dióval ízesített krém is illik 
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

A piskóta a 19. században uralkodó Viktória brit királynőről kapta a nevét, aki minden délután elfogyasztott egy szeletet a süteményből a teája mellé. A hagyományosan könnyed vaníliás piskótából, bogyós gyümölcsből készült lekvárból és tejszínes krémből álló Viktória-torta később az egyik legnépszerűbb ünnepi édesség lett az Egyesült Királyságban, majd világszerte kedveltté vált. Az eredeti recepten mi most változtattunk picit, és gyümölcs, illetve tejszín helyett az évszakhoz jobban igazodó diós krémmel töltöttük meg a tortát, ami így sem okoz csalódást. Ha a bejgli és a zserbó mellett idén egy mutatós édességet is készítenél, akkor ne keress tovább a receptek között, próbáld ki a diókrémes Viktória-piskótát. 

A diókrémes Viktória-piskóta különleges ünnepi desszert lehet / Fotó: Vidék íze

Így készül a mennyei ünnepi desszert, a diókrémes Viktória-piskóta 

Hozzávalók (egy 18 cm átmérőjű kerek tortához): 

A piskótához: 

  • 17,5 dk puha vaj 
  • 17,5 dkg barna cukor 
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 db tojás
  • 17,5 dkg finomliszt 
  • 2,5 tk. sütőpor 
  •  1 csipet só 

A töltelékhez: 

  • 10 dkg puha vaj 
  • 20 dkg porcukor
  • 1 ek. rum  
  • 10 dkg darált dió 
  • 12 db felezett dió 

A torta elkészítése: 

  1. A piskótához a puha vajat a barna cukorral és a vaníliás cukorral kézi habverővel kihabosítjuk. Egyenként beledolgozzuk a három egész tojást. Összevegyítjük a lisztet a sütőporral és a sóval, hozzászitáljuk a tojásos masszához, majd óvatosan beleforgatjuk. 
  2. Két 18 cm átmérőjű kerek tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, egyenlően elosztjuk köztük piskótatésztát, a tetejüket habkártyával elsimítjuk.  
  3. 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Akkor jó, ha a tetejét az ujjunkkal megnyomva rugalmasnak érezzük. 
  4. Ha kész, kivesszük a sütőből, és pár percig pihentetjük, majd rácsra fordítjuk, és lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt. Hagyjuk teljesen kihűlni. 
  5. A töltelékhez a vajat a porcukorral és a rummal kihabosítjuk, majd belekeverjük a krémbe a darált diót is. A diós krém kisebbik felét rákenjük az egyik tortalapra, ráhelyezzük a másik tortalapot, és a tetejére meg az oldalára kenjük a diós krém másik felét. A fél diókkal díszítjük. Érdemes fogyasztás előtt pár órát pihentetni a hűtőben, hogy jobban összeérjenek az ízek. 

Előkészítés: 35 perc 

Sütés: 25 perc 

Még egy diós sütemény

Egy csipetnyivel bonyolultabb ugyan az elkészítése, de az Eszterházy-torta szintén remek választás ünnepi alkalmakra. Ebben a desszertben is a vanília és a dió találkozik, csak éppen fordítva. A vékony diós piskóták között gazdag vaníliás krém teszi feledhetetlenné ezt az édességet. Akármelyik tortára esik is a választásod, nem fogsz csalódni. Videós útmutatásunkkal garantált a siker. 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.