Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Alapételek

Laktató sütemény a nagyi konyhájából: így készül a hagyományos vargabéles

Generációról generációra öröklődik a recept, és sosem unjuk meg, hiszen minden megvan benne, ami egy tökéletes édességhez kell. A hagyományos vargabéles az egyik legjobb sütemény, aminek az elkészítését mindenki a nagyitól tanulta.

A ropogós rétestészta, a puha cérnametélt és a krémes túró kombinációjából egy minden elképzelésünket felülmúló desszert jött létre. A vargabéles hosszú évek óta ott szerepel a családi receptgyűjteményekben, méghozzá jó okkal. Amilyen egyszerű, olyan finom, és persze laktató, második fogásként is megállja a helyét: csak egy leves kell elé, és meg is van a tökéletes hétvégi menü. Íme, a recept!

A vargabéles hagyományos sütemény, aminek a receptjét még a nagyitó tanultuk /Fotó: Vidék íze magazin

Így készül a hagyományos, nagyiféle vargabéles

Hozzávalók (egy közepes méretű tepsihez):

  • 10 dkg cérnametélt
  • 1 csomag réteslap
  • 5 dkg vaj
  • 3 db tojás
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 db citrom
  • 1 tk. vaníliaőrlemény
  • 45 dkg félzsíros tehéntúró
  • 10 dkg tejföl
  • 1 púpozott ek. liszt
  • 5 dkg mazsola
  • porcukor a tetejére

A vargabéles elkészítése: 

  1. A cérnametéltet enyhén sós vízben kifőzzük. Ha kész, hideg vízzel átöblítjük, majd félretesszük, és hagyjuk hűlni.
  2. A puha vaj felét habosra keverjük a tojások sárgájával, valamint a kristálycukor kétharmadával. Hozzáadjuk az alaposan megmosott citrom lereszelt héját és a vaníliaőrleményt is. Ezután beletesszük az áttört túrót, a tejfölt, a lisztet, egy csipet sót, majd krémesre keverjük.
  3. Beleforgatjuk a kihűlt tésztát és a mazsolát is. 
  4. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a maradék cukorral, majd óvatos mozdulatokkal beledolgozzuk a túrós alapba.
  5. Kivajazzuk a tepsit egy kevés vajjal. Kibéleljük néhány darab réteslappal úgy, hogy túllógjanak a tepsi szélén, hogy a lapokkal majd be is tudjuk takarni a tölteléket. A réteslapokra ráöntjük a túrós masszát. Visszahajtjuk rá a réteslapokat, és a maradék, megolvasztott vajjal lekenjük a tetejét.
  6. Az egészet a 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és körülbelül fél óra alatt készre sütjük. 
  7. Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd ízlés szerint megszórjuk porcukorral, és kockákra vágva kínáljuk. 
     

Tipp

Mazsola helyett aszalt vörös áfonyával is elkészíthetjük, különleges ízt ad a süteménynek.

(Kép és recept forrása: Vidék íze magazin)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.