Mákos guba
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Farsangi szalagos fánk
Hagymás rostélyos
Klasszikus kuglóf
Dödölle - az eredeti recept
Krémes spenótfőzelék
Vadas marha
Babgulyás
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus grízgaluska leves
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Kapros tökfőzelék virslivel
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Körömpörkölt csülökkel
Dubarry-csirkemell
Epres blondie
Káposztás tészta egyszerűen
Alapételek

Laktató sütemény a nagyi konyhájából: így készül a hagyományos vargabéles

Generációról generációra öröklődik a recept, és sosem unjuk meg, hiszen minden megvan benne, ami egy tökéletes édességhez kell. A hagyományos vargabéles az egyik legjobb sütemény, aminek az elkészítését mindenki a nagyitól tanulta.

A ropogós rétestészta, a puha cérnametélt és a krémes túró kombinációjából egy minden elképzelésünket felülmúló desszert jött létre. A vargabéles hosszú évek óta ott szerepel a családi receptgyűjteményekben, méghozzá jó okkal. Amilyen egyszerű, olyan finom, és persze laktató, második fogásként is megállja a helyét: csak egy leves kell elé, és meg is van a tökéletes hétvégi menü. Íme, a recept!

A vargabéles hagyományos sütemény, aminek a receptjét még a nagyitó tanultuk /Fotó: Vidék íze magazin

Így készül a hagyományos, nagyiféle vargabéles

Hozzávalók (egy közepes méretű tepsihez):

  • 10 dkg cérnametélt
  • 1 csomag réteslap
  • 5 dkg vaj
  • 3 db tojás
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 db citrom
  • 1 tk. vaníliaőrlemény
  • 45 dkg félzsíros tehéntúró
  • 10 dkg tejföl
  • 1 púpozott ek. liszt
  • 5 dkg mazsola
  • porcukor a tetejére

A vargabéles elkészítése: 

  1. A cérnametéltet enyhén sós vízben kifőzzük. Ha kész, hideg vízzel átöblítjük, majd félretesszük, és hagyjuk hűlni.
  2. A puha vaj felét habosra keverjük a tojások sárgájával, valamint a kristálycukor kétharmadával. Hozzáadjuk az alaposan megmosott citrom lereszelt héját és a vaníliaőrleményt is. Ezután beletesszük az áttört túrót, a tejfölt, a lisztet, egy csipet sót, majd krémesre keverjük.
  3. Beleforgatjuk a kihűlt tésztát és a mazsolát is. 
  4. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a maradék cukorral, majd óvatos mozdulatokkal beledolgozzuk a túrós alapba.
  5. Kivajazzuk a tepsit egy kevés vajjal. Kibéleljük néhány darab réteslappal úgy, hogy túllógjanak a tepsi szélén, hogy a lapokkal majd be is tudjuk takarni a tölteléket. A réteslapokra ráöntjük a túrós masszát. Visszahajtjuk rá a réteslapokat, és a maradék, megolvasztott vajjal lekenjük a tetejét.
  6. Az egészet a 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és körülbelül fél óra alatt készre sütjük. 
  7. Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd ízlés szerint megszórjuk porcukorral, és kockákra vágva kínáljuk. 
     

Tipp

Mazsola helyett aszalt vörös áfonyával is elkészíthetjük, különleges ízt ad a süteménynek.

(Kép és recept forrása: Vidék íze magazin)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.