Generációról generációra öröklődik a recept, és sosem unjuk meg, hiszen minden megvan benne, ami egy tökéletes édességhez kell. A hagyományos vargabéles az egyik legjobb sütemény, aminek az elkészítését mindenki a nagyitól tanulta.
A ropogós rétestészta, a puha cérnametélt és a krémes túró kombinációjából egy minden elképzelésünket felülmúló desszert jött létre. A vargabéles hosszú évek óta ott szerepel a családi receptgyűjteményekben, méghozzá jó okkal. Amilyen egyszerű, olyan finom, és persze laktató, második fogásként is megállja a helyét: csak egy leves kell elé, és meg is van a tökéletes hétvégi menü. Íme, a recept!
Így készül a hagyományos, nagyiféle vargabéles
Hozzávalók (egy közepes méretű tepsihez):
10 dkg cérnametélt
só
1 csomag réteslap
5 dkg vaj
3 db tojás
10 dkg kristálycukor
1 db citrom
1 tk. vaníliaőrlemény
45 dkg félzsíros tehéntúró
10 dkg tejföl
1 púpozott ek. liszt
5 dkg mazsola
porcukor a tetejére
A vargabéles elkészítése:
A cérnametéltet enyhén sós vízben kifőzzük. Ha kész, hideg vízzel átöblítjük, majd félretesszük, és hagyjuk hűlni.
A puha vaj felét habosra keverjük a tojások sárgájával, valamint a kristálycukor kétharmadával. Hozzáadjuk az alaposan megmosott citrom lereszelt héját és a vaníliaőrleményt is. Ezután beletesszük az áttört túrót, a tejfölt, a lisztet, egy csipet sót, majd krémesre keverjük.
Beleforgatjuk a kihűlt tésztát és a mazsolát is.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a maradék cukorral, majd óvatos mozdulatokkal beledolgozzuk a túrós alapba.
Kivajazzuk a tepsit egy kevés vajjal. Kibéleljük néhány darab réteslappal úgy, hogy túllógjanak a tepsi szélén, hogy a lapokkal majd be is tudjuk takarni a tölteléket. A réteslapokra ráöntjük a túrós masszát. Visszahajtjuk rá a réteslapokat, és a maradék, megolvasztott vajjal lekenjük a tetejét.
Az egészet a 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és körülbelül fél óra alatt készre sütjük.
Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd ízlés szerint megszórjuk porcukorral, és kockákra vágva kínáljuk.
Tipp
Mazsola helyett aszalt vörös áfonyával is elkészíthetjük, különleges ízt ad a süteménynek.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.