Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mákos guba  recept
Mákos guba
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Alapételek

Laktató sütemény a nagyi konyhájából: így készül a hagyományos vargabéles

Generációról generációra öröklődik a recept, és sosem unjuk meg, hiszen minden megvan benne, ami egy tökéletes édességhez kell. A hagyományos vargabéles az egyik legjobb sütemény, aminek az elkészítését mindenki a nagyitól tanulta.

A ropogós rétestészta, a puha cérnametélt és a krémes túró kombinációjából egy minden elképzelésünket felülmúló desszert jött létre. A vargabéles hosszú évek óta ott szerepel a családi receptgyűjteményekben, méghozzá jó okkal. Amilyen egyszerű, olyan finom, és persze laktató, második fogásként is megállja a helyét: csak egy leves kell elé, és meg is van a tökéletes hétvégi menü. Íme, a recept!

A vargabéles hagyományos sütemény, aminek a receptjét még a nagyitó tanultuk /Fotó: Vidék íze magazin

Így készül a hagyományos, nagyiféle vargabéles

Hozzávalók (egy közepes méretű tepsihez):

  • 10 dkg cérnametélt
  • 1 csomag réteslap
  • 5 dkg vaj
  • 3 db tojás
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 db citrom
  • 1 tk. vaníliaőrlemény
  • 45 dkg félzsíros tehéntúró
  • 10 dkg tejföl
  • 1 púpozott ek. liszt
  • 5 dkg mazsola
  • porcukor a tetejére

A vargabéles elkészítése: 

  1. A cérnametéltet enyhén sós vízben kifőzzük. Ha kész, hideg vízzel átöblítjük, majd félretesszük, és hagyjuk hűlni.
  2. A puha vaj felét habosra keverjük a tojások sárgájával, valamint a kristálycukor kétharmadával. Hozzáadjuk az alaposan megmosott citrom lereszelt héját és a vaníliaőrleményt is. Ezután beletesszük az áttört túrót, a tejfölt, a lisztet, egy csipet sót, majd krémesre keverjük.
  3. Beleforgatjuk a kihűlt tésztát és a mazsolát is. 
  4. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a maradék cukorral, majd óvatos mozdulatokkal beledolgozzuk a túrós alapba.
  5. Kivajazzuk a tepsit egy kevés vajjal. Kibéleljük néhány darab réteslappal úgy, hogy túllógjanak a tepsi szélén, hogy a lapokkal majd be is tudjuk takarni a tölteléket. A réteslapokra ráöntjük a túrós masszát. Visszahajtjuk rá a réteslapokat, és a maradék, megolvasztott vajjal lekenjük a tetejét.
  6. Az egészet a 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és körülbelül fél óra alatt készre sütjük. 
  7. Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd ízlés szerint megszórjuk porcukorral, és kockákra vágva kínáljuk. 
     

Tipp

Mazsola helyett aszalt vörös áfonyával is elkészíthetjük, különleges ízt ad a süteménynek.

(Kép és recept forrása: Vidék íze magazin)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.