Epres blondie
Klasszikus stíriai metélt
Körömpörkölt csülökkel
Káposztás tészta egyszerűen
Mézes-mustáros csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagymás rostélyos
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Csupacsokis brownie
Farsangi szalagos fánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Kínai szezámmagos csirke
Dödölle - az eredeti recept
Klasszikus kuglóf
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Mákos guba
Zsemlegombóc
Vadas marha
Érdekességek

Elkészült a hekkfagyi a Balatonnál: nem fantázianév, valóban sült hal adja az édesség alapját

Pálfi Attilát inkább a sós, mint a hagyományos ízű fagyik érdeklik /Fotó: Vitorlás Fagyizó
Hol van már az az idő, amikor egy-két ízből választhatott az, aki fagylatot szeretett volna nyalni. Ma már olyan széles a fagyik ízpalettája, hogy lassan kiszorulnak a hűtőpultból a klasszikus változatok.

A fagylalt egy édesség, ám egy desszert is lehet sós, vagyis dominálhat benne a sós ízvilág. Így gondolkodik az egyik balatoni cukrász, Pálfi Attila, aki édesapja fagyizója mellett nyitotta meg saját üzletét, a Vitorlást, mely idén már a harmadik szezonját kezdi a magyar tenger mellett. Attilát pedig nemcsak a hazai és a nemzetközi szakmai zsűri, hanem a vásárlók is díjazzák, ugyanis egyre többen kíváncsiak és szeretik különleges kreációit.

Pálfi Attilát inkább a sós, mint a hagyományos ízű fagyik érdeklik /Fotó: Vitorlás Fagyizó
Pálfi Attilát inkább a sós, mint a hagyományos ízű fagyik érdeklik /Fotó: Vitorlás Fagyizó

Hekkfagyival sokkol, de nem ez az első különleges ízötlete

Pálfi Attilát inkább a sós, nem pedig a hagyományos ízek érdeklik, és bármennyire is tűnik polgárpukkasztónak, nem a hekkfagyi az első különleges alkotása. Korábban készített már mentás kígyóuborka-fagylaltot, málnafagyit sült kaliforniai paprikával, de az igazán nagy ismertséget a sajtos-tejfölös lángosos íz hozta el számára.

"Poénból vállalkoztam arra, hogy a kedvenc versenyemre, a Balaton fagyijára elkészítem a hekkfagyit. 2023-ban ugyanis különdíjat nyertem a sajtos-tejfölös lángos fagyival, ami annyira bejött, hogy azóta is részét képezi a Vitorlás Fagyizó kínálatának" – mondta a likeBalaton.hu-nak Pálfi Attila cukrász.

A sajtos-tejfölös lángos után a hekk is fagyivá alakult /Fotó: Vitorlás Fagyizó
A sajtos-tejfölös lángos után a hekk is fagyivá alakult /Fotó: Vitorlás Fagyizó

Miből készül a hekkfagyi? Valódi halból!

A hekkfagyi nem fantázianév, valóban sült hal kerül az édességbe. Attila elmondta, hogy a fagyizó szomszédságában működő Gyula büfében készítik a sült hekket, ugyanott, ahol a lángosos fagyihoz a lángost. A halat kiszálkázzák, ebből készül a tejszínes pástétom, amit összekevernek a fagyikrémmel, amiben gyümölcscukor, só és mustár is van. Az így kapott masszát kifagyasztják és már kóstolható is.

"Én nem állítom, hogy a hekkfagyi bárkinek a kedvence lesz, de nem is ez volt a cél. Új dolgokat szeretnék behozni a szakmába, amelyek néhány év múlva már nem is lesznek olyan meghökkentőek."

Borítókép: Vitorlás Fagyizó

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.