A fagylalt egy édesség, ám egy desszert is lehet sós, vagyis dominálhat benne a sós ízvilág. Így gondolkodik az egyik balatoni cukrász, Pálfi Attila, aki édesapja fagyizója mellett nyitotta meg saját üzletét, a Vitorlást, mely idén már a harmadik szezonját kezdi a magyar tenger mellett. Attilát pedig nemcsak a hazai és a nemzetközi szakmai zsűri, hanem a vásárlók is díjazzák, ugyanis egyre többen kíváncsiak és szeretik különleges kreációit.
Pálfi Attilát inkább a sós, nem pedig a hagyományos ízek érdeklik, és bármennyire is tűnik polgárpukkasztónak, nem a hekkfagyi az első különleges alkotása. Korábban készített már mentás kígyóuborka-fagylaltot, málnafagyit sült kaliforniai paprikával, de az igazán nagy ismertséget a sajtos-tejfölös lángosos íz hozta el számára.
"Poénból vállalkoztam arra, hogy a kedvenc versenyemre, a Balaton fagyijára elkészítem a hekkfagyit. 2023-ban ugyanis különdíjat nyertem a sajtos-tejfölös lángos fagyival, ami annyira bejött, hogy azóta is részét képezi a Vitorlás Fagyizó kínálatának" – mondta a likeBalaton.hu-nak Pálfi Attila cukrász.
A hekkfagyi nem fantázianév, valóban sült hal kerül az édességbe. Attila elmondta, hogy a fagyizó szomszédságában működő Gyula büfében készítik a sült hekket, ugyanott, ahol a lángosos fagyihoz a lángost. A halat kiszálkázzák, ebből készül a tejszínes pástétom, amit összekevernek a fagyikrémmel, amiben gyümölcscukor, só és mustár is van. Az így kapott masszát kifagyasztják és már kóstolható is.
"Én nem állítom, hogy a hekkfagyi bárkinek a kedvence lesz, de nem is ez volt a cél. Új dolgokat szeretnék behozni a szakmába, amelyek néhány év múlva már nem is lesznek olyan meghökkentőek."
Borítókép: Vitorlás Fagyizó
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.