Néhány évvel ezelőtt egy magyar-amerikai házaspár gondolt egy merészet, és Budapestre hozta a mexikói streetfoodot - és milyen jól tették! Kovács Gergő és felesége hosszú éveken át élt Kaliforniában, ahol Budapesttel ellentétben, nem gyrososok, hanem tacósok lepték el az utcákat. Az ötlet, hogy miért ne valósíthatnák meg ezt a magyar fővárosban is, nem volt elvetemült, hiszen mi is imádjuk a húsos ételeket és a csípőset. A Mindmegette.hu stábja el is látogatott a házaspár éttermébe, a Papitosba, ahol valóban úgy érezhettük magunkat, mint Mexikóban.
A mexikói étel alapja a jó hús. A Papitosba a Lehel téri piac egyik hentesétől érkezik a kifogástalan marhahús, amit aztán egy titkos fűszerkeverékkel kevernek össze, amiről annyit azért elárult Kovács Gergő, hogy háromféle csili van benne. A húshoz édes narancs húsát és a kifacsart levét is hozzákeverik, majd ebben a pácban hagyják 24 órán át. Másnap a marhát saját levében és a narancslében omlósra főzik, majd megsütik és visszaöntik rá a szaftot.
"Szeretjük a jó húsos ételeket itt, a Papitosban háromféle hússal, marhával, csirkével, sertéssel lehet kérni a tacót, burritót és a quesadillát is. De nem kell megijedni, van nálunk vegaverzió is, fekete babbal és avokádókrémmel. Extraként tejfölt, sajtot, avokádókrémet választhatnak a vásárlók. A szószválaszték házi krémekből áll, az enyhe füstölt csilitől kezdve, a habaneróig van minden, ízorgia az egész. Roppan a hagyma, a koriander, érzed a hús szaftját" – mondta a tulajdonos, aki első mexikói helyeit Budapesten metróaluljárókban nyitotta.
A koronavírus-járvány nem kímélte a Papitost sem, de Kovács Gergely már újabb nagy terveket szöveget.
Részletesen mesélt arról, hogyan vészelték át a nehéz időket, és milyen terveik vannak a jövőre nézve, hol szeretnének még üzletet nyitni.
Az étteremnek visszajáró vendégei vannak, magyarok, mexikóiak, amerikaiak egyaránt törzsvendégek, és sok turista is betér egy jó tacóra. A magyarok inkább burritót fogyasztanak, viszont a mexikóiak taco-pártiak.
Az étteremben, az ételek mellett az italválaszték is bőséges. 35 féle agavepárlatból lehet választani, ezek nagy része tequila, de van mezcal is, aki pedig alkoholmentes frissítőre vágyik, az megkóstolhatja a mexikói üdítőt, a Jarritost, amiből van a magyar Trabubisodára hajazó ízvilágú is.
Ha tehát egy jó mexikóira vágysz, akkor irány a Papitos! A fővárosban két helyen, a Madách téren és a Dohány utcában találod meg az éttermet.
Ha a Papitosban ennél, de nem tudod, hogy pontosan mi a taco, a burrito, vagy a quesadilla, akkor íme egy kis segítség.
A tequila és a mezcal is mexikói szeszes ital, és mind a kettő az agave növényből készül, a tequila viszont csak Mexikó meghatározott régiójából származhat. Igazi tequilát kizárólag kék agavéből főznek, ilyen például az el Jimador, ami az alapanyagot betakarító munkásokról kapta a nevét. A jimadore-ok fanyelű, körkörös pengével ellátott coa de jima-val aratják az agave szívét, amit ezután megfosztanak a leveleitől. Az agave szívéből főzéssel nyerik ki a nedvességet, amit előbb erjesztenek, majd lepárolnak a tequilához. A kék agavét legalább 8 évig kell növeszteni, hogy kellően megérjen a legfinomabb tequila készítéséhez.
A mezcalt több mint harmincféle agavéból is készíthetik, kézműves keretek között. Az érett növények betakarítása után egy mély, lávakövekkel kirakott gödrökben párolják az agavetöveket, majd a párlatot agyagedényekbe töltik.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.