Zsemlegombóc
Krémes spenótfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus stíriai metélt
Körömpörkölt csülökkel
Hagymás rostélyos
Klasszikus kuglóf
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Mákos guba
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Kapros tökfőzelék virslivel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Epres blondie
Klasszikus grízgaluska leves
Rakott zöldbab darált hússal
Finomfőzelék
Kijevi csirkemell rizibizivel
Babgulyás
Érdekességek

Kiderült: a rosszul tárolt rizstől ételmérgezést is kaphatsz - így úszd meg!

5 variáció a rizsfőzésre
Nem gondolnád, de a maradék rizstől nagyon, NAGYON rosszul lehetsz, ha nem megfelelően tárolod. Mondjuk, hogy ez pontosan mit is jelent.

A rizs nem kifejezetten az az étel, amit a könnyen-gyorsan romló élelmiszerek közé sorolnánk: forró vízben főzzük, viszonylag hosszan, és utána - pláne, ha natúr változatról beszélünk - pár órán át eláll a konyhapulton, majd utána napokig a hűtőben.

Ám ez közel sincs így: komoly élelmiszerbiztonsági szabályokat kell betartanunk ahhoz, hogy tegnapról maradt rizstől ne kapjunk enyhe ételmérgezést - figyelmeztet a veszélyre Brit Nemzeti Egyészségügyi Intézet.

Természetesen a probléma nem a főtt rizs tárolásával és újrafelhasználával van, hanem azzal, ha ezt nem megfelelően tesszük.

Azt kevesen tudják, hogy a nyers rizsszemeken gyakran megtalálható a bacillus cereus nevű baktérium, ami simán túléli a főzési procedúrát, és ha túl sokáig szobahőmérsékleten tároljuk a maradék rizst, az újra szaporodni kezdhet, és a szervezetbe jutva hányást, hasmenést okozhat.

Szerencsére nagyon egyszerűen megelőzhetőek az ilyen jellegű balesetek.

1. Főzzünk annyi rizst, amennyi biztosan elfogy.

2. Ha ez nem sikerül, vagy eleve másnapra főzzük, akkor az elkészült köretet, amint kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe, és lehetőleg másnap fogyasszuk el.

3. Újramelegítésnél ügyeljünk arra, hogy alaposan átgőzöljük mindenhol, ha mikróban melegítjük, többször forgassuk át, és tegyük vissza.

Szóval, a lényeg: az elkészült rizst ne hagyjuk egy óránál tovább a konyhapulton - ha kihűlt, irány a hűtő!

5 TIPP A MARADÉK PÁROLT RIZS FELMELEGÍTÉSÉHEZ >>>
5 VARIÁCIÓ A RIZSFŐZÉSRE >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.