Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Minestrone recept
Minestrone
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Érdekességek

Kiderült: a rosszul tárolt rizstől ételmérgezést is kaphatsz - így úszd meg!

5 variáció a rizsfőzésre
Nem gondolnád, de a maradék rizstől nagyon, NAGYON rosszul lehetsz, ha nem megfelelően tárolod. Mondjuk, hogy ez pontosan mit is jelent.

A rizs nem kifejezetten az az étel, amit a könnyen-gyorsan romló élelmiszerek közé sorolnánk: forró vízben főzzük, viszonylag hosszan, és utána - pláne, ha natúr változatról beszélünk - pár órán át eláll a konyhapulton, majd utána napokig a hűtőben.

Ám ez közel sincs így: komoly élelmiszerbiztonsági szabályokat kell betartanunk ahhoz, hogy tegnapról maradt rizstől ne kapjunk enyhe ételmérgezést - figyelmeztet a veszélyre Brit Nemzeti Egyészségügyi Intézet.

Természetesen a probléma nem a főtt rizs tárolásával és újrafelhasználával van, hanem azzal, ha ezt nem megfelelően tesszük.

Azt kevesen tudják, hogy a nyers rizsszemeken gyakran megtalálható a bacillus cereus nevű baktérium, ami simán túléli a főzési procedúrát, és ha túl sokáig szobahőmérsékleten tároljuk a maradék rizst, az újra szaporodni kezdhet, és a szervezetbe jutva hányást, hasmenést okozhat.

Szerencsére nagyon egyszerűen megelőzhetőek az ilyen jellegű balesetek.

1. Főzzünk annyi rizst, amennyi biztosan elfogy.

2. Ha ez nem sikerül, vagy eleve másnapra főzzük, akkor az elkészült köretet, amint kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe, és lehetőleg másnap fogyasszuk el.

3. Újramelegítésnél ügyeljünk arra, hogy alaposan átgőzöljük mindenhol, ha mikróban melegítjük, többször forgassuk át, és tegyük vissza.

Szóval, a lényeg: az elkészült rizst ne hagyjuk egy óránál tovább a konyhapulton - ha kihűlt, irány a hűtő!

5 TIPP A MARADÉK PÁROLT RIZS FELMELEGÍTÉSÉHEZ >>>
5 VARIÁCIÓ A RIZSFŐZÉSRE >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.