A paella a spanyolok ikonikus étele, igazi turistacsalogató fogás, amelyet természetesen sehol a világon nem tudnak olyan autentikusan elkészíteni, mint Spanyolországban. Az alaprecept szerint a paella rizsből, zöldségekből, nyúl- és csirkehúsból készül, ám ma már népszerűbb a tenger gyümölcseivel főzött változat, amelybe halak mellett rák és kagyló is kerül.
Jamie paellája
Jamie Oliver elkövette azt a hibát, hogy chorizót, azaz kolbászt tett a paellába, ami a spanyolok szerint tilos. Sőt: szentségtörés! Ez olyan, mintha valaki tejszínt tenne a jó magyar gulyáslevesbe - érthető hát a felháborodásuk.
Nagyapáink persze jót nevetnének egy ilyen recepten és azt mondanák, hogy irigylik a spanyolok gondjait, ám Spanyolországban a nemzeti hagyományok betartását komolyan veszik, ezért kapott Jamie ilyen kommenteket: "
Spanyolország a polgárháború óta nem kapott ilyen sértést!";
"Inkább az ujjadból csinálnál nuggetset, mint ezt a paellát!";
"A fish and chips-et ezentúl kacsából és padlizsánból készítem!"...
A paella-sztori
Az elmesélések szerint a paelllát a rizsföldeken dogozó munkások készítettek először paellát, amelybe azt tettek, ami épp a kezükbe akadt: rizst természetesen és zöldségeket, húst és sáfránnyal ízesítették, ennek köszönheti ez a fogás a szép sárga színét. Ekkor még valenciai rizsnek hívták, később kapta a paella nevet a speciális edény után, amelyben készítik. Ma már számtalan receptúra létezik és Jamie előtt már évekkel a magyarok is "feltalálták" a kolbászos paellát.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.