Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Érdekességek

Tudtad, hogy az ég világon semmi köze Hawaiihoz a hawaii pizzának?

Ennyi köze van a hawaii pizzának Hawaiihoz  /Fotó: Shutterstock
A hawaii pizzát senkinek sem kell bemutatni, hiszen nem túlzás kijelenteni, hogy a világ legmegosztóbb kajái közé tartozik. Sokak szemében ez nem más, mint az olasz konyha ellen elkövetett egyértelmű merénylet, ám azok táborát is szép számmal erősítik, akik imádják az ananászos pizzát. A történetével azonban nem sokan vannak képben. Annyit már most elárulunk, hogy az ég világon semmi köze a trópusi szigethez.

A pizza valamikor az ötvenes évek közepén vetette meg a lábát Amerikában, majd néhány évvel később Kanadát is bekebelezte éppen úgy, ahogyan a görög Sam Panopoulos étterme Chathamban, Torontótó közelében 1960-ban. A Satellite néven futó vendéglátóegységben hamar felismerték, hogy a környéken piszkosul nehéz jó pizzához, vagy kínai kajához jutni annak ellenére, hogy igen trendi volt akkoriban. Panopoulos a piaci rést kihasználva azonnal felvett egy kínai szakácsot, majd pizzát is elkezdett gyúrni úgy, hogy először fogalma sem volt arról, hogyan is kell azt elkészíteni.

Beindultak a véget nem érő, sokszor hajmeresztő konyhai kísérletezgetések a gasztroforradalom jegyében, ám igazán sem ő, sem pedig kínai szakácsa nem tudta, mit is csinálnak valójában. A kitartásuk végül meghozta a sikert, hiszen miután autodidakta módon megtanultak pizzát sütni, az étterem rendkívül sikeres lett. Panopoulos ennek ellenére sem állt le a élelmiszerek kombinálásával, utólagos bevallása szerint pedig ennek köszönheti, hogy tök véletlenül megalkotta a paradicsomos alapra pakolt sajt-sonka-ananász kombóból kisült hawaii pizzát 1962-ben.

Minden menőnek számított, ami a csendes-óceáni szigetvilághoz volt köthető a 60-as években /Fotó: Shutterstock
Minden menőnek számított, ami a csendes-óceáni szigetvilághoz volt köthető a 60-as években /Fotó: Shutterstock

A vendégek oda voltak az új kosztért, hiszen korábban a kínai konyhán kívül sehol nem keresztezték olyan bátran az édes és sós ízeket, mint a Satellite pizzáján. A sikert persze annak is köszönhetik, hogy amikor Amerikában beütött a tiki-divathullám, minden menőnek számított, ami a csendes-óceáni szigetvilághoz volt köthető. Így a hawaii-mintás ingek, a tiki bárok, és az ananászos-kókuszos koktélok mellett Panopoulos pizzája is meghódította a világot, ami így Hawaii-ra is eljutott Maui Zaui néven paradicsomszeletekkel, ropogós baconnel, és hagymával felturbózva.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.