Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Puncstorta  recept
Puncstorta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Érdekességek

Mi lesz így? Lehet, hogy a jövőben kakaómentes csokival kell beérnünk!

Ha csokiimádó vagy, biztosan tapasztaltad már, hogy a kedvenceidet egyre magasabb áron tudod beszerezni. Ennek oka elsősorban a kakaótermesztés körüli problémás helyzet. Mi lehet a megoldás? Sosem találnád ki: a szintetikus kakaó, amiből csokit gyártanak lelkes vállalkozók.

A csokoládé ára az elmúlt években drasztikusan emelkedik a klímaváltozásnak és a kakaófákat pusztító gombás betegség miatt. A kérdés az, hogy ha nincs, nem lesz (elegendő) kakaó, mi lesz a csokival? A gyártók most arra törekednek, hogy szintetikus kakaóból készítsenek csokoládéízt.

Ha nem lesz kakaóbab, mikből készül a csokoládé?! / Fotó: Shutterstock
Ha nem lesz kakaóbab, mikből készül a csokoládé?! / Fotó: Shutterstock

Veszélyben a kakaó

Az elmúlt hónapokban a kakaóbab ára fél évszázados csúcsot ért el, inflációs perspektívából nézve idén április közepére már közel 400%-kal ugrott meg a tőzsdei árfolyam – írja a storeinseder.hu. Kis Anna meteorológus, a földtudományok doktorának találó megfogalmazása szerint „a kakaó egyszerre oka és áldozata a klímaválságnak." Az ELTE Meteorológiai Tanszékének tudományos munkatársa az elemzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy az elmúlt évtizedek intenzív erdőirtásának, a kakaó-monokultúra térnyerésének következtében a csoki karbonlábnyoma elérheti a hírhedté vált marhahús egyharmadát is, és meghaladhatja a baromfiét. Az is megdöbbentő adat, hogy becslések szerint 1988 és 2008 között 2-3 millió hektárnyi, azaz 2-3 millió futballpályányi terület erdőpusztítását írhatjuk a kakaótermesztés számlájára.

Az ültetvények főként az Egyenlítő mentén helyezkednek el, ahol az egyre szélsőségesebbé váló éghajlati viszonyok a kakaófa számára sem kedveznek / Fotó: Shutterstock
Az ültetvények főként az Egyenlítő mentén helyezkednek el, ahol az egyre szélsőségesebbé váló éghajlati viszonyok a kakaófa számára sem kedveznek / Fotó: Shutterstock


Mi a megoldás?

A terv a kakaómentes csokoládégyártás, ami elsőre talán furán hangzik. Több vállalkozás is foglalkozik már ezzel, és úgy vélik, termékük sikeres, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a kakaóbabban lévő molekulák nemcsak a kakaóbabban találhatók meg. Ennek köszönetően innovatív ipari folyamatok során szinte molekulánként rakják össze a kakaóízt a kakaómentes csokoládétermékekhez.

Valóban szörnyű a szintetikus csoki?

A kifinomult édesszájú vásárlók számára ez elég elkeserítőnek tűnik, de a szélsőséges időjárási körülményekkel még tovább súlyosbodnak a gombás megbetegedések, valamint a klímaváltozás és a monokultúrás termesztés gazdasági csapdái miatt egyre nagyobb az esélye annak, hogy a kakaó ültetvények hozama még tovább csökken. Tracey Allen, a J.P. Morgan mezőgazdasági nyersanyagokkal foglalkozó stratégiai elemzője szerint további ültetvények telepítése nélkül a kakaóellátás hosszútávon fenntarthatatlanná válhat. Így tulajdonképpen okozói és elszenvedői is vagyunk a kakaótermesztés kudarcának, tehát jó lesz, ha megbarátkozunk az új csokival.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.