Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Puncstorta  recept
Puncstorta
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Érdekességek

5+1 ma is hasznos jó tanács Julia Child-tól

Ha nem is ismered Child A francia konyha művészete című könyvét, talán a Julie és Julia című filmből megvan, hogy ki volt a magas, jókedvű amerikai szakácskönyvíró. Julia Child a francia konyha alapreceptjeit osztotta meg az olvasóival, de úgy, hogy minden részletet alaposan elmagyarázott. Íme néhány olyan tanács, amit jó, ha te is megfogadsz!

Talán a mai ízlésnek már túl sok húst és tejet, tejterméket – főleg vajat, tejszínt és sajtot – tartalmaznak a receptjei, de az alaposságát nem lehet vitatni. Julia olyan alaptechnikákat is megtanít, hogy hogyan olvassz csokoládét, elmagyarázza, hogy mi a különbség a pástétom és a hab között, és a mértékegységek átváltását is érthetővé teszi. Lehetetlen lenne összefoglalni bölcsességeit a főzésről, sütésről, ezért ezzel nem is próbálkozunk, csupán néhány hasznos tanácsára hívjuk fel a figyelmed.

Julia Child ismertette meg az amerikaiakkal a francia konyhát / Fotó: Northfoto
Julia Child ismertette meg az amerikaiakkal a francia konyhát / Fotó: Northfoto

1# Így lesz a rántotta lágy és krémes

A rántotta egyszerű étel, de sokféleképpen lehet elkészíteni Van, aki vizet ad a tojáshoz, más a szénsavas vízre, megint más a tejre esküszik. Julia szerint a tojás, magában tartva a sütéskor „begyűjtött” meleget, tovább fő azután is, miután eltávolítod a tűzhelyről. Azért, hogy a tojások ne süljenek túl, sütés előtt vegyél ki egy kanálnyit a keverékből és közvetlenül tálalás előtt öntsd bele a rántottába.

2# Így ellenőrizd a sütőpor minőségét

Biztosan veled is előfordult már, hogy hiába tetted az előírt mennyiségű sütőport a sütibe, a tészta mégis lapos maradt. Ennek az oka többnyire a sütőpor kora – hasonlóan a legtöbb élelmiszerhez, a sütőpor sem áll el örökké. Az, hogy már nem megfelelő a minősége, sem az illatán, sem a megjelenésén nem látszik. Honnan tudhatod akkor, hogy nem jó? Julia azt tanácsolja, hogy ahelyett, hogy egyből beleszórnád a tésztába, keverj el egy teáskanálnyit kb. 1 dl meleg vízben. Ha buborékolni kezd, akkor jó, ha lesüllyed és feloldóik pezsgés nélkül, jobb, ha már csak takarításhoz használod.

3# Soha ne vásárolj kész salátaöntetet

Egyetlen bolti salátaöntet sem ér fel a házi készítésűvel, állítja Julia Child. A gond csak az, hogy nehéz eltalálni az összetevők megfelelő arányát, függetlenül attól, hogy receptet követsz vagy a megérzéseidre hallgatsz. Az elmélet egyszerű: olaj, sav (ecet vagy citromlé), kevés só és talán némi édesítő alkotja az öntetet. A gyakorlatban azonban a végeredmény sokszor nem lesz tökéletes… Child szerint az ajánlott 1:3 sav és olaj arányt kell 1:5-re módosítani.

4# A lasagne szószt mindig így készítsd

A sok lasagne-tipp és trükk közül érdemes Jula Child tanácsát minden alkalommal megfogadni. Ahelyett, hogy csak konzerv paradicsomot vagy csak friss paradicsomot használnál fel a szósz elkészítéséhez, Child azt tanácsolja, hogy mindkettővel dolgozz. A konzerv paradicsomszósznak ugyanis – függetlenül attól, hogy milyen a fűszerezése – egyszerűen nincs olyan élénk, savanyú íze, mint a friss paradicsomnak. A friss paradicsom viszont gyorsan szétsül, nem ad elég tartást az ételnek, így nem praktikus csak azt használni. Ha kompromisszumot kötsz és fele-fele arányban használod, akkor az íze erőteljesebb lesz, az állaga pedig megfelelő.

A paradicsomszószhoz fele-fele arányban használj konzerv és friss paradicsomot / Fotó: Shutterstock
A paradicsomszószhoz fele-fele arányban használj konzerv és friss paradicsomot / Fotó: Shutterstock

5# A fokhagymát sóval pépesítsd

A fokhagyma az egyik legelterjedtebb alapanyag, amely különleges, erőteljes ízt ad az ételeknek. Sajnos azonban nehéz meghámozni és az aprítása sem olyan egyszerű (ha csak nem szereted a fokhagyma illatát a kezeden…). Julia megoldása: a kést lapjára fordítva borítsd a fokhagymára, majd tenyerelj rá. A héj így eltörik és könnyen eltávolíthatod. Ezután vágj bele néhányszor a hagymába, majd szórd meg bőségesen sóval. Fordítsd újra a kést az oldalára, és a pengét megnyomva kezd el pépesíteni a hagymát. Tökéletes fokhagymapasztát kapsz, amellyel már könnyen dolgozhatsz – csak számolj a későbbiekben az így hozzáadott só mennyiségével!

+1# A tökéletes krumplisaláta titka ilyen egyszerű

A burgonyasaláta könnyen elkészíthető köret, de sok mindenre kell figyelni. Először is ki kell választania a tökéletes burgonyát, majd főzd addig, amíg megpuhul. Csepegtesd le, és hagyd pár percig lefedve, hogy szilárduljon. És itt jön a meglepetés: bár a burgonyát keményen és szárazon kell tartani, Julia mégis azt tanácsolja, hogy adj csirkealaplevet hozzá. A krumpli ugyanis így nem a majonézből fogja az olajat magába szívni – amitől zsírossá és gumiszerűvé válna –, hanem a húslevest. Így amikor a majonézt a krumplihoz kevered, az lágyan beborítja a burgonyát ahelyett, hogy száraz és ragacsos maradna.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.