Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Ahogyan azt a napokban megírtuk, ellentétes vélemények születtek azzal kapcsolatban, hogy fejre kell-e állítani befőzés után a befőttesüveget, vagy sem? A témában rengeteg komment érkezett, amelyekből kiderül, hogy ebben a kérdésben még a gyakorlott háziasszonyok sem értenek egyet.

Vannak, akik azt mondják, hogy azért kell megfordítani a befőttesüveget, például lekvárfőzés esetén, mert csak így keletkezik vákuum az üvegben, ami elengedhetetlen a tartósításhoz. De olyanok is akadnak, akiknek az a véleményük, hogy a vákuum üveg fordítás nélkül is kialakul, hiszen a forró gőztől lesz homorú a kupak.

Sokak szerint befőzés után meg kell fordítani a befőttesüveget / Fotó: Shutterstock
Sokak szerint befőzés után meg kell fordítani a befőttesüveget / Fotó: Shutterstock

Akik megfordítják...

De nézzük, mit szólnak ehhez a kommentelők? Az egyik olvasónk például azt írta, hogy csupán 5 percre állítja fejre az üveget, ennyi idő elegendő a vákuumhoz és a tartósításhoz is. Ezzel a trükkel az is ellenőrizhető, hogy mennyire szorosan lett rácsavarva az üvegre a tető. A hozzászólásból az is kiderül, hogy cukor és tartósítószer sem kerül az üvegbe, ennek ellenére még sosem romlott vagy penészedett meg egyetlen befőtt sem.
Aztán olyan is van, aki még öt percig sem vár, csak gyorsan fordít egyet az üvegeken, majd vissza, és egy konyharuhával letakarva hagyja őket kihűlni.
De olyan kommentelő is volt, aki újságpapírba tekeri a felfordított üvegeket, letakarja egy vastag takaróval és így hagyja kihűlni a befőtteket.

És, akik nem...

Van, aki azért nem fordítja meg a befőttesüveget, mert nem akarja összemaszatolni a tető belsejét. Az egyik kommentelő elárulta, hogy az édesanyja soha nem fordította fel az üveget, mégsem romlottak el a befőttek.
Aztán van, aki sosem állítja fejre, celofánt tesz a tető alá, viszont nem áll el évekig a lekvár, és nem is romlik meg, ugyanis az összes üveggel elfogy.
Az egyik kommentelő pedig csak pár éve nem fordítja meg az üveget, ő azt tapasztalta, hogy amennyiben jól megfőzzük a lekvárt, akkor semmi baja nem lesz.
És olyan is akad, aki úgy véli, teljesen mindegy hogyan csináljuk, hiszen így is jó, meg úgy is jó, a lényeg, hogy ne romoljanak meg a télire elrakott finomságok.

Borítókép: Shuttertock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.