Farsangi szalagos fánk
Finomfőzelék
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Zsemlegombóc
Babgulyás
Klasszikus kuglóf
Kapros tökfőzelék virslivel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Káposztás tészta egyszerűen
Kínai szezámmagos csirke
Mákos guba
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Mézes-mustáros csirkemell
Epres blondie
Körömpörkölt csülökkel
Krémes spenótfőzelék
Tojásos nokedli fejes salátával
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Rakott zöldbab darált hússal
Csupacsokis brownie
Érdekességek

Nem termesztjük, inkább megvesszük – 5 kincset érő zöldség, amelyek nagyobb figyelmet érdemelnének

A hagyományos zöldségeink mellett számos olyan is van, amelyek ugyanúgy megteremnének a kiskertünkben, mint például a sárgarépa vagy a karfiol, mégsem foglalkozunk a termesztésükkel. Pedig finomak, egészségesek és változatosabbá tehetnénk vele az étrendünket. Íme néhány különlegesség, amelyek ültetésével próbálkozhatunk!

Az, hogy egy zöldségnövény „különleges”, nem jelenti azt, hogy ne lehetne otthon termeszteni. Sőt, ezeket többnyire egyszerűbb és gazdaságosabb a kiskertekben termelni. Most öt igazán különleges, finom zöldséget hoztunk – ha van kedved és lehetőséged, még időben vagy, hogy már idén a saját banánuborkádat vagy okrádat fogyaszd.

  • Banánuborka (Cucumis flexuosus)

A banánuborkák termése 40-70 cm hosszú, mélyen barázdás, zöldessárga. Nevét enyhén görbült banánszerű alakjáról kapta. Az érett termések íze a sárgadinnyéhez hasonló, ezért dinnyeuborkának is nevezik. Zöld termései pedig uborkaként fogyaszthatók. Termesztése és felhasználási módja az uborkáéhoz hasonló.

Külsőleg uborkához hasonlít, az íze pedig olyan, mint a sárgadinnyié / Fotó: Shutterstock
Külsőleg uborkához hasonlít, az íze pedig olyan, mint a sárgadinnyié / Fotó: Shutterstock
  • Okra (Abelmoschus esculentus)

Az okra másik neve bámia. Ez egy melegkedvelő zöldségnövény, a mályvafélék családjából. Tavasszal érdemes palántát nevelni, majd május végén ezt kiültetni. A fiatal, pár napos tokterméseket fogyasztjuk, amíg azoknak a fala el nem kezd fásodni. Nyersen nem ehető, de kiváló savanyúság, ragu, sült zöldség készül belőle. Vannak zöld, de bordó termésű változatai is

  • Szarvas útifű (Plantago coronopus)

Gyors növekedésű, kellemes ízű, igénytelen salátanövény, leveleit egész évben gyűjthetjük. Magját elszórva őszre újabb generáció is fejlődik. A gyógynövényként is ismert széles-, és keskeny levelű útifüvek közeli rokona, de ennek levelei sokkal puhábbak – emiatt lett belőle zöldségnövény.

  • Egérdinnye (Melothria scabra)

Mexikói datolyauborkának is nevezik mérete és formája miatt. Egy-másfél métert nem meghaladó, vékony hajtású kúszónövény. Egres méretű termése önmagában is tetszetős, savanykás uborka ízű csemege, de savanyúságnak, salátának is elkészíthető.

Ízletes savanyúság készíthető belőle / Fotó: Shutterstock
Ízletes savanyúság készíthető belőle / Fotó: Shutterstock
  • Földicseresznye (Physalis edulis)

Április végétől május végéig vethető, mindenütt megél, ahol a paradicsom is. Vitaminokban gazdag bogyóit a csésze eltávolítása után a magokkal együtt nyersen eszik vagy befőttnek, lekvárnak, zselének, csatninak dolgozzák fel, illetve italokba teszik. Pudingok, gyümölcssaláták és jégkrémek nyersanyaga, cukorral vagy mézzel párolva pedig ízletes desszert, de csokiba mártva is érdemes megkóstolni.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.